HOUTEN VLOER IN VERNIS
Een eerste manier om een houten vloer te beschermen is met een vernis. Dat product vormt een volledige film en sluit de vloer af, waardoor het hout erg goed wordt beschermd tegen vervuiling en vlekken. Krassen en andere beschadigingen kunnen echter niet zomaar worden verwijderd.

ALGEMEEN
Het belangrijkste pluspunt van een geverniste parketvloer is dat het hout volledig door een film afgesloten is, waardoor geen enkele vervuiling het hout nog kan binnendringen. En precies vanwege die laag kan vuil nadien ook gemakkelijk verwijderd worden. Het minpunt van vernis is dan weer dat het een definitieve laag betreft en dat herstellingen tijdens de verdere levensduur van de parketvloer vrijwel onmogelijk zijn. Krassen en andere beschadigingen kunnen bijgevolg alleen maar verwijderd worden door integraal opschuren en opnieuw vernissen. Vernis wordt aanbevolen als parketbescherming in het geval van kinderen in de woonst, net als honden of katten, of indien de ruimte aan de tuin grenst. In zulke situaties zou een geoliede parketvloer namelijk sneller vuil worden, vlekvorming vertonen en na enkele jaren niet meer te reinigen zijn. Als parketvernis wordt uitsluitend een watergedragen product gebruikt – doorgaans polyurethaanacrylaat. Solventgedragen systemen zijn in dit kader verboden vanwege de huidige emissienormen in de VOC-wetgeving.
KLEUR
Vernis is verkrijgbaar in drie standaardglansvariëteiten: satijn, mat en extra mat. Hoogglans vernis hebben de meeste bedrijven niet langer in voorraad maar kan op verzoek soms nog aangemaakt worden. De trend is nu extra matte vernis, bij voorkeur een tweecomponentenproduct omwille van diens slijtvaste eigenschappen. Het enige minpuntje aan extra matte vernis is dat die eventueel sneller glansstrepen kan vertonen, bijvoorbeeld door een verschuiving van het meubilair. Sommige vernissen kunnen gepigmenteerd zijn doch uiteraard niet in dezelfde mate als verf. Vernis is sowieso transparant om de houtstructuur fraai tot zijn recht te laten komen, terwijl verf dekkende eigenschappen bezit. Het dient opgemerkt te worden dat gepigmenteerd vernis gewoonlijk niet zomaar in de winkelschappen wordt aangeboden, omdat het correct gebruik ervan vakkennis vereist.

Onder een vernislaag kan, indien gewenst, een grondlak worden toegepast. Daarbij zijn twee tinten mogelijk: ‘naturel’ en ‘warm’, waarbij de eerste de kleur van het hout nagenoeg niet kleurt. De tweede tint verdiept de houtkleur enigszins. Je kan de parketvloer ook in een bepaalde kleurtint beitsen en daarop de vernislaag aanbrengen maar die werkwijze is niet zo gemakkelijk. Indien men een gekleurde parketvloer wenst, opteert men daarom beter voor een impregneerolie.
WERKWIJZE
Zowel bij nieuwbouw als renovatie dient de parketvloer vooraf grondig opgeschuurd te worden met behulp van een bandschuurmachine of een éénschijfsmachine, voorzien van een grofkorrelig schuurpapier. Alle vroegere vernis- of olielagen dienen volledig verwijderd te worden tot er een volledig egaal, krasloos resultaat verkregen wordt. Alleen mits een goede voorbereiding bekomt men een mooi eindresultaat, zodat het voorafgaandelijk grondige schuurwerk erg bepalend is. Want oudere laagresten of krassen worden extra zichtbaar in het eindresultaat.
Vernis wordt meestal met een kortharige lakrol (gemonteerd op een steel om rechtopstaand te kunnen werken) aangebracht in stroken met een breedte van 80 cm, nat in nat om de verschillende stroken mooi in elkaar te laten overvloeien. Boorden en kanten worden met een brede platte kwast afgewerkt. De meeste vernissen worden in drie lagen aangebracht, waarbij elke laag met een fijnkorrelig schuurpapier (120 tot 150) wordt opgeschuurd om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Na een droogtijd van 6 à 8 uur bij kamertemperatuur zijn de meeste vernisvloeren beloopbaar. De ideale relatieve luchtvochtigheid bij verwerking en droging ligt tussen 55 en 65%, de houtvochtigheid bij voorkeur max.12%.

ONDERHOUD
De gemiddelde renovatiecyclus van een geverniste parketvloer varieert tussen 10 à 15 jaar. Zoals eerder gesteld, is het onderhoud eenvoudig omdat het een volledig afgesloten laag betreft. Daarom is elk neutraal onderhoudsproduct dat geen residu achterlaat geschikt, gevolgd door een met water verdunde ‘polish’. Die zorgt voor een dun, extra laagje vernis, wat de glansgraad verhoogd en microkrasjes opvult.
STANDAARDADVIEZEN
- Door het product in smalle stroken aan te brengen, werkt men sneller. Daardoor wordt ook sneller met de volgende strook aangevat en ontsierende ‘aanzettingen’ vermeden.
- Door voldoende product te gebruiken, duurt de droogtijd ook wat langer en kan minder gehaast en zorgvuldiger gewerkt worden.
- De vernis wordt eerst dwars en vervolgens in de richting van de nerf aangebracht.