EU legt heffingen op oneerlijk gesubsidieerde elektrische voertuigen uit China
Gesprekken over prijstoewijzingen blijven evenwel doorgaan
De Europese Commissie heeft haar onderzoek naar subsidies afgerond en heeft besloten om definitieve tegensubsidieheffingen op te leggen aan de import van batterij-elektrische voertuigen (BEV's) uit China voor een periode van vijf jaar. Uit het onderzoek bleek dat de BEV-industrie in China oneerlijk gesubsidieerd wordt, wat een bedreiging vormt voor de economische belangen van Europese producenten van BEV's. De heffingen zullen ingaan op de dag na publicatie in het Officiële Publicatieblad.
De EU en China werken samen om oplossingen te vinden die voldoen aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie en effectief zijn in het aanpakken van de geïdentificeerde problemen. De Commissie is ook bereid om prijsafspraken te maken met individuele exporteurs, zoals toegestaan onder de EU- en WTO-regelgeving.
Vanaf de inwerkingtreding van de maatregelen zullen Chinese exporteurs aan de volgende tegensubsidieheffingen onderhevig zijn:
- BYD: 17,0%
- Geely: 18,8%
- SAIC: 35,3%
- Andere meewerkende bedrijven: 20,7%
- Andere niet-meewerkende bedrijven: 35,3%
- Tesla na individuele beoordeling: 7,8%
Deze heffingen komen bovenop de bestaande invoerbelasting van 10%. De definitieve heffingen zullen van kracht worden bij publicatie, terwijl de voorlopige heffingen van 4 juli 2024 niet worden geïnd.
De Commissie zal de effectiviteit van de maatregelen monitoren om te voorkomen dat deze worden ontweken. Exporteurs kunnen verzoeken om een herziening van hun heffingstarief en de maatregelen zullen aflopen na vijf jaar, tenzij er een evaluatie voor vervaldatum wordt gestart.
Importeurs kunnen een terugbetaling aanvragen als zij geloven dat hun exporteur niet gesubsidieerd wordt of als de ontvangen subsidies lager zijn dan de betaalde heffingen. Een dergelijk verzoek moet goed onderbouwd zijn met bewijsmateriaal.