SLIMME GENERATOREN
NIEUWE STURINGSSYSTEMEN MAKEN WERK OP DE WERF
AANGENAMER EN EENVOUDIGER
De nieuwe generatie generatoren is niet alleen schoner en stiller, ze wordt ook steeds slimmer. Dankzij nieuwe sturingssystemen kunnen de efficiëntie, locatie en staat van mobiele generatoren immers eenvoudig opgevolgd worden.
EENVOUDIGE OPSTART
Omdat het opstarten van (mobiele) generatoren in het verleden al eens tot problemen leidde, zijn er tegenwoordig veel meer stekkerklare opties op de markt. Quasi alle modellen kunnen daarnaast worden uitgerust met een koudstartfunctie, al dan niet in optie, en ook timers zijn populaire accessoires. Zij zorgen ervoor dat het stroomaggregaat aan het begin van de werkdag automatisch start, en aan het einde van de werkdag ook weer automatisch wordt afgesloten.
FLEETMANAGER
Om een nog beter zicht te hebben op de werking, staat en locatie van de generatoren wordt ten slotte ook steeds meer ingezet op slimme besturingssystemen. Het blijft daarbij niet langer bij gps-tracking alleen; steeds vaker gaat het om uitgebreide fleetmanagersystemen die een volledig toezicht op de generator toelaten, vanop afstand en in real time. Dergelijke systemen bestaan zowel merkspecifiek als overkoepelend, en er kunnen meerdere generatoren aan worden gekoppeld. Via een internetverbinding kan alles dan via smartphone, tablet of pc worden opgevolgd. De mogelijkheden van dergelijke sturingssystemen zijn legio en kunnen, voornamelijk dan bij overkoepelende systemen, aan de noden van de klant worden aangepast.
Enkele typische functies zijn:
- Antidiefstal: door hun hoge waarde en de inhoud van de brandstoftank, zijn generatoren een gegeerd goed. Daarom worden ze in veel gevallen uitgerust met een gps-tracker, waarmee de locatie van het toestel op elk moment geverifieerd kan worden. Daarbovenop bestaan er echter ook meer geavanceerde antidiefstalopties, die een alarm geven - bijvoorbeeld via sms - wanneer er buiten de gebruiksuren van de generator abnormale bewegingen worden gedetecteerd.
- Refueling alerts: dankzij refueling alerts kun je de brandstofreserve nauwgezet opvolgen en krijg je een melding wanneer de brandstof aangevuld moet worden. Je kunt de alerts zelfs rechtstreeks naar een bepaalde medewerker laten doorsturen. Sommige systemen geven op basis van het gemiddelde verbruik ook ruim op voorhand al een schatting van de data waarop de tank aangevuld zal moeten worden, al kan dat bij gehuurde generatoren wel eens een verkeerd beeld scheppen.
- Onderhoudsmeldingen: met een digitale maintenancemanager kunnen zowel het reguliere onderhoud en updates als interventies bij defecten eenvoudig opgevolgd en ingepland worden. Doordat fouten automatisch gedetecteerd en gemeld worden, kan men meteen en gericht ingrijpen, terwijl onnodige controles op de werf worden geëlimineerd.
- Rapportage: met rapportagemodules krijg je op een overzichtelijke manier toegang tot alle data en statistieken van de generator of generatorsets. De werkuren, het verbruik, onderhoudsbeurten, alarmen en defecten … alles kan worden opgevolgd en geanalyseerd. Vooral voor eigenaars en verhuurbedrijven kan dit een belangrijke meerwaarde vormen.
- Afstandsbediening: zet de generator aan of uit, of verander van bedrijfsmodus … allemaal vanop afstand.