Nieuwe tool vergelijkt CO2-impact auto's in volledige levenscyclus
Thermische auto met hernieuwbare brandstof efficiënter dan batterij-elektrische auto
Een nieuwe online CO2-comparatietool laat zien dat een thermische auto die rijdt op hernieuwbare brandstof een lagere netto-CO2-impact heeft dan een batterij-elektrische auto. Deze tool houdt rekening met de volledige levenscyclus van een voertuig, van productie tot einde levensduur. Volgens de tool is de CO2-balans van een thermische auto met geavanceerde biobrandstof of synthetische e-brandstof tot -34% voor HVO en tot -60% voor e-brandstoffen lager dan die van een batterij-elektrische auto.
Transitie elektrificatie ingezet
Europa blijft na 2035 openstaan voor thermische auto's, op voorwaarde dat ze met CO2-neutrale brandstoffen rijden. België zou hier rekening mee moeten houden in zijn transportbeleid, aangezien de huidige thermische auto's in het land kunnen bijdragen aan de decarbonisatie van het transport.
Hoewel de algemene verwachting is dat personenauto's uiteindelijk bijna volledig elektrisch zullen zijn, moeten tijdens de energietransitie naar 2050 hernieuwbare brandstoffen zoals geavanceerde biobrandstoffen en e-brandstoffen worden gebruikt om de decarbonisatie van het transport te versnellen. Het beleid richt zich echter voornamelijk op elektrificatie en houdt geen rekening met de zes miljoen thermische auto's op de weg.

Er is een groeiend bewustzijn om een levenscyclusbenadering te volgen bij het vergelijken van verschillende voertuigtechnologieën. De Europese Commissie zal tegen 2025 een methodologie ontwikkelen om de CO2-emissies gedurende de volledige levenscyclus van auto's te berekenen.
Daarnaast staat in het Belgisch federaal regeerakkoord van 2020 dat de verkoop van zero-emissieauto's alleen zal worden toegestaan wanneer er voldoende betaalbare voertuigen op de markt zijn en er analyses beschikbaar zijn over de levenscyclus.
Nieuwe online CO2-comparatietool
Een online comparator-instrument (www.carsco2comparator.eu) is ontwikkeld om de CO2-impact van verschillende aandrijvingen op basis van de volledige levenscyclusanalyse te vergelijken. Deze tool maakt gebruik van vergelijkbare parameters, zoals officiële en wetenschappelijke objectieve gegevens, om de reële CO2-impact te meten vanaf de productie tot en met de recyclage van voertuigen, evenals het gebruik ervan op de weg onder reële rijomstandigheden.

Op basis van deze levenscyclusanalyse blijkt dat na 60.000 kilometer een gemiddelde elektrische auto een betere CO2-balans heeft dan een auto met conventionele diesel. Een thermische auto die rijdt op HVO van de 2e generatie of een synthetische brandstof stoot minder CO2 uit dan een batterij-elektrische auto, met een reductie tot -34% voor HVO en tot -60% voor een e-brandstof bij 200.000 gereden kilometers.
Het is belangrijk op te merken dat Europa nog steeds thermische auto's toestaat na 2035 op voorwaarde dat ze met CO2-neutrale brandstoffen rijden, en dat België het Europese kader zou moeten respecteren om een gelijk speelveld te garanderen. Energia pleit voor complementariteit van energieoplossingen voor transport om een efficiënte, versnelde, betaalbare en maatschappelijk aanvaardbare energietransitie te bevorderen.
Energietransitie vergt inzet van elektriciteit én hernieuwbare brandstoffen:
• Biobrandstoffen 2e generatie gebruiken niet-eetbare planten en delen van voedsel- en voedergewassen (bv. wilg, houtsnippers of stro), vetten (bv. gebruikte frituurolie, dierlijke vetten) of organisch afval. Deze zijn niet in concurrentie met voedsel.
• HVO (diesel XTL), Hydrotreated Vegetable Oil, kan de CO2-emissies tot 90% ten opzichte van conventionele diesel verminderen.
• E-fuels (electric fuels) zijn synthetische brandstoffen die geproduceerd worden op basis van hernieuwbare waterstof en afgevangen CO2. Deze brandstof is klimaatneutraal want de uitgestoten CO2 bij verbranding wordt gecompenseerd door de afgevangen CO2 bij productie (circulariteit). Deze brandstoffen worden nog niet gecommercialiseerd.