Voortaan opletten met het aanmanen van uw wanbetaler!
Juridisch
Elk bedrijf en elke ondernemer heeft wel eens te maken met een klant die traag of helemaal niet betaalt. In zulke situaties is het belangrijk om op een officiële manier de klant in gebreke te stellen, in de hoop dat de betaling alsnog wordt geïnd. Echter, vanwege nieuwe wetsregels is het belangrijk om voorzichtig te zijn bij het verzenden van aanmaningen. Hieronder volgt een overzicht van de nieuwe regels.
Nieuw vanaf 1 september 2023!
Een gratis eerste aanmaning!
Als ondernemer die te maken heeft met een particuliere klant die niet op tijd betaalt, moet u zich nu houden aan strikte regels als gevolg van de nieuwe wet. Het doel van deze wet is om consumenten (gewone particuliere klanten dus) te beschermen.
Als bedrijf bent u verplicht om allereerst een gratis aanmaning te sturen naar deze wanbetaler. Tot nu toe rekenden veel bedrijven kosten aan voor het versturen van een aanmaning naar hun klanten die niet betaalden. Dit is echter veranderd sinds 1 september; vanaf nu mogen bedrijven geen extra kosten meer in rekening brengen bij deze eerste herinneringsbrief.
Voortaan bent u als bedrijf verplicht om allereerst
een gratis aanmaning te sturen naar een wanbetaler
Wat na de eerste aanmaning?
Wanneer een ondernemer een dergelijke aanmaning stuurt, krijgt de particuliere klant 14 dagen de tijd om de betaling te voldoen. De aanmaning kan worden verstuurd via e-mail of per post. In het geval van een e-mail wordt er 1 dag toegevoegd aan de termijn van 14 dagen, waardoor de consument binnen 15 dagen moet betalen. Als de aanmaning per post wordt afgeleverd, komen er 3 dagen bij, wat betekent dat de betaling binnen 17 dagen bij de schuldeiser moet zijn ontvangen.

Schadebedingen beperkt!
Daarnaast moet elke onderneming de consument duidelijk informeren (vóór het afsluiten van het contract) of er een schadevergoeding zal worden berekend bij niet-betaling en hoeveel deze bedraagt. De schadevergoedingen worden nu ook beperkt en mogen niet hoger zijn dan:
- 20 euro als het openstaande bedrag lager is dan of gelijk aan 150 euro;
- 30 euro, vermeerderd met 10% van het openstaande bedrag in de schijf tussen 150,01 en 500 euro, als het openstaande bedrag tussen 150,01 en 500 euro ligt;
- 65 euro, vermeerderd met 5% van het openstaande bedrag in de schijf boven 500 euro, met een maximum van 2.000 euro, als het openstaande bedrag hoger is dan 500 euro.
Let op! Bedragen die hoger zijn dan deze limieten zijn verboden en worden beschouwd als nietig.
En wat met de intresten?
Ook de interesten op betalingsachterstanden worden beperkt volgens de nieuwe wet. Deze mogen niet hoger zijn dan de wettelijke rentevoet die is vastgesteld in de wet op de betalingsachterstand bij handelstransacties, die momenteel 10,5% bedraagt.
Wat indien u zich niet aan deze nieuwe regels houdt?
Als ondernemer bent u verplicht om uw algemene contractvoorwaarden aan te passen met betrekking tot schadebedingen. Als u dit niet doet, zal het niet mogelijk zijn om uw factuur te laten invorderen door bijvoorbeeld een advocaat of incassobureau.
Deze externe partijen zullen hun diensten niet kunnen verlenen als u deze aanpassingen niet heeft doorgevoerd. Dit komt doordat zij nu verplicht zijn om te controleren of uw algemene voorwaarden in overeenstemming zijn met de nieuwe wetsregels. Zorg er daarom voor dat u uw algemene contractvoorwaarden bijwerkt om te voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Welke zijn de voorziene sancties?
Er worden strenge straffen voorzien voor inbreuken. Inspecties kunnen worden uitgevoerd en bij overtredingen kunnen boetes worden opgelegd variërend van 26 euro tot 10.000 euro, en mogelijk meer. Deze boetes moeten worden vermenigvuldigd met de opdeciemen (op dit moment 8).
Maar er is nog een andere belangrijke sanctie: als u uw algemene voorwaarden niet aanpast en uw wanbetaler in de tussentijd zijn factuur toch heeft betaald, kan hij dit bedrag van u terugvorderen. Het is dus essentieel om uw algemene voorwaarden tijdig aan te passen om mogelijke repercussies en claims te voorkomen.