Schrijnwerkerij Loncke vulde ongewoon maatwerk warm en creatief in
Een woning opvullen met warm maatwerk, zo luidde de vraag van de opdrachtgever. Schrijnwerkerij Loncke zorgde voor een warme afwerking en benaderde het bijzondere ontwerp van Ernesto Fusco ook technisch creatief. Het eindproduct werd een ongewone inrichting die comfort en luxe uitstraalt.
Schrijnwerkerij Loncke
Meer dan 100 jaar geleden begon Loncke als een wagenmakerij. Na de Eerste Wereldoorlog kozen oprichters Emiel Loncke en zijn vrouw Mathilde Vanhoutteghem echter definitief voor schrijnwerkerij. Na meer dan 100 jaar is het nog steeds een familiebedrijf dat Carl Bonte, meubeltechnicus van opleiding, nu verder uitbreidt.
Warm en creatief maatwerk
Het ontwerp dat Ernesto Fusco aanleverde is eerder atypisch te noemen, zeker in België. Zo wordt er gewerkt met maar drie vaste kleuren: grijs voor de vloer, wit voor muren en plafonds en meubilair in notelaar fineer.
Met betrekking tot dat laatste was het vooral op zoek gaan naar een notelaar fineer van 3.700 mm, aangezien er niet mocht gewerkt worden met een dwarse voeg. Het fineer voor de hele woning moest bovendien uit dezelfde stam komen en spintvrij zijn.
De grootste uitdaging voor Loncke was toch wel de uitvoering van de trap waar de tekening van het hout in boekvorm moest terugkomen. Daarnaast was het belangrijker dan ooit de meubelstukken met de grootste zorg te monteren, omdat beschadigingen aan de fineer zeer moeilijk te herstellen valt. Het hout vervangen kon steeds, maar dan klopte de boekvorm niet meer. Na plaatsing werd alles dan ook onmiddellijk heel goed afgeschermd.
Die voorwaarden benodigden een grote zorg bij zowel de uitvoering als de plaatsing om het hout te doen passen. In de trap werd een boekvorm gebruikt en was het extreem belangrijk om geen schade op te lopen. Voorzichtigheid geboden dus, maar het resultaat mag er zeker zijn.