WAT ZEGT DE WET OVER ROOKMELDERS?

De wetgeving voor rookmelders in België is op gewestelijk niveau geregeld. De algemene richtlijn is sowieso dat ze conform het keuringsmerk CE en EN 14604 moeten zijn voor residentiële verblijven. Voor commerciële ruimtes geldt dan weer de normering NBN S21-100-1. De belangrijkste kenmerken per regio worden hierna even opgesomd.
Vlaanderen
Voor de regio Vlaanderen is er een decreet opgesteld dat inmiddels van kracht is sinds 1 januari 2013. Elke nieuwbouw- of renovatiewoning waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, moet uitgerust zijn met een optische rookdetector. In de stedenbouwkundige vergunning moet dan ook aangegeven worden waar de melders precies geplaatst worden. Ook bij huurwoningen geldt de verplichting dat er rookmelders geïnstalleerd moeten zijn. Voor sociale huurwoningen is de verplichte installatie afhankelijk van de bouwdatum van het gebouw zelf. Is de woning voor 1950, of tussen 1950 tot 1970, gebouwd, dan is de verplichte installatie inmiddels van kracht. Ligt de bouwdatum tussen 1970 en 1980, dan is de wetgeving pas van toepassing vanaf 2016. Sociale huurwoningen die gebouwd zijn vanaf 1980, moeten pas vanaf 2017 verplicht uitgerust zijn met rookmelders. De verplichte plaatsing van rookmelders geldt echter niet wanneer de woning voorzien is van een branddetectiesysteem dat gekeurd en gecertificeerd is door een erkende instantie.
Brussel
Bij te huur gestelde woningen moet elke ruimte die op het evacuatietraject ligt, uitgerust zijn met een rookmelder die erkend is door BOSEC, de Belgische kwaliteitsreferentie op het vlak van certificering voor installaties, producten en systemen voor branddetectie. Verder geldt als richtlijn dat de rookmelder niet van het ionische type mag zijn. De batterijlevensduur moet langer zijn dan vijf jaar. Het toestel mag uiteraard ook aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, maar moet dan wel voorzien zijn van een noodbatterij.
Wallonië
In Wallonië worden eigenaars van een individuele of collectieve woning opgelegd per verdieping van de woongelegenheid één brandmelder te voorzien. Per verdieping van minstens één woonkamer waarvan het oppervlak groter is dan 80 m², moeten er twee rookmelders aanwezig zijn. De brandmelder moet van het optische type zijn en minstens vijf jaar gewaarborgd zijn tegen elke fabricagefout en niet-functionerende onderdelen. Bij een brand moet het brandalarmsignaal minstens 85 dB bedragen. Bij een defect moet het toestel een geluidssignaal uitzenden waarvan de toon verschilt van het brandalarmsignaal, en kunnen weergeven dat het elektrische voedingsvermogen aan het afnemen is.