Ten huize vanPremium

“EEN PLAT DAK IS SPECIALISTENWERK"

MUTEC gaat letterlijk en figuurlijk voor verticale integratie

Een plat dak waterdicht krijgen en houden is specialistenwerk. Zo eenvoudig is het. Materiaalkeuze en -kennis zijn daarbij onontbeerlijk, en goede keuzes kunnen pas gemaakt worden na jarenlange ervaring. Ook de correcte uitvoering speelt een doorslaggevende rol. En dan nog. Zelfs bij een goede materiaalkeuze en een vlekkeloze uitvoering is een jaarlijks onderhoud van een plat dak geen overbodige luxe. Vincent De Meyer, zaakvoerder van MUTEC, dat sinds enkele jaren deel uitmaakt van de Willy Naessens Group, licht toe.

PROFESSIONELE PARTNER VOOR PLATTE DAKEN

MUTEC profileert zich als professionele partner voor platte daken. “We voorzien niet enkel het isoleren en afdichten van de daken, maar ook de montage van de dakvloer, lichtstraten, de plaatsing van daktuinen en zelfs PV-installaties", aldus zaakvoerder Vincent De Meyer. “We staan dus voor verticale integratie op een plat dak. Om het even welk bedrijf dat beschikt over gebouwen met platte daken, is voor ons een potentiële klant. Niet zelden gebruiken we als slogan: 'Zit je met een lek, bel MUTEC'. We vinden altijd wel een oplossing."

Onder de vleugels van Willy Naessens

MUTEC werd opgericht in 2009, maar werd via een managementbuy-out in 2013 onderdeel van de Willy Naessens Group. En dat heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. “Die groep richt al meer dan vijftig jaar industriële gebouwen op. Voor ons is dat een gigantisch potentieel aan platte daken waarvan wij een eventuele renovatie op ons kunnen nemen. De gemiddelde leeftijd van een plat dak bedraagt ongeveer 25 jaar.Qua omzet draaien we zo'n 60% voor de Willy Naessens Group. De rest wordt vertegenwoordigd door eigen klanten. Dankzij onze opname in de groep kunnen we terugvallen op een continuïteit in de planning, maar kunnen we ook mee profiteren van de schaalgrootte. Groepsaankopen leveren immers veel goedkopere prijzen op.Tot slot kunnen we ook een beroep doen op de Willy Naessens Group voor enkele algemene diensten, waaronder hr, communicatie en de juridische dienst. Volgens mij is dat ook de kracht van de formule: de Willy Naessens Group heeft een kleine dertig bedrijven onder haar vleugels, die allen kunnen profiteren van de schaalgrootte, maar toch hun eigenheid kunnen behouden. Zo vermijd je een logge structuur en blijf je in staat om flexibel en dynamisch in te spelen op de markt."

DYNAMIEK

Eén aanspreekpunt

De werkzaamheden van MUTEC blijven niet beperkt tot het installeren van platte daken. Ook heel wat randactiviteiten worden mee in het gamma opgenomen. “Isolatie is momenteel een hot item. Daar spelen we dus mee op in. Onlangs hadden we een klant die ons vroeg om meteen ook zijn volledige gevel te isoleren. We hebben meteen ja gezegd. Dat toont perfect de dynamiek binnen ons bedrijf en binnen de groep aan. Wat de klant vraagt, kunnen wij aanbieden, hetzij met eigen mensen, hetzij via onderaannemers. Het grote voordeel voor de klant is dat hij beschikt over één aanspreekpunt. Wij van onze kant controleren alle werken, zodat alle aansluitingen juist zitten en er geen problemen kunnen opduiken."

Verticale integratie

“Onze strategie bestaat erin om qua platte daken een doorgedreven verticale integratie te bewerkstelligen. Betonnen daken zijn een specialisatie van de Willy Naessens Group. Dakvloeren in steeldeck, dampschermen, isolatie en dakhuid vormen onze corebusiness. Maar daartoe blijft het niet beperkt. Lichtstraten en -koepels, daktuinen, zonnepanelen enzovoort vervolledigen het plaatje. Wat er allemaal onder het dak zit, zoals elektrische leidingen of sprinklerinstallaties, laten we met plezier over aan specialisten ter zake."

SPECIALISTENWERK

Onderwijssysteem niet afgestemd op noden van de industrie"

MUTEC heeft momenteel 22 werknemers in dienst. “Maar die ploeg wordt constant aangevuld met uitzendarbeiders en onderaannemers", aldus Vincent De Meyer. “Door de band genomen zijn er voor MUTEC gemiddeld een vijftigtal mensen aan de slag. Ik vertel geen geheim als ik zeg dat het bijzonder moeilijk is om technisch geschoolde mensen aan te werven. De oorzaak is deels bij het onderwijs te vinden. Ons land staat vol met industriële gebouwen met platte daken sommige studies spreken van 17 miljoen m² en het is dan ook krankzinnig te moeten vaststellen dat ons huidige onderwijssysteem geen enkele opleiding 'platte daken' aanbiedt."

Goede werkkrachten

“Je moet weten dat het ongeveer vijf jaar duurt vooraleer een werknemer alle knepen van het vak kent inzake het branden van bitumen. En dan moet het al een goede werkkracht zijn. Het gevolg is dat we als werkgever verplicht zijn om zelf sterk in te zetten op de scholing van ons eigen personeel. Gelukkig hadden we al vanaf het begin van ons bedrijf enkele goeie ploegen."

Zoektocht in Vlaanderen én Polen

“Binnenkort starten we een campagne om bijkomend personeel aan te trekken. We mikken daarbij expliciet niet op werknemers van onze concurrenten. We doen niet mee aan een opbod. De enigen die daar niet bij gebaat zijn, zijn de twee werkgevers. Naast de zoektocht in Vlaanderen organiseren we trouwens ook af en toe assessments in Polen. Bij MUTEC zijn er nogal wat Polen aan de slag
zeer loyale mensen met respect voor de werkgever. Bovendien hanteren ze in hun eigen teams een zekere hiërarchie, waardoor er steeds iemand is die zijn verantwoordelijkheid opneemt."

TPO WORDT TOONAANGEVEND

De Meyer is al jarenlang actief in de sector van de platte daken en heeft dus al een aantal belangrijke evoluties de revue zien passeren. “In onze markt zijn er vier grote productgroepen: bitumen, pvc, EPDM en TPO (thermoplastische polyolefine). Aanvankelijk waren vooral roofing en pvc populair. Dankzij de snellere plaatsing en de goedkopere prijs nam pvc geleidelijk het marktaandeel van roofing over. Daarna werd EPDM gelanceerd. Het werd meteen zeer populair wegens de lange levensduur die gegarandeerd werd door tal van certificaten. EPDM is een tijdje populair geweest in de industriële sector, maar wordt vandaag de dag toch vooral in de residentiële markt toegepast. De reden ervoor is dat EPDM vrij duur uitvalt en beperkt is qua toepassingsmogelijkheden. EPDM is
anders dan roofing of pvc namelijk zeer temperatuurgevoelig. We hebben eigenlijk 10 °C omgevingstemperatuur nodig om het te kunnen aanbrengen. De fabrikanten hebben echter een antwoord gevonden op die beperking. Dat is TPO geworden."

Uitgebreide verwerkingsmogelijkheden

“Met MUTEC zijn we meteen mee op de kar van TPO gesprongen, waardoor we er nu marktleider in zijn. TPO is een thermoplastomeer en kan in elkaar gesmolten worden. EPDM is een elastomeer die aan elkaar gevulkaniseerd wordt en waarvoor een minimale buitentemperatuur van 10 °C vereist is. In theorie zou TPO al bij temperaturen van -20 °C aangebracht kunnen worden, zolang de temperatuur ter hoogte van de naden maar het lasvenster omvat. In de winter zal het lastoestel gewoon trager voortbewegen dan in de zomer. De koude speelt ons dus niet langer parten.Regen of sneeuw blijven helaas wel nog roet in het eten strooien. Gemiddeld komt het erop neer dat we van de 220 werkdagen per jaar er 40 niet kunnen werken door de regen."

ONDERHOUD

"Jaarlijkse controle is geen overbodige luxe"

MUTEC biedt zijn klanten ook onderhoudscontracten aan. Velen staan er immers niet stil bij het feit dat een plat dak, om aan de vooropgestelde levensduur te geraken, ook het nodige onderhoud behoeft. “Voor een klant is een dak doorgaans niet zo belangrijk, zolang het maar niet lekt. Maar een lekkend dak ontstaat niet van vandaag op morgen. Dat is een sluipend probleem. Een plat dak wordt aan heel extreme weersomstandigheden blootgesteld en grote temperatuurverschillen laten onvermijdelijk hun sporen na. Wanneer de omgevingstemperatuur in de zomer 30 °C bedraagt, wordt een plat dak uit EPDM of roofing gemakkelijk 90 °C. De producten zijn met andere woorden constant in beweging door uitzetting en krimp. Het is dus nodig dat elk plat dak jaarlijks geïnspecteerd wordt door iemand met kennis van zaken, die alle naden en aansluitingen inspecteert. Daarnaast zie je vaak vuilophopingen ter hoogte van de afvoeren. Als je dat niet tijdig verwijdert, blijft er constant water op het plat dak staan. Dat zorgt voor een bijkomend gewicht waarop de dakconstructie niet altijd berekend is, zodat die lichtjes kan beginnen doorbuigen. Als dat gebeurt, blijft er het jaar daarna nog meer water staan en is het aftakelingsproces ingezet."

Dakdoorvoeren zijn specialistenwerk"

Vaak merkt Vincent De Meyer ook dat zijn firma niet de enige is die op een plat dak actief is, en dat met alle gevolgen van dien. “Als we een dak inspecteren naar aanleiding van een jaarlijks onderhoud, gebeurt het soms dat we plots een zonnepaneleninstallatie of een nieuwe rookgasafvoer aantreffen, waarbij de dakdoorvoeren door de technici in kwestie geplaatst werden. Maar zij kunnen natuurlijk niet alle technieken en materialen beheersen. Niet zelden kiezen ze één type dakhuid en dat moet dan maar voor alles een oplossing betekenen.De compatibiliteit van producten is bij platte daken echter een niet te onderschatten probleem. Roofing branden op EPDM lukt gewoonweg niet. Pvc op TPO of omgekeerd evenmin. Daarenboven zijn er binnen de productgroepen verschillende merken met elk hun eigenheden. In het ergste geval vinden we dakdoorvoeren die gewoon met wat siliconen zijn afgewerkt. In die optiek is het dus best belangrijk om elk jaar eens iemand op je dak te hebben die weet waarover hij spreekt."

AMBITIES

Zoals reeds gesteld, plant MUTEC binnenkort een campagne om nieuwe werknemers aan te trekken. Er zijn immers concrete uitbreidingsplannen. “We moeten niet onder stoelen of banken steken dat we bepaalde ambities koesteren", geeft De Meyer toe. “We lonken naar het buitenland. Vandaag zijn we al aan de slag in Frankrijk, Luxemburg en Denemarken, maar dat willen we nog intensifiëren. Daarvoor moet onze capaciteit vergroot worden en dat wordt, zoals gezegd, een grote uitdaging. Daarnaast willen we ons activiteitenpakket uitbreiden. MUTEC is een samenvoeging van Muro en Tecto: wand- en dakbekleding dus. We willen dus verder inzetten op gevelisolatie letterlijk een verticale integratie."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine