EFFICIENTIE IS ORDEWOORD BIJ DE MODERNE BOUWLIFT
MEEGROEI- EN COMBILIFTEN VOOR SNELLERE DOORLOOPTIJD
Voor boeiende trends moet u vandaag bij de bouwliften zijn. Modulaire liften, maatwerk, combiliften en innovatie in sturingen maken van dit toestel steeds meer het kloppende hart van de bouwwerf. Hoog tijd voor een overzicht van deze trends!
VOOR ELK WAT WILS
Wie tot voor kort een bouwlift wilde aanschaffen, werd geconfronteerd met enkele hinderpalen. Het technische aspect is daar uiteraard een van. Kopen of huren is één zaak, maar iedereen wil natuurlijk dat die inspanning ook rendeert. Bij bouwliften is dat niet altijd even makkelijk in te schatten, want hoe kies je het juiste type uit het beschikbare gamma? Vandaag wordt gewerkt aan een residentiële woning met twee bouwlagen, morgen aan een flatgebouw van 25 verdiepingen hoog. Met de eenvoudige materiaallift die veelal volstaat voor residentiële woningen, kan onmogelijk de tweede werf bediend worden. Vice versa geldt evenzeer hetzelfde.
Gelukkig komen producenten en verhuurbedrijven tegemoet aan deze verzuchtingen, bijvoorbeeld door bouwliften op een zeer flexibele manier aan te bieden. Laat u bij de minste twijfel over uw keuze bijstaan door hun specialisten en eis desnoods dat ze ter plaatse de situatie komen inschatten. Per slot van rekening kan een misrekening in capaciteit gedurende de termijn van een bouwwerf een nefaste invloed hebben op uw winst. Vandaag zijn er diverse evoluties die toelaten om efficiënter te werken.
Modulaire lift
Modulaire liften voor de grotere/hogere werven zijn hier een prima voorbeeld van, want ze laten toe om meer maatwerk te introduceren op de werf. Waar voeger een standaardlift voldeed, is het nu mogelijk om een oplossing te kiezen die exact op maat van het bouwproces en de werf ontwikkeld is. Modulaire liften groeien als het ware mee met de bouw van bv. kantoortorens en flatgebouwen of bij renovaties van fabriekshallen. Er wordt begonnen met een basislift, maar zodra enkele verdiepingen bereikt zijn, komt de verkoper of het verhuurbedrijf langs om extra masten te plaatsen. De lift gaat dus samen met de hoogte van de werf verder de lucht in. Dat resulteert in een aantal voordelen. De belangrijkste is dat men bij deze methode niet afhankelijk is van een bouwkraan op de werf om te ondersteunen bij de opbouw van de lift. Via de reeds geplaatste lift kan men eenvoudig extra masten naar de volgende verdieping transporteren en is een vlotte montage door de lifttechnici mogelijk. Bovendien – ook niet onbelangrijk – blijft de bouwkraan continu beschikbaar voor ander verticaal transport op de werf. Die modulariteit speelt ook bij het heffen een rol: een modulair platformconcept kan worden aangepast aan de eisen van een project, zoals de montage van een groter platform, hellingen of draaideuren.
Jumplift
Een techniek die ook bij ons steeds vaker toegepast wordt in de appartements- en flatbouw, is die van de jumplift. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de bestaande of reeds gebouwde liftschacht die tijdens het bouwen de bouwlift herbergt. De lift kan kort na het begin van de bouwwerken geïnstalleerd worden, zodra het aantal verdiepingen bereikt wordt dat vereist is om de tijdelijke machinekamer te kunnen onderbrengen. Veelal is dit tussen de 5 en 8 verdiepingen. Na het plaatsen van een tijdelijk dak en het klaarmaken van de koker kan er aan de slag gegaan worden. De lift groeit vervolgens mee met de voortgang van de bouw. Deze werkwijze heeft een aantal goede eigenschappen: hoogtes tot 400 à 500 m, snelheden tot 4 m/s (!) en een hefvermogen tot 4.000 kg. Een bijkomend voordeel is het ongevoelig zijn voor weersomstandigheden en de beperktere plaatsinname.
Doorlooptijd verkorten
Beschikbaarheid, snelheid, zekerheid: het zijn vandaag zowat de belangrijkste factoren in een bouwproces. De doorlooptijd van bouwprojecten moet verkort worden en door het optimaliseren van logistieke bouwprocessen en standaardiseren kan men dit realiseren. Bouwliften moeten mee in deze manier van werken.
Het lijkt wat contradictorisch, maar om tegemoet te komen aan standaardisering in het bouwproces, lijkt maatwerk aangewezen. Zo zien we zeer vaak de inzet van prefabelementen in de renovatie en bouw van hotels en flatgebouwen. De bouwdelen worden kant-en-klaar geleverd en moeten enkel nog op hun plaats gehesen worden. Door hierop in te spelen en een lift om te bouwen, zodat deze elementen perfect passen op het platform, kan er veel tijdwinst geboekt worden.
Combilift/twinlift
Nog meer tijdwinst boeken? Dan kan een combi- of twinlift soelaas bieden. Bij die uitvoering worden op één mast de goederenlift én de personenlift gemonteerd. Die manier van werken heeft, naast de aanzienlijke tijdwinst, ook het grote voordeel dat er veel plaats bespaard wordt. De uitdrukking ‘the sky is the limit’ kan hier gerust letterlijk genomen worden, want vandaag zijn er liften die tientallen personen tegelijk naar de gewenste etage kunnen brengen, maar ook over een hefvermogen van meerdere tonnen beschikken.
Let wel dat goederen en personen nooit in dezelfde lift vervoerd mogen worden, want goederenliften bezitten niet hetzelfde veiligheidsniveau als personenliften. De logica zelve, maar de praktijk leert dat hier nog heel vaak tegen gezondigd wordt.
BEDIENING
De liftbediening zelf wordt ook geavanceerder. Vroeger verliep dit nogal archaïsch met een eenvoudige op/neerknop, vandaag zouden sommige bedieningen niet misstaan in een traditionele hotellift. Overzichtelijke displays met duidelijke knoppen en alarmmeldingen en speakers zorgen voor een goede doorstroming van informatie.
Ook de sturing zelf wordt steeds performanter. De PLC’s die de motoren aansturen, zorgen voor terugkoppeling en kunnen hun foutmeldingen op afstand doorsturen. Zo kan de fabrikant of verhuurder vaak ingrijpen zonder ter plaatse te komen, waardoor er alweer tijdwinst geboekt wordt. Dankzij de combinatie van PLC’s met moderne motoren en sturingselektronica is het ook mogelijk om de lift op een geleidelijke manier te laten vertrekken, zonder schokken. Dat zal bijvoorbeeld de glasplaatsers als muziek in de oren klinken.

VEILIGHEID
Dat brengt ons naadloos bij het gegeven ‘veiligheid’, samen met efficiëntie wellicht het belangrijkste aandachtspunt uit de recente evoluties in bouwliften. Er zijn nogal wat risico’s verbonden aan het gebruik van bouwliften: vallen vanop hoogte, knelgevaar, vallende voorwerpen, elektrische risico’s …
Om die risico’s zo veel mogelijk in te perken, zijn de veiligheidsnormen EN 12158-1, EN 12158-2 en EN 12159 van kracht, respectievelijk de normen voor verticaal opgestelde bouwliften voor goederenvervoer met een betreedbaar platform, voor schuin opgestelde bouwliften voor goederenvervoer en voor bouwliften voor personen en goederen met een verticaal geleide kooi. Dat is voornamelijk belangrijk voor de fabrikanten en keuringsorganisaties, als eindklant komt u hier minder frequent mee in aanraking. Wel bent u als eigenaar zelf verantwoordelijk voor de periodieke keuring. Als u een toestel huurt, dan vervalt deze verplichting en is het aan de verhuurder om zich in regel te stellen. Ook hier geldt weer: weet met wie u in zee gaat.

ZEKERHEID
Samenhangend met veiligheid én efficiëntie is het gegeven zekerheid. Niks nefaster voor de voortgang van de werken dan een falende goederenlift. Kwalitatieve producenten en verhuurbedrijven stellen gelukkig alles in het werk om hun toestellen zo betrouwbaar mogelijk te maken. Vergewis u altijd van de servicemogelijkheden die zij bieden. De goedkoopste oplossing kan op termijn duur uitvallen als u dagen moet wachten op een herstelling of wisselstukken.
Maar ook kleine aanpassingen maken een groot verschil. Een goed voorbeeld zijn sleepkabels, die vervangen kunnen worden door monokabels. In plaats van twee kabels onder de lift is er nu nog maar één kabel, en die rolt bij het dalen makkelijker op in de kabeltrommel dan twee. Gevolg: minder beknelde kabels en dus minder kabelbreuken en storing.