AutomotoronderdelenPremium

REINIG MOTORONDERDELEN OP DE JUISTE MANIER

Overzicht van reinigingsmethoden

Bij de revisie van motoren of onderdelen is reinigen en ontvetten vaak het eerste en grootste obstakel. Kosten en moeite kunnen verspild worden door het gebruik van een verkeerde techniek. Het is daarom cruciaal om de werking en toepassingsgebieden van de meest courante technieken te kennen. Deze technieken worden enerzijds gebruikt om eventuele deklagen van het oppervlak te verwijderen en anderzijds om niet-hechtend vuil als olie en stof te elimineren. Laat u dan ook grondig informeren over de juiste techniek.


SMEEROLIE GROOTSTE BOOSDOENER

Bij het verbrandingsproces van een motor wordt er smeerolie verbruikt. Smeerolie bevat vooral calciumhoudende additieven die kalkafzetting kunnen veroorzaken en zich meerlagig kunnen opbouwen. Hierdoor wordt er vaak geopteerd voor een mechanische verwijdering. Nu zijn er reinigingsmethoden die mechanische bewerkingsprocessen kunnen vermijden.


VETVRIJ VOOR EEN GOEDE REINIGING

Om een optimale reiniging te garanderen, is het cruciaal om de onderdelen vetvrij te krijgen. Bij sommige technieken is dit cruciaal, zeker bij technieken die elkaar aanvullen. Denk bijvoorbeeld aan de droogstraaltechniek. Vooraleer deze techniek kan worden ingeschakeld, moeten de oppervlakken van de onderdelen vrij zijn van vetten en oliën.


AANDACHTSPUNTEN

Toepassingen

Sommige reinigingsmachines en -systemen zijn specifiek ontwikkeld voor een bepaalde techniek. In dat geval is het vanzelfsprekend dat enkel de techniek gebruikt wordt waarvoor de machine ontworpen is. Het gebruik van andere media kan immers nefaste gevolgen hebben voor zowel de optimale werking als het gewenste resultaat.

Verontreiniging van de machine

Bij droogstraaltechnieken in gesloten systemen is het aangewezen om zwaar verontreinigde onderdelen eerst oppervlakkig te reinigen. Bijvoorbeeld bij modder en andere vuilophopingen. Wanneer men dit niet doet, loopt men het risico dat de cabine/machine vervuild raakt, met alle gevolgen en vooral kosten van dien.


Afzuiging

Ook een efficiënte afzuiging is een must. Ondanks de meerkost geeft het de garantie dat het fijnstof bij sommige bewerkingen goed opgevangen wordt en dus niet wordt ingeademd. Bij manuele of open systemen draag je het best speciale veiligheidskledij en maskers.


PROBLEMEN BIJ HET REINIGEN

De voornaamste obstakels bij het reinigen worden veroorzaakt door achterblijvende resten straalmiddel (bv. korrels) in holtes of moeilijk bereikbare plaatsen. Blijven die resten achter in het motorblok, dan heeft dat serieuze gevolgen voor de werking van de motor.


WATERSTRAAL-TECHNIEKEN

Werkingsprincipe

Bij het waterstraalreinigen wordt er een mengsel van water en straalmiddel (rvs-micropoeder, glas- of keramiekparel ...) op de te behandelen stukken/onderdelen geprojecteerd. Het homogene mengsel bevindt zich in een trechter en wordt aangevoerd door een slijtvaste pomp. In het spuitpistool wordt de water-reinigingsmiddelcombinatie versneld met behulp van perslucht. Het reinigen gebeurt in een gesloten circuit, waarbij het mengsel na de projectie op de onderdelen weer wordt opgevangen in een trechter en gezuiverd, waarna het hergebruikt kan worden. De onzuiverheden en het afgebroken straalmiddel worden daarbij afgescheiden door filtratiesystemen (olie- en waterafscheiders, automatische doekfilters, cyclonen …). De behandeling zelf gebeurt in een gesloten cabine. Er bestaan zowel automatische als manuele systemen. Voor de grotere componenten bestaan er instapcabines. Om een goede reiniging te bekomen, is het belangrijk dat alle procesparameters optimaal blijven.


Toepassingen

Waterstraalreinigen wordt voornamelijk gebruikt voor het reinigen van:

  • cilinderkoppen;
  • zuigers;
  • turbines;
  • lageronderdelen.


DROOGSTRAALTECHNIEKEN

Werkingsprincipe

Conventioneel droogstraalreinigen werkt op basis van een vacuüm- of druksysteem. Handstraalcabines zijn voorzien van een cycloon- of stofafzuigingseenheid die instaat voor de reiniging en recuperatie van het straalmiddel. De automatische patroonfilter zorgt voor het afzuigen van stofdeeltjes en fijne onzuiverheden. Er kan dus gekozen worden tussen een systeem onder druk en een systeem door middel van vacuüm. Bij het vacuümdroogstralen wordt het straalmiddel via het straalpistool aangezogen door middel van perslucht. Het druksysteem bevat straalmiddel waarin het onder druk wordt gezet. Het grootste verschil tussen de twee systemen ligt in het rendement. De projectiesnelheid van de vacuümsystemen ligt bij 70 à 80 m/s, bij druksystemen is dat 120 à 150 m/s.


Systemen

Er zijn droogstraalsystemen op de markt in verschillende maten, mobiele systemen, open en gesloten systemen ... die diverse media ondersteunen: soda, gemalen walnootschelpen ... Het stralen met traditionele straalmiddelen wordt voornamelijk gebruikt bij minder kritische stukken of om een bepaalde ruwheid te bekomen. Sodastralen daarentegen is milieuvriendelijk en is geschikt voor het reinigen van gevoelige onderdelen zoals cilinderkoppen, waarbij er geen materiaalafname wordt getolereerd.


Toepassingen

Minder gevoelige onderdelen en oppervlakken worden met een droogstraaltechniek bewerkt, zoals starters, alternatoren, ...


SPROEITECHNIEKEN

Werkingsprincipe

Een sproeiwascabine is opgebouwd uit een horizontaal of verticaal roterende korf. Bij het sproeien wordt er gebruikgemaakt van verwarmd en gefilterd recirculerende reinigingsvloeistof. Deze reinigingsvloeistof bestaat uit leidingwater met een percentage reinigingsmiddel, meestal solvents. Het onderdeel wordt op een draaiplateau geplaatst en wordt van alle zijden door krachtige waterstralen besproeid. Zonder voor- of nabehandeling worden de vuile onderdelen zowel binnenin als aan de buitenkant gereinigd. Er wordt wel aangeraden om zwaar vervuilde onderdelen eerst af te spuiten om los vuil als aarde en stof te verwijderen. Dit komt de levensduur van de machine op lange termijn ten goede.


Toepassingen

Voor alle motoronderdelen die vervuild zijn met zand, olie en vet.


ULTRASOON REINIGEN

Werkingsprincipe

Bij het ultrasoon reinigen ontstaan er door middel van ultrasone geluidsgolven kleine vacuümbelletjes (cavity's) in een vloeistof. Bij een implosie komt er een energie vrij die het vuil van ondergedompelde stukken verwijdert. Zo kan er in elke bel een druk van ongeveer 680 bar ontstaan. In 90% van de gevallen wordt deze techniek gehanteerd bij het ontvetten van materialen. De techniek is daarom erg geschikt bij carrosseriebedrijven.


Systemen

Verschillende fabrikanten bieden een volledig afgewerkt industrieel bad waarin alle elementen geïntegreerd zijn. Dat kan in verschillende volumes, waarbij de grootvolumebaden vooral geschikt zijn voor een continu gebruik. De techniek is in principe geschikt voor alle metalen. Hoe zachter het metaal, aan hoe meer trillingen het echter kan weerstaan en hoe minder efficiënt de reiniging zal zijn. Het bad dient te allen tijde gevuld te zijn, zodat een maximale levensduur te garanderen valt. Hoewel niet alle aangekoekt vuil verwijderd kan worden, laat ultrasoon reinigen toe om heel diep te ontvetten. Hierdoor wordt het mogelijk om stukken te hergebruiken die normalerwijs door de sterke mate van verontreiniging zouden worden weggesmeten. Op die manier kan men dus aan kostenbesparing doen.


Toepassingen

Het belangrijkste voordeel van het ultrasoon reinigen is het feit dat deze vacuümbelletjes overal kunnen raken. Men kan daardoor heel precies reinigen. Deze techniek bewijst zich vooral bij het reinigen van bijvoorbeeld carburatoren en cilinderkoppen.

DROOGIJSSTRALEN
Bij het droogijsstralen vinden drie processen plaats:
- Mechanisch reinigen: CO2-ijskorrels worden door middel van de luchtdruk op het bevuilde oppervlak geprojecteerd. De hoge inslagsnelheid zorgt ervoor dat de verontreiniging loskomt van het oppervlak.
- Thermische schok: het temperatuurverschil van het droogijs (± 70 °C) zorgt voor een thermische schok op het oppervlak. De verontreiniging wordt hierdoor broos en scheurt, wat resulteert in het loskomen van het oppervlak.
- Sublimatie: de droogijskorrels raken het oppervlak en sublimeren naar gas. Dit effect zorgt ervoor dat de verontreiniging als het ware explodeert.

Het droogijsstraalproces laat geen vervuilende materie achter, enkel het vuil dat is verwijderd van het oppervlak. Droogijs is zowel niet-abrasief als corrosief en laat hierbij dus geen beschadiging achter op het oppervlak. Het volledige proces is overigens milieuvriendelijk en dus ook gif- en chemicaliënvrij.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine