BouwkranenPremium

Hoe de meest geschikte snelbouwkraan kiezen?

De keuze van de meest geschikte snelbouwkraan is niet altijd even makkelijk, want er zijn meerdere producenten die meerdere modellen aanbieden en al die modellen kunnen nog eens voorzien worden van zeer uiteenlopende opties. Ook de prijzen lopen daarom sterk uiteen.

kranen

Keuzefactoren

kranen
De giek kan vaak in hoek geplaatst worden, wat toelaat om hoger te gaan, maar dit heeft wel een zekere vermindering van de maximale last tot gevolg

Capaciteit

Een eerste factor is uiteraard de capaciteit. Een beetje overdimensioneren kan altijd, om ook grotere taken aan te kunnen, maar de kostprijs is uiteraard een stuk hoger. Overweeg daarom of het niet beter is toch een kleinere, goedkopere versie aan te schaffen en om grotere uitvoeringen te huren als er zich een werf aandient met een grotere capaciteitsnood.

Let er ook op dat de capaciteit in twee notaties meegegeven wordt: het maximum hijsvermogen en het hijsvermogen top giek, dus als de takel helemaal uitgeschoven is aan het uiteinde van de giek. In de lasttabellen die de fabrikant ter beschikking stelt, krijgt u een handig overzicht van de maximaal mogelijke last volgens de vluchtlengte van de giek.

Besturing

kranen
Het volledige uitvouwproces stap voor stap

Het uit- en invouwen van een snelbouwkraan verloopt doorgaans volautomatisch. Door de robuustheid van de kraanelementen vereist dat veel kracht, daarom gebeurt dat op hydrau­lische wijze. Vandaag kan dat proces ook via afstandsbediening verlopen. Zo kan de operator op de locatie gaan staan die hem het beste zicht geeft op de werkzaamheden.

Monitoring

De aandrijving van de kraan- en hijsbewegingen verloopt steeds vaker via frequentie­gestuurde elektromotoren. Het voordeel daarvan is dat de snelheden zeer fijn afgesteld kunnen worden en dat het energie­verbruik binnen de perken blijft. Er zijn ook toestellen waarvan de snelheid kan ingesteld worden volgens de applicatie op dat moment.

Een trend die we steeds vaker vaststellen is dat monitoring van de kraangegevens in de lift zit. Gebruikers kunnen op het scherm van hun besturing (radiografisch of aan de machine) in realtime opvolgen hoe de set-up van de kraan verloopt, maar krijgen tijdens de gewone werking ook waarschuwingen over smeringsproblemen, de toestand van de hijs­installatie, waarschuwingen en dergelijke.

Verder zijn ook de fleetmanagementsystemen in opmars, waarbij men op afstand motor­gegevens, geografische locatie, productiviteitsdata en de toestand van kritieke systemen kan opvolgen door in te loggen op een website van de producent.

Voor duurdere toestellen kan dit zeker interessant zijn, ook omdat men tevens alarmen kan instellen. Zo kan bijvoorbeeld een geogra­fische locatie afgebakend worden; als de kraan die locatie verlaat, krijgt de gebruiker meteen een alarm.

Andere mogelijkheden

Producenten zoeken voortdurend naar inte­ressante toevoegingen aan hun kranen die een meerwaarde betekenen voor de klant. Zo kan de giek vaak in meerdere posities ge­plaatst worden: horizontaal en dan per 5 of 10° omhoog, tot het maximum van (veelal) 30°. Dat laat toe om hoger te gaan, maar heeft wel een zekere vermindering van de maximale last tot gevolg. Het is dus kiezen tussen een grotere last of een groter verticaal bereik.

kranen
Innovaties in elektronica zorgen voor zaken als frequentiegestuurde motoren, sturing via PLC en monitoring van allerlei vitale functies

Veiligheid

Onderdraaiers zijn aan dezelfde wetgeving onderhevig als bovendraaiers. Ook hier is dus de Europese wetgeving inzake de stabiliteit/structuur/windbelasting/veiligheid EN 14439 + EN 13001 van kracht. In de praktijk betekent dat een CE-markering, een controle bij de eerste indienststelling en daarna de periodieke keuring om de drie maanden. Om een onderdraaier te transporteren zijn in principe geen extra vergunningen nodig.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Sammy Soetaert

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine