VERKOOP DAKREPARATIEPRODUCTEN VERTOONT STIJGENDE LIJN
Fabrikanten zijn optimistisch
Kleine reparaties aan een plat dak lukken mogelijk met pasta's of vloeibare afdichtingsproducten. Bij grotere schade dringt zich een renovatie op. Het is niet eenvoudig om uw klanten hiervoor het juiste materiaal mee te geven, maar gelukkig zetten de fabrikanten in op duidelijke productinfo en opleidingen. Platte daken worden vandaag afgedicht met hoogtechnologische producten zoals polymeerbitumen, EPDM, TPO en andere kunststoffen. Vaak gaan die materialen tientallen jaren mee. Toch kan een dak schade oplopen, bijvoorbeeld door een verkeerd gebruik of een foutieve plaatsing.
TIJDELIJKE HERSTELLING
Afdichtingsmiddel
Plaatselijke schade valt mogelijk waterdicht te herstellen met een pasta, een vloeibaar afdichtingsproduct en/of een nieuw stuk dakbedekking, eventueel in combinatie met een lijm en een primer. Belangrijk is dat er op elkaar afgestemde producten worden gebruikt.
Coating voor extra bescherming
Wil een klant zijn dak na enkele decennia extra beschermen, dan kan een coating in bepaalde gevallen aangewezen zijn. Bijvoorbeeld voor een extra uv-bescherming. Hoewel vele dakbedekkingsmaterialen jarenlang meegaan zonder kwaliteitsverlies.
RENOVATIE
Nieuw dak erbovenop
Fundamenteler is een reparatie met nieuwe dakbanen. Ofwel plaatselijk, door bijvoorbeeld nieuwe stroken te bevestigen op de gebreken. Ofwel, als het dak er te erg aan toe is, door de volledige bedekking te vernieuwen. In bepaalde gevallen kan dit boven op het bestaande dak. Voor renovaties bestaan er tal van bevestigingsmethoden volgens het materiaal, de isolatie en de dakvloer: vlamlassen, koudlijmen, zelfklevende membranen, schroeven en tules/ verdeelplaatjes of losliggend met grind erop. Om te weten welke werkwijze de beste is in een bepaalde situatie, voeren vele fabrikanten, indien nodig, graag een windbelastingsberekening en een trekproef uit.
WELKE MANKEMENTEN EN WELKE OPLOSSINGEN?
- Condensatievorming: soms lijkt het alsof een dak lekt, maar condenseert er vocht ter hoogte van de onderste isolatie. Dan dringt zich een grondige herstelling op, met een dampscherm boven de draagstructuur.
- Blaasvorming: vocht tussen de lagen kan tot blazen leiden. Als ze groot zijn, moet uw klant ze opensnijden, laten uitdrogen en vullen met een pasta of weer dichtlijmen.
- (Micro)scheuren en loskomende details: deze problemen vallen meestal te verhelpen met een waterdicht, vloeibaar herstellingsproduct. Of, in het geval van microscheuren, met een coating.
VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN
Raad uw klanten aan om twee keer per jaar alle bladeren en takken op het dak te verwijderen, zodat de afvoer vrij blijft en problemen snel aan het licht komen.
BIJKOMEND ISOLEREN
Een dakrenovatie is het ideale moment om extra te isoleren. Ofwel wordt de bestaande afdichting als damprembaan gebruikt, na een eventueel herstel, ofwel wordt ze samen met de isolatie verwijderd. In dat geval komt er eerst een nieuw dampscherm op de draagstructuur. Daarbovenop volgt dan bijkomend isolatie- en afdichtingsmateriaal. Alternatief kan de klant kiezen voor een overzetdak met geïsoleerde profiel- of dakpanplaten (mits een minimale helling). Kan een DIY'er een dergelijke renovatie aan? Alles hangt af van zijn ervaring. Heeft hij die niet of is een reparatie te moeilijk, dan haalt hij er beter een professional bij.
VRIJ VAN SOLVENTS EN UNIVERSEEL TOEPASBAAR
Verder maken heel wat fabrikanten hun afdichtingsproducten en primers solventvrij. Daardoor drogen ze mogelijk wel trager. Daarnaast brengen verscheidene merken herstellingsmiddelen op de markt die op alle ondergronden toepasbaar zijn.