FinancieelPremium

Wagen beschadigd in uw garage: wat nu?

Juridisch artikel

Een klant vraagt zijn garagehouder om zijn voertuig een paar weken in zijn garage bij te houden. Achteraf, bij het weghalen van het voertuig, ziet de klant dat er een beschadiging is aan de deur van zijn wagen. Hij meent dat zijn garagist hiervoor aansprakelijk is. Zal uw klant deze bewering hard kunnen maken?

Juridisch: Wagen beschadigd in garage: wat nu?

De “bewaargevingsovereenkomst”

Wanneer een voertuig overgeleverd wordt aan de goede zorgen van een garagehouder, dan kan men stellen dat men te maken heeft met een “bewaargeving”. Dit is een contract waarbij de ene partij een zaak afgeeft ter bewaring aan de andere partij en deze laatste er zich toe verbindt om voor deze zaak te zorgen en ze later terug te geven.

De bewaarnemer (de garagehouder) is ertoe verplicht de ontvangen zaak (het voertuig) zorgvuldig te bewaken. Indien er iets misloopt, is het aan de bewaargever (de klant) om aan te tonen dat de bewaarnemer zich niet als een goed bewaarnemer heeft gedragen. Slaagt de bewaargever erin dit aan te tonen, dan zal de bewaarnemer aansprakelijk kunnen gesteld worden voor de opgelopen schade.

Een voorbeeld uit de praktijk

Piet verbouwt zijn volledige woning en vermits hij in een drukke straat woont, vraagt hij aan zijn garagist om zijn voertuig enkele weken bij hem te stallen. Later, bij het afhalen van zijn wagen, stelt Piet een dikke bluts vast in het portier van de chauffeurskant. Piet wijst zijn garagist Bernard hierop.

Deze vindt dat er niets fout gebeurd is tijdens de periode dat dit voertuig bij hem gestald werd. Piet meent dat garagehouder Bernard aansprakelijk moet gesteld worden voor deze opgelopen schade omdat deze laatste zijn verplichtingen als bewaarnemer van het voertuig niet is nagekomen.

Wagen van klant beschadigd in uw garage: bent u als garagist aansprakelijk? De rechter spreekt zich uit!

Wat beslist de rechter?

De rechter oordeelt dat er tussen Piet en Bernard een “bewaargevingsovereenkomst” tot stand kwam. Hierdoor heeft garagehouder Bernard een teruggaveverbintenis op zich genomen. Verder was de rechter ook van mening dat Bernard een fout had gemaakt door de wagen niet terug te geven in dezelfde staat als dat hij bij hem binnenkwam, zonder bluts!

De rechter meende dat een bewaargevingsovereenkomst als belangrijkste doel heeft de overhandigde zaak (het voertuig) te bewaren en te behouden onder de verplichting ze later terug te geven. Het essentiële kenmerk van een bewaargeving is dus de wil van de partijen om in bewaring te geven.

De rechter stelt Bernard volledig aansprakelijk voor het schadegeval en moet Piet vergoeden voor de schade die er zich had voorgedaan aan zijn voertuig.

De Wet “Bewaargevingsovereenkomst”
Overeenkomstig artikel 1915 van ons Burgerlijk Wetboek is “bewaargeving” een overeenkomst waarbij men de zaak van een ander aanneemt onder de verplichting om deze zaak te bewaren en ze later in natura terug te geven.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Solange Tastenoye (juriste)
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine