Water & rioleringswerkenPremium

WAT HEBBEN PENSIOENEN EN RIOLERINGEN GEMEEN?

Vlario-dag houdt vinger aan de pols en blikt vooruit op de uitdagingen

Op dinsdag 27 maart organiseerde Vlario voor de 25e keer de Vlario-dag. Op de jaarlijkse hoogmis voor de rioleringssector werd dit jaar aandacht besteed aan de uitdagingen van morgen. De klimaatverandering zorgt immers voor stijgende neerslag, waardoor wateroverlast en de grondwaterhuishouding moeten worden aangepakt. De vraag wat pensioenen en rioleringen gemeen hebben, vormde de rode draad door het programma. Aan ruim achthonderd aanwezigen werd duidelijk gemaakt dat je het jong zijn niet kunt uitstellen tot je met pensioen gaat.
Vlario

BETONSTOP

In Vlaanderen is er historisch erg veel open ruimte ingenomen en verhard. Als het huidige beleid wordt doorgezet, zou dit nefaste gevolgen kunnen hebben. Bijkomende verharding zou zo rechtstreeks leiden tot meer rioleringsoverstromingen. De betonstop streeft daarom naar een totaal nieuwe benadering van ruimtelijke ordening. Minister Joke Schauvliege opende de 25e Vlario-dag dan ook met een verwijzing naar het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, waarin de zogenaamde 'betonstop' invulling krijgt. De 6 hectare die in Vlaanderen elke dag bebouwd wordt, moet tegen 2025 herleid worden tot 3 hectare en tegen 2040 zelfs tot 0. Om deze ambitieuze doelstelling waar te kunnen maken, is het nodig om over te stappen van een uitbreidingsbeleid naar een inbreidingsbeleid. Ontharding, een thema dat ook deel uitmaakt van het beleidsplan, heeft bovendien een grote impact op het waterbeleid. Het opstellen van hemelwaterplannen is dan ook van groot belang. Het inzetten op onderhoud, renovatie en uitbreiding is ook een van de prioriteiten in de derde waterbeleidsnota die in 2019 door de regering zal worden vastgesteld.

WATERBELEIDSNOTA

De waterbeleidsnota (WBN) legt de krachtlijnen vast van de visie van de Vlaamse regering op het integrale waterbeleid en vormt het kader voor de opmaak van de stroomgebiedsbeheerplannen. John Emery, beleidsmedewerker dienst secretariaat bij de CIW, ging dieper in op deze materie. De WBN kent vandaag een eerder multidisciplinaire aanpak en stuurt daarbij meer aan op de prioriteiten. Bovendien komen adaptatie, meerlaagse waterveiligheid, waterschaarste en droogte nu sterker naar voren. Het is de bedoeling dat dit plan samen met de sector en de besturen wordt uitgewerkt.

FINANCIERING

Om al deze ambities te verwezenlijken, is er natuurlijk nood aan financiering. Ann Crabbé, gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen, en Peter Aelterman van de Vlaamse Milieumaatschappij deden uit de doeken hoe men het beschikbare geld onder de grond krijgt.

Saneringsfonds

Volgens professor Crabbé is er vandaag via het saneringsfonds wel degelijk geld beschikbaar. Toch zijn er volgens haar nog efficiëntiewinsten te boeken in de organisatie van het riolenbeheer. Dit onder meer door een verhoogde transparantie en een uniforme rapportering. Daarenboven moeten de besturen van de gemeenten zich verantwoordelijk gedragen en voldoende middelen reserveren.

Rioleringskosten

De opbrengst van de saneringsbijdrage is slechts voor vier op de vijf gemeenten kostendekkend. Ondanks een kostendekkingsgraad van 127% moeten sommige gemeenten hun investeringsniveau dus nog opkrikken. De financiële houdbaarheid van het rioolbeheer en het optrekken van het investeringsniveau zijn dan ook belangrijke aandachtspunten.

KLIMAAT-VERANDERING

“De klimaatverandering is een feit. Het is hoog tijd om ook met ons waterbeleid te evolueren naar menselijk kapitaal." Aldus Hans Bruyninckx, uitvoerend directeur bij het Europees Milieu Agentschap. De klimaatopwarming heeft volgens hem alles met water te maken. Een toekomstgerichte, systemische visie is dan ook aan de orde.

PENSIOENEN EN RIOLERINGEN

Vlario-directeur Wendy Francken benadrukte in haar slotspeech dat continuïteit in de investeringen van cruciaal belang is voor een gezonde sector. Ze hoopt dan ook op een groter engagement en een betere spreiding tijdens de volgende legislatuur. “We kunnen vervangingsinvesteringen aan het rioleringsnetwerk niet uitstellen tot het versleten is, en moeten continu blijven investeren." 

CHARTER VERSNELDE PROJECTREALISATIE

Vlario

Een steeds complexere regelgeving en procedures verlengen de doorlooptijden van studie tot aanbesteding. Werk maken van kortere doorlooptijden is dan ook waar Vlario, via een werkgroep met daarin de belangrijkste actoren voor werken op openbaar domein, op doelt. Een eerste stap in de goede richting bestond uit de ondertekening van een charter om vlugger tot uitvoering te komen. De 25e Vlario-dag werd daarbij aangegrepen om dit charter, maar vooral het engagement met de verschillende partners, in de kijker te plaatsten. AWV, Aquafin, VVSG, VMM, AquaFlanders, ORI, Bouwunie en Vlawebo engageerden zich op die manier om snel tot een goed samenwerkingsprotocol te komen. Een betere afstemming tussen de meerjarenprogramma's van alle opdrachtgevers is al een eerste actiepunt.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Activiteiten vlario werkgroep 6

Werkgroep 6 van vlario verdiept zich enerzijds in de kwaliteit van de materialen en de kwaliteitszorg bij de uitvoering van rioleringswerken en buigt zich anderzijds over de materiaalkeuze in functie van het soort af te voeren water, de toepassing en de uitvoeringswijze. nieuwe voorstellen, vragen en problemen hieromtrent worden steeds nauwgezet onderzocht.

Rioleringssector mikt op duurzaamheid en recyclage

Rioleringen zijn van alle tijden. uit opgravingen blijkt dat men zelfs al 500 jaar voor christus over toiletten en afvoeren beschikte, vergelijkbaar met wat we nu nog altijd kennen. maar goed dus dat rioleringsbuizen zo robuust mogelijk ge­maakt worden om lange tijd mee te gaan, al was het maar om overlast in onze drukke straten te vermijden. in dit artikel leggen we onze focus op riolerings­elementen in prefabbeton. daarvoor gingen we langs bij luc lemmens, voorzitter febelco en gedelegeerd bestuurder van tubobel, en bij raf pillaert die binnen febe verantwoordelijk is voor alle infrastructuurproducten, waaronder riolerings- en bestratingsproducten.

Ten huize van willemen infra

Alle overheden die ons land rijk is, hebben jarenlang niet of veel te weinig geïnvesteerd in ons wegennet. dat is niet alleen de mening van tom willemen, ceo bij de willemen groep, maar blijkt ook uit de cijfers. en al zeker in verge­lijking met de investeringen die nederland en frankrijk doen. maar sinds enkele jaren is er beterschap. al is er nog heel wat werk aan de winkel. infrastructure had een boeiend gesprek met ceo tom willemen over zijn bedrijf, de voorliggende uitdagingen, het belang van nieuwe technieken en een blik op de toekomst

Nabeschouwing vlario-dag 2017

Op dinsdag 14 maart 2017 verzamelde vlario opnieuw alle betrokken actoren uit de sector in antwerp expo om het belang van samenwerken in de rioleringswereld te onderstrepen. 'als de rioleren breken...' was het thema van deze editie. als overlegplatform en kenniscentrum voor de rioleringen- en afvalwaterzuiveringssector in vlaanderen riep vlario tijdens de vlario-dag op om te blijven gaan voor kwaliteit en de verantwoordelijkheden niet uit de weg te gaan. wat mag en moet er met de gemeentelijke saneringsbijdrage worden betaald? dat is de vraag die de meer dan 750 aanwezigen kregen voorgeschoteld.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine