ALLES OVER BETONBEKISTING
Voor welke toepassing ook is de definitie van betonbekisting gelijk: een tijdelijke aangebrachte mal of contravorm waarin beton gestort wordt. Die mal (in hout, staal of kunststof) houdt het beton, al dan niet met wapening, op zijn plaats tijdens het storten en uitharden. Met dit systeem zijn er ontelbaar veel variaties in vorm, hoogte, lengte en breedte mogelijk. Na het uitharden van het beton wordt de bekisting meestal verwijderd (behalve bij het gebruik van verloren bekisting) en in het geval van systeembekisting herbruikt. Hier kan je van A tot Z ontdekken hoe bekistingen gebruikt worden, wat de verschillen zijn tussen een verloren bekisting en een systeembekisting en waarom tunnel- en bruggenbouwbekistingen voor een uitdaging stellen.
CREATIEF BOUWEN MET SYSTEEMBEKISTING
Terwijl het gebruik van beton in de particuliere woningbouw vroeger slechts sporadisch opdook, is die markt nu in volle ontwikkeling. De systeembekisting wordt gebruikt voor funderingen, wanden, kolommen, balken en vloeren in de woningbouw. Daarnaast laat beton veel ruimte voor creativiteit.
ZES OVERWEGINGEN BIJ DE KEUZE VAN HET BEKISTINGSSYSTEEM
Werd beton vroeger vooral in de utiliteitsbouw en andere grote projecten gebruikt, dan is het ondertussen ook in de woningbouw niet meer weg te denken. Daarom bespreken we een aantal belangrijke overwegingen bij de keuze van het bekistingssysteem, van praktische beperkingen op de werf tot de esthetische eisen voor het eindresultaat.
VERLOREN BEKISTING
Een verloren bekisting is een betonbekisting die na het storten achterblijft in het bouwwerk. Zij maakt dan ook een structureel onderdeel uit van de constructie. Voor het gebruik van een verloren bekisting wordt er geopteerd wanneer het betreffende constructieonderdeel niet of uiterst moeilijk bekist of ontkist kan worden, het prijstechnisch voordelig is en/of een isolerende werking gewenst is.
BEKISTING VOOR TUNNELS EN BRUGGENBOUW
De criteria waaraan de bekisting voor tunnels, viaducten en bruggen moet voldoen, zijn vanzelfsprekend erg ingrijpend. Tunnelwanden zijn meestal gebogen en moeten weerstaan aan een enorme betondruk. Daarnaast kan er bij de tunnelbouw in het merendeel van de gevallen uitsluitend aan de binnenkant gewerkt worden. Bij de bruggenbouw situeert de uitdaging zich dan weer in de te overspannen afstanden en het feit dat bouwtorens zelden gebruikt kunnen worden.
BEKISTING VOOR WATERBOUWKUNDIGE WERKEN
Bekistingen zijn er in alle maten en gewichten. De techniek heeft intussen haar deugdelijkheid al meer dan bewezen, maar toch gaan ingenieurs allerhande steevast op zoek naar nieuwe technieken en toepassingen. De waterbouwkunde vormt daarbij specifieke uitdagingen, waardoor sommige gangbare oplossingen niet altijd even toepasbaar zijn.