KEUZECRITERIA
We gingen al even kort in op de verschillen tussen een starre dumper en een knikdumper. Maar welke criteria zijn er bepalend om de ene of de andere dumper te verkiezen? Vooraleer een bedrijf overgaat tot de aankoop van een dumper moeten enkele zaken vooraf duidelijk zijn. De keuze tussen beide types is afhankelijk van drie factoren. Die worden hierna in hiërarchische volgorde behandeld. Belangrijk: ondanks de hiërarchie, moeten de drie factoren gezamenlijk in overweging worden genomen. Het eerste criterium terrein is echter de meest doorslaggevende factor.
Terrein
Een van de meest belangrijke en bepalende factoren die men in acht dient te nemen, is wat het toepassingsgebied van de dumper zal zijn. Als we te maken hebben met een slecht onderhouden terrein (steile hellingen, gladde ondergrond, oneffenheden, zachte grond …), dan is de knikdumper de aangewezen optie. De dumper kan deze moeilijke ondergrond beter aan omdat die lichter is dan de starre dumper en grotere banden heeft, waardoor de lading beter wordt gespreid. Ook het feit dat de zes wielen van de knikdumper constant met de ondergrond in contact staan, bevordert de stabiliteit, trekkracht en veiligheid van de knikdumper in extreme wegomstandigheden. De starre dumper daarentegen moet door de beperkte mogelijkheden van zijn samenstelling op een aangelegde piste rijden.
Volume
Een tweede belangrijk criterium dat de basis van een goede keuze vormt, is de vereiste laadcapaciteit van de dumper in kwestie. Algemeen gaan we ervan uit dat de starre dumper in staat is grotere volumeste vervoeren. Hun laadcapaciteit is groter dan welk ander voertuig ook. Toch is de knikdumper in de meeste omstandigheden degeschikte keuze. Om deze laatste stelling kracht bij te zetten, denken we aan het gemiddelde terrein op de werven in België. Dat is meestal niet geschikt voor de starre dumper, waardoor de machine het transport niet zo efficiënt kan transporteren als het geval zou zijn in ideale omstandigheden. Dus ondanks het feit dat deze dumper eigenlijk een lagere kostprijs per ton heeft, zal de knikdumper toch de beste keuze zijn in die gevallen dat het terrein een bepalende rol speelt.
Termijn van een project
Ten slotte is het bij de keuze tussen een starre dumper en een knikdumper belangrijk om de rijafstanden en het termijn van het project in acht te nemen. Starre dumpers zijn namelijk het meest efficiënt indien ze worden ingezet bij projecten met lange rijafstanden en een vlak terrein. Als we op een werf te maken hebben met een terrein (mijnen, steengroeves …) met vlakke en onderhouden wegen en lange rijafstanden, dan is de starre dumper, zoals eerder vermeld, de meest efficiënte en productieve keuze. We stelden echter ook al eerder dat dit in België weinig het geval is. Projecten duren hier meestal niet lang genoeg om de werf te voorzien van onderhouden wegen zodat een starre dumper efficiënt ingezet kan worden. Daarnaast zijn de rijafstanden ook veel korter. Hier is de knikdumper dus de beste optie.
TECHNISCHE KENMERKEN
Cabine
De cabine van een knikdumper wordt ontwikkeld met oog op het comfort van de machinist. De cabine biedt tegenwoordig meer ruimte en is comfortabeler ingericht. Dankzij de centrale positie van de machinist en de ruimere en comfortabelere cabine, raakt de machinist minder snel vermoeid en kan er efficiënter worden gewerkt. Een goed uitzicht in de cabine door middel van een grote voorruit en een achteruitrijcamera bevordert daarnaast ook de veiligheid van bestuurder en omgeving. De ROPS/FOPS-cabine is bovendien voorzien van een klimaatregeling, een doeltreffende isolatie voor een lager geluidsniveau en een (verwarmde) bestuurdersstoel met luchtvering.
Onderstel

Dumpbak
Dumpbakken worden zo ontworpen dat de lading gemakkelijk uit de bak valt bij hetkippen. Dit wordt bewerkstelligd door dedubbele wand van de dumpbak te verwarmen zodat de lading niet aan de bak kleeft. Andere dumpers zijn uitgerust met een uitwerpinstallatie. In plaats van de lading te kippen is er in dit geval een uitduwsysteem voorzien, waardoor er sneller gewerkt kan worden.
Motor
Om aan de huidige emissienorm Stage IV/Tier Final te voldoen, zijn de motoren voor de Europese markt uitgerust met de modernste technologieën om de hoogste prestaties te behalen in combinatie met een laag brandstofverbruik en aanzienlijk verminderde uitstoot. Elke machine is geoptimaliseerd voor een laag verbruik, afgestemd op het laadvermogen van de machine.