Vast-vloeistof scheidingPremium

Vetafscheiders onontbeerlijk voor de voedselveiligheid

Een opperbest onderhoud garandeert optimale prestatie

Vetafscheiders spelen een belangrijke rol in de voedingsindustrie. Binnen ontelbare keukens, restaurants en vlees- en visverwerkende bedrijven scheiden ze vetten, oliën en andere verontreinigingen van afvalwater. Vanwege de geldende hygiëne-eisen en om verstoppingen in het rioleringsstelsel te voorkomen, is het frequent ledigen en correct onderhouden van vetafscheiders van primordiaal belang.

Vetafscheiders foto 1
Onder vetafscheiders bestaan er 4-in-1-oplossingen specifiek voor grootkeukens (illustratie: ACO)

Strenge hygiëne-eisen

Door het verschil in soortelijk gewicht worden vet en slibdelen van elkaar gescheiden in de put en loost de vetafscheider uiteindelijk het overgebleven residu op het gemeentelijk riool. Ze voorkomen vetafzetting in de afvoerleidingen van het gebouw en bij uitbreiding in het openbaar rioolnet en de zuiveringsinstallaties. Hierdoor beschermt de vetafscheider de riool tegen verstoppingen en voorkomt ze dat de rioolwaterzuivering onnodig belast wordt.

Een 100% geur- en waterdichte installatie en een adequate ontluchting zijn primordiaal. Om de hygiëne te verhogen en geurhinder te voorkomen, kunt u opteren voor zelfreinigende toestellen die niet geopend moeten worden tijdens het ruimingsproces.

Bij voorkeur buiten

Vetafscheiders foto 2
Bepaalde modellen zijn ontworpen voor gebruik onder de gootsteen in commerciële keukens en andere horecagelegenheden (foto: ACO)

Bij voorkeur staat de vetafscheider buiten. Plaatsgebrek in de stad laat dit meestal niet toe. Restaurants, hotels, brasseries en ziekenhuizen in de stad zullen dus eerder vrijstaande bovengrondse opstellingen moeten plaatsen. Industrieën, warenhuizen, rusthuizen gaan eerder buiten ondergrondse installaties plaatsen.

De vetafscheider wordt geplaatst tussen de keukenafvoer en het riool. Deze fungeert als tijdelijke opslag voor slib en vet, totdat hij door een erkend rioolreinigingsbedrijf wordt geledigd. Als de vetafscheider in of vlakbij de keuken wordt geplaatst, kan er stankoverlast optreden tijdens het legen. Het is belangrijk dat er geen vuile zuigslangen tijdens de lediging door de keuken worden gelegd, noch dat er wordt gemorst met de zuigslang.

Om vieze geuren in het restaurant, de keuken of op het terras te voorkomen, is het belangrijk dat er goede, vergrendelbare deksels met een rubberen afdichting op de vetafscheider worden geplaatst en dat deze goed wordt ontlucht. Bij voorkeur vindt de ontluchting plaats vlak voordat het leidingwerk de vetafscheider inloopt en nadat het richting het riool gaat. Het aanbrengen van een ontluchtingsbuis tot aan het hoogste punt van het gebouw kan helpen.

Types en toepassingen

Opbouw in lagen

Een vetafscheider kan vervaardigd zijn van kunststof (HDPE), prefab gewapend beton of rvs. Stalen vetafscheiders worden omwille van snelle corrosie nagenoeg niet meer gebouwd. Ongeacht de vorm en locatie van de installatie bestaat de vetafscheider uit een bezinkingscompartiment en een vetafscheidingscompartiment.

De bovenste laag is het vetopvanggedeelte. Een slibvangdeel kan het onderste gedeelte van de vetafscheider zijn, of het eerste compartiment (bij de inlaat). Het overige oppervlak van de vetafscheider zorgt voor een verblijftijd. Hoe langer de verblijftijd, in combinatie met een berekende inlaat en uitlaatkamer, hoe beter het rendement van de vetafscheider.

Vetafscheiders foto 5
Werkingsprincipe van een vetafscheider (illustratie: ACO)

Het juiste type bepalen

Bepalende factoren voor de juiste dimensionering zijn onder meer het debiet, de bedrijfstijd of de uitrusting van de keuken of productie. Het ledigingstype (uitrustingsniveau) wordt meestal bepaald tijdens een plaatsbezoek of in overleg met de ontwerper/ingenieur. De afstand tussen de afscheider en het aansluitpunt voor de ruimingswagen speelt hier een belangrijke rol.

In functie van de toepassing en de plaatsing van de vetafscheider (binnen of buiten) wordt het type bepaald. De berekening van de vetafscheiders gebeurt aan de hand van het aantal toestellen uit de keuken die op de vetafscheider lozen. Dit kunnen braadsleden, spoelbakken, vaatwassers ... zijn.

Om de hygiëne te verhogen en ook geurhinder te voorkomen, kunt u opteren voor zelfreinigende toestellen

Uit deze berekening volgt een maximale doorstroomcapaciteit die de vetafscheider aan moet kunnen. Dit wordt uitgedrukt in liters per seconde. De slibvanginhoud volgt apart, aan de hand van de uiteindelijke capaciteit. Bij onder andere een restaurant geldt: 100 maal de liters per seconde. Zo vereist een capaciteit van 4 liter per seconde een minimale slibvanginhoud van 400 liter. Bij slachthuizen en slagerijen die ook uitbenen, geldt 200 maal de liters per seconde als regel. Voor de industrie wordt per situatie de slibvanginhoud bepaald.

Vetafscheiders foto Kessel 1
Vetafscheiders worden aangeboden met verschillende ledigingsvarianten, variërend van het openen van het reservoir tot een volautomatische zuigleiding (illustratie: Kessel)

Verschillende systemen

Op plaatsen waar een vetafscheider moeilijk bereikbaar is voor onderhoud en reiniging, kan de vetafscheider worden uitgerust met een spoelsysteem. Dit spoelsysteem spoelt tijdens en na het ledigen de vetafscheider langs de randen schoon. Dit systeem kan ook worden uitgebreid met bijvoorbeeld losse zuigleidingen op de put en zelfs met een pomp die het afvalwater naar een lozingspunt kan verpompen.

Bij traditionele basisinstallaties kan lediging gepaard gaan met extreme geuroverlast. Voor ondergrondse installaties (buiten) is zo'n geurhinder minder problematisch en aanvaardbaar, maar bij installaties binnenshuis is dit ongewenst. Deze periodieke ledigingen kunnen enkel geurloos worden uitgevoerd, indien de inspectiedeksels tijdens de lediging en de reiniging niet worden verwijderd. Een interne hydromechanische reiniging garandeert een volledig geurvrij leidingproces. Daarnaast kan een aanvullend elektronisch vetalarm de frequentie van periodieke ledigingen optimaliseren.

Vetafscheiders foto 3
Vetafscheiders voor aardinbouw voorkomen dat plantaardige of dierlijke oliën en vetten in het riool terechtkomen (illustratie: ACO)

Frequent onderhoud

Een niet onderhouden verzadigde vetafscheider houdt geen vetten meer tegen en leidt tot verstoppingen verder in het rioleringsnetwerk. Een periodieke lediging is dus noodzakelijk, zeker gezien er vetten stollen en vetzuren vormen die agressief inwerken op het rioleringsstelsel.

Het ledigen moet verplicht worden uitgevoerd door een wettelijk erkend leegvuilbedrijf dat het afvalwater met vetgehalte verder verwerkt. Voor industriële toepassingen is er vaak nog een waterzuivering als nabehandeling nodig om te voldoen aan de strengere lozingsvoorwaarden.

Maandelijkse reiniging

Het is van groot belang de vetafscheider tijdig te laten legen. Volgens de EN1825 moet een vetafscheider maandelijks worden gereinigd om een goede werking te kunnen garanderen, hoewel de ledigingsfrequentie na verloop van tijd op basis van de operationele ervaring kan worden aangepast. Bij vlees- of visverwerkende bedrijven waar veel vet en slib vrijkomt, kunnen reinigingsfrequenties van eenmaal per week voorkomen.

Het ledigen moet verplicht worden uitgevoerd door een wettelijk erkende ledigingsfirma die het vethoudende afvalwater verder laat verwerken

Het is belangrijk om na het legen de afscheider opnieuw te vullen met koud water. Zonder (koud) water kan het natuurlijke scheidingproces niet plaatsvinden. De volautomatische vetafscheiders zijn voorzien van een elektrisch ventiel voor koud water en zullen tijdens de laatste stap van het reinigingsproces het apparaat automatisch weer vullen.

Na meting van de hoeveelheden opgeslagen vet en slib, kan de reinigingsfrequentie worden vastgesteld. Als algemene vuistregel geldt dat lediging moet gebeuren als 50% van de slibvangruimte gevuld is met slib en/of de vetdrijflaag is aangegroeid tot een dikte van ongeveer 16 cm.

Vetafscheiders foto 4
Best maakt u borden zo goed mogelijk leeg en schoon met papier vooraleer u ze machinaal reinigt (foto: ACO)

Beter voorkomen

Maak vooraf zoveel mogelijk schoon. Als er bijvoorbeeld vuile borden en pannen in de vaatwasser worden geplaatst, zal de vetafscheider sneller verzadigd raken. Hetzelfde geldt voor de vloer en de spoelbakken. Ruim het ergste vuil eerst op, maak het schoon met papier en gooi dit in de afvalbak. Voer frituurvet af in de daarvoor bedoelde vetemmers. Belast de vetafscheider niet met onnodig vuil; uiteindelijk zal dit de ledigingsfrequentie ten goede komen.

Innovaties

Mobiele vetafscheider

Voor grote winkelcentra is er een nieuwe benadering waarbij de verschillende brasseries, restaurants, snackcorners ... een kleine mobiele vetafscheider kunnen voorzien die de eerste vetafscheiding op zich neemt. Het afvalwater wordt dan verder afgevoerd naar een traditionele vetafscheider in de technische ruimte van het gebouw. Door deze benadering dient de traditionele vetafscheider minder vaak te worden geledigd en zijn het de vervuilers die de ledigingskosten op zich nemen.

Prefab plaatsing

Wanneer de plaatsing van een standaard afscheider niet mogelijk is, kan de markt voor een geschikte oplossing zorgen. Zo is het mogelijk om de bouw van de vetafscheider voor te bereiden in de fabriek en losse segmenten op de locatie waterdicht met elkaar te verbinden.

Vetafscheiders foto Kessel 2
Een oplossing met losse verzamelreservoirs voor een vrije opstelling (illustratie: Kessel)

3-in-1

De laatste ontwikkeling is gebaseerd op de interactie tussen drie systemen: een grof filter dat binnenkomend afvalwater via een zeefschroef scheidt van grof afval, de vetafscheiderkamer en de zogenaamde afromer of skimmer die het vet naar het opvangreservoir overbrengt. Het voordeel van dit apparaat is dat u de volledige inhoud niet hoeft te ledigen, maar alleen kleine vaten vet en slib aan de ruimdienst hoeft mee te geven. Dit residu kan in veel gevallen worden verkocht voor gebruik in andere processen.

Met medewerking van ACO, Aquafix en Kessel

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Kelly Cuypers

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Hygiënisch ontwerp

Machines ontwerpen zodat ze goed functioneren én effectief te reinigen zijn is, met een toenemende focus op voedselveiligheid kritischer dan ooit. wanneer het hygiënische ontwerp van voedingsverwerkende uitrusting verbetert en alles verder gelijk blijft, neemt de effectiviteit van de reiniging toe, met een positief effect op de voedselveiligheid. om als voedselverwerkend bedrijf een invloed te kunnen hebben op het verbeteren van het hygiënische ontwerp, moet het bij de aankoop van elke nieuwe machine een evaluatie voor hygiënisch ontwerp opzetten. dat vereist de samenstelling van een multidisciplinair team, met vertegenwoordigers van kwaliteit, onderhoud, productie, engineering, schoonmaak en iedere andere afdeling die moet werken met het uiteindelijke machineontwerp. hygiënisch ontwerp is een proces dat gericht is op continue verbetering. elke ontwerpversie moet worden geëvalueerd en geoptimaliseerd. vervolgens worden reinigingsprocedures ontwikkeld op basis van de ...

Schoonmaakinspecties

Net als bij een autokeuring, draagt een schoonmaakinspectie bij aan het verlagen van risico's die invloed hebben op de veiligheid. in ons geval, de voedselveiligheid.

Nieuwe controleregelgeving moet gezondheidsniveau in eu opkrikken

Op 14 december 2019 trad de nieuwe europese controleverordening (eu) 2017/625 in werking. die moet ervoor zorgen dat de voedselveiligheid binnen de europese unie gewaarborgd wordt. hoewel de nieuwe ocr (official controls regulation) duidelijk geen ‘revolutie’ is, is er op bepaalde gebieden wel degelijk sprake van ‘evolutie’.

Persoonlijke hygiëne en toegangscontrole gaan hand in hand

Om het risico op contaminaties de kop in te drukken, moeten alle medewerkers verplichte maatregelen treffen voor zij de productiehal betreden. de werkgever moet evenwel niet alleen investeren in de praktische voorzieningen voor persoonlijke hygiëne, die inrichtingen moeten ook effectief gebruikt worden.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine