CASE STUDY AKOESTIEK: DE VLINDER
Sporthal boven klaslokalen stelt akoestische uitdaging

CONCEPT

SPORTHAL BOVEN KLASLOKALEN
Vooral in Nederland maar ook steeds meer in ons land, staat compactheid voorop bij de renovatie of bouw van een school. Veelal is die eis ingegeven door plaatsgebrek, maar tegelijk werkt de aanpak ook kostenbesparend wegens een kleiner dakoppervlak. Bijkomend voordeel is dat lokalen in een compacte bouwstructuur onderling makkelijker bereikbaar zijn omdat er minder afstand tussen de lokalen zit. Bij dit type compacte bouwstructuur wordt de sportzaal veelal boven de klaslokalen gebouwd. Dat was ook het geval bij basisschool De Vlinder in Baarle-Hertog.

Opbouw

Zowel voor het ontwerp als voor de uitvoering werd een beroep gedaan op de firma CDM, gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van isolatiesystemen die geluid en trillingen opvangen, zowel voor gebouwen als industrie. “Wij werken altijd op maat van onze klant", vertelt ir. arch. Michael Vanstraelen. “De algemene principes zijn vrij standaard maar moeten toch altijd opnieuw worden gemodificeerd om optimaal te kunnen verhelpen aan een bepaald probleem."
Excitatie- en resonantiefrequentie
In De Vlinder werd gebruikgemaakt van een massa-veer-massasysteem, een trillingsfilter. Eigenlijk komt het concept neer op een betonnen vloer die op rubberpads staat. De vloer heeft een bepaalde resonantiefrequentie. Hoe lager die is, hoe beter de isolatie van het systeem. De excitatiefrequentie zit vaak tussen 50 en 100 Hertz. Wanneer het massa-veer-massasysteem daar een stuk onder kan blijven, dan werpt het duidelijk zijn vruchten af. Kom je met de resonantiefrequentie echter in de buurt van de excitatiefrequentie, dan treedt het fenomeen van amplificatie op, en krijg je als het ware een trampoline-effect waarbij alles in beweging wordt gezet. Dat is uiteraard te vermijden. Kom je met de excitatiefrequentie onder de resonantiefrequentie, dan is er geen isolatie en gebeurt er in feite niets. De energie wordt gewoon doorgegeven. Het komt er dus steevast op neer om per project de excitatiefrequenties in kaart te brengen.
Mensen die springen of ballen die stuiteren, vormen telkens een impact van een massa op een andere massa. Veelal gaat dat om frequenties rond 50 Hertz. De mens kan geluiden vanaf 30 Hertz waarnemen. Als je systeem met andere woorden een resonantiefrequentie heeft van 15 Hertz, zit je onder de gehoordrempel van 30 Hertz en ver onder de excitatiefrequentie van 50 Hertz, waaruit je zonder twijfel kan afleiden dat het geïnstalleerde systeem feilloos zal werken.
Belasting in kaart

“Soms wordt ook de luchtspouw verhoogd om zo extra isolatie te krijgen. Niet alleen de rubbers zorgen immers voor de isolatie. De lucht rond die rubbers is samengedrukt en zorgt eigenlijk voor de stijfheid van een isolatiesysteem. In feite is de lucht stijver dan de rubberpads. Als je die luchtlaag kan beheersen, beheers je ook het massa-veer-massasysteem."
Gewapend beton
“Een massa-veer-massasysteem begint steevast met de basisvloer. Die is idealiter zo vlak mogelijk. Daarbovenop komen elke 60 centimeter rubberpads of veren met daarop een basisplaat. Die kan bestaan uit vezelcement of mdf. Onder de basisplaat wordt minerale wol gekleefd, om te vermijden dat er een klankkasteffect optreedt. Alle platen worden genummerd, en die nummers corresponderen met een legplan, zodat het voor de aannemer zonneklaar is welke plaat waar moet worden gelegd. Aan de zijkant van de ruimte wordt ook een rotswolplaat geplaatst. Bovenop het geheel wordt gewapend beton gestort, meestal 100 mm dik, maar het kan ook dikker. Gewapend beton is wel degelijk van belang. Mocht gewapende chape gebruikt worden, dan bestaat het risico op scheurvorming. Beton blijft per definitie een stuk sterker dan chape en is dan ook te verkiezen. Extra aandachtspunt bij een sporthal zijn eventuele potten die in de vloer moeten worden ingebouwd om palen voor netten in te plaatsen. Die elementen kunnen zwakke punten vormen en verdienen dus bijkomende focus. Het geheel valt ook uit te rusten met vloerverwarming. Dan moeten wel voldoende flexibele leidingen gebruikt worden die kunnen worden doorgestoken naar de collector in een aparte ruimte."