Vrachtwagens voor de werf zijn steeds veiliger en comfortabeler
Evolutie naar semiwerfvrachtwagens

Heel wat bouwwerven zijn een ruw terrein waarop manoeuvreren met klassieke vrachtwagens geen sinecure is. Constructeurs ontwikkelden daarom speciale werfvrachtwagens die nog beter bestand zijn tegen een stootje en zich met 6x6- of 8x8-aandrijving op het slechtste terrein kunnen wagen. Met de toenemende toegankelijkheid van werven (o.m. dankzij de inzet van stalen matten) groeit de populariteit van semiwerfvoertuigen, die steeds meer van het comfort van personenwagens bevatten.
Werfvrachtwagens versus semiwerfvrachtwagens
Klassieke werfvrachtwagens hebben aandrijving op alle wielen om zich vlot over elk terrein te kunnen verplaatsen. Daarnaast onderscheiden ze zich door de robuuste ophanging en extra verstevigingen en beschermingen om tegen de aard van het terrein te kunnen opboksen.
Deze extra's vertalen zich uiteraard in een hogere prijs, en veelal ligt ook het brandstofverbruik van deze trucks hoger. Bovendien beperken ze in sommige gevallen het comfort op de rijbaan. Het maakt dat de felle opmars van werfvoertuigen de voorbije jaren wat gestuit werd.
Het zijn nu de semiwerfvoertuigen die de wind in de zeilen hebben. Ze combineren het beste van twee werelden: ze kunnen uitstekend uit de voeten op een werf en bieden tegelijkertijd de chauffeur alle rijplezier op de weg.
Veiligheid
Veiligheid wordt overal in de bouwsector hoog in het vaandel gedragen. Zo ook in de productie en ingebruikname van semiwerfvrachtwagens. Dodehoekongevallen wil iedereen immers zo veel mogelijk vermijden. Daarom worden nu steeds meer camera's geïnstalleerd aan de buitenzijde en schermen op de binnenlijsten van het werfvoertuig. Het geeft de chauffeur een beter zicht rondom hem door het ontbreken van de spiegels en de kwaliteit van de schermen.
Die camera's hebben als bijkomend voordeel dat ze altijd juist staan afgesteld, onafhankelijk van de positie van de chauffeur. Daarnaast veranderen de spiegels niet van positie als er op een werf tegenaan wordt gebotst.
Een combinatie van spiegel en camera wordt ook aangeboden. Hierbij zorgen de spiegels voor het standaard zichtbereik, maar zijn de camera er om extra zichtbaarheid te creëren in de dode hoeken, tot aan de achterzijde van de vrachtwagen.
Nieuwe wetgeving
In juli 2024 trad er een nieuwe wetgeving voor alle nieuwe voertuigen in werking. Alle wegvoertuigen (personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens en bussen) moeten nu beschikken over een intelligente snelheidsondersteuning, achteruitrijdetectie met camera of sensoren, waarschuwing bij vermoeidheid van de bestuurder of afleiding en gegevensrecorders voor incidenten.
Daarnaast zijn er aparte veiligheidsvoorschriften voor bussen en vrachtwagens opgesteld. Zo dienen er technologieën voor een betere herkenning van mogelijke dode hoeken geïntegreerd te worden. Daarnaast moeten er ook waarschuwingssystemen worden toegevoegd om botsingen met voetgangers of fietsers te voorkomen. Tot slot is het noodzakelijk dat er systemen aanwezig zijn om de bandenspanning te controleren.
Extra veiligheidsmaatregelen
Om de veiligheid voor fietsers en voetgangers nog extra te waarborgen wanneer een aanrijding niet meer vermeden kan worden, wordt er nu een extra bumper aan de voorkant van vrachtwagens voorzien. Zo zullen fietsers en voetgangers bij een eventuele frontale botsing niet volledig onder de vrachtwagen kunnen terechtkomen.
De elektrificering van werfvrachtwagens is niet eenvoudig, omdat er niet zomaar een vaste route met laadstations uitgestippeld kan worden
Daarnaast kan er op verzoek van de klant een extra ruit voorzien worden aan de passagierszijde van de vrachtwagen, wat extra zichtbaarheid creëert voor de chauffeur (bv. eventuele objecten in de dode hoek). In samenspraak met verschillende chauffeurs werd het zichtbaarheidscomfort vanuit de cabine zo goed mogelijk aangepast. Zo beschikken verschillende (semi)werfvrachtwagens over een verlaagde voorruit en een verlaagde ruit aan de bestuurderszijde.
Aandrijving
Diesel is vandaag de dag nog steeds de brandstof bij uitstek voor (semi)werfvoertuigen. Daarnaast wordt nu bijna uitsluitend voor een automatische versnellingsbak gekozen. In Nederland gaat de verandering/verschuiving naar elektrisch rijden sneller. Dat komt omdat daar een wetgeving is uitgeschreven die de elektrificatie van het wagenpark bevordert.

Daarnaast lijkt het erop dat de elektrificering van werfvoertuigen niet vanzelfsprekend is. Deze voertuigen leggen, in tegenstelling tot vrachtwagens die permanent op de weg rijden, geen vaste route af. Het is daarom moeilijk in te schatten op welke punten ze een laadstation zullen bereiken. Daarom wordt voor dit soort vrachtwagens vaak nog diesel als brandstof gebruikt.

Cabine
De trend in interieurkleuren voor vrachtwagencabines blijft zich voortzetten: donkere kleuren, die eventuele vlekken beter verbergen. Wat wel opvallend is, is de keuze van kleur voor de veiligheidsgordel. Hierbij wordt vaak gekozen voor een rode veiligheidsgordel. Op de donkere kleren en in het donkere interieur, valt een rode veiligheidsgordel immers extra hard op.
Daarnaast wordt voor de cabine van werfvoertuigen vaak een lederen interieur gevraagd. Om aan de vraag te voldoen, wordt er naar imitatieleer gekeken. De keuze voor leder ligt vooral bij de onderhoudsvriendelijkheid ervan. De voorkeur voor leder geldt zowel voor de bekleding van de zetels als voor die van het stuur.
Indien er toch gekozen wordt voor zetels uit stof, bieden sommige fabrikanten zetelhoezen aan om de stof alsnog te beschermen. Het voordeel hiervan is dat deze hoezen makkelijk te vervangen zijn wanneer ze vuil of versleten zijn en dat de zetel proper blijft.

Comfort chauffeur voorop
In samenspraak met chauffeurs – waaruit reeds het verlagen van de ruiten is voortgekomen – werd beslist tot een herinrichting van de cabine.
Zo zijn zetels nu nog beter aanpasbaar aan de zithouding van de chauffeur, door de indrukking van slechts één knop. Daarnaast werd ook een technologie ontwikkeld waardoor het stuur nu nog eenvoudiger aangepast kan worden aan de bestuurder. Bij sommige vrachtwagens is nu een extra knop die als een pedaal bediend kan worden, waardoor de bestuurder in één beweging het stuur op de gewenste hoogte kan zetten.
Banden en wielen
Bij het kiezen van de juiste banden, kijken velen naar de functie die de vrachtwagen zal hebben.
Werfvrachtwagens vereisen banden die een hoge stabiliteit bieden en die bestand zijn tegen insnijdingen en perforaties. Veelal zijn de wielen voorzien van versterkte velgen. Deze kunnen bestaan uit het sterke maar lichtere aluminium. Dat kan tot wel 25 kg per wiel schelen, wat voor bepaalde bedrijven actief in de bouwsector een flink verschil kan maken.
Bij betontransport zijn lichtere aluminium wielen om die reden zelfs al bijna de standaard geworden.

In vele gevallen hebben banden voor vrachtwagens die enkel op de weg rijden minder diepe groeven dan deze voor werfvoertuigen.
Semiwerfvrachtwagens krijgen banden waarmee ze ook op een werf makkelijk door de modder kunnen manoeuvreren. Bijvoorbeeld betonwagens of vrachtwagens die enkel een container komen leveren kunnen immers alsnog op een werf met veel modder terechtkomen. Daarom is het belangrijk dat deze vrachtwagens aangepaste banden krijgen.
Met medewerking van: DAF Trucks, MAN Truck & Bus, Mercedes-Benz Trucks en Renault Trucks