CompressorenPremium

Dimensionering van de compressor

Goed begonnen is half gewonnen

Het grootste stuk van de life cycle cost van een compressor gaat naar energieverbruik (79%), en dus niet naar onderhoud (10%) of de investering erin (11%). Het is dus belangrijk om de juiste compressor te kiezen. Het heeft geen zin om te besparen op een goed­kopere of minder efficiënte compressor: die besparing weegt absoluut niet op tegen de efficiëntieverliezen tijdens de levensjaren van de compressor.

compressor perslucht

Huiswerk

Gebruik de juiste technologie en de juist gedimensioneerde compressoren. Zorg voor de aanschaf van een nieuwe compressor dat u alle gegevens kent: wat zijn de verbruikers (druk en verbruik), wat is de persluchtbehoefte, welke minimale werkdruk is vereist, waar bevinden zich de drukvallen in het systeem, wat is de productieplanning enz. Door vooraf uw huiswerk te maken, is het veel eenvoudiger om tot de juiste oplossing en dus de juiste compressor te komen.

Correct dimensioneren

Dat een juiste dimensionering van de com­pressor belangrijk is, hoeft geen betoog. Een te kleine compressor zal de gevraagde werkdruk niet aankunnen omdat de persluchtvraag te groot is, een te grote compressor zorgt voor te veel onbelaste werkuren of een com­pressor die te veel zal 'pendelen'. De juiste keuze qua rotorprofiel, interne drukverhouding en dergelijke is dan ook cruciaal in het optimaliseren van het energieverbruik. De juiste dimensionering kan ook berekend worden. Een methode daarvoor is het meten van de stroom van de voedingskabel bij elke compres­sor. Uit die stroom kan een 'status' van de compressor ge­meten worden (be­last, onbelast en uitgeschakeld). Met een optelsom van alle statussen wordt een verbruiksprofiel gemaakt en via het softwarepakket van de compressorfabrikant wordt de optimale oplossing berekend. Via de software kunnen er ook simulaties gemaakt worden om zo het besparingspotentieel te verkrijgen. Bovendien moet men niet enkel stilstaan bij de dimensionering van de compressor alleen, maar ook van het hele leidingsysteem, met als vuistregel dat leidingen nooit kleiner mogen zijn dan de uitgang van de compressor.

Is de compressor nog geschikt?

De industriële mobiliteit is nog nooit zo groot geweest als vandaag. Bedrijven groeien spectaculair, verhuizen in een vingerknip en breiden uit alsof het niets is. Dat heeft sterke repercussies op het persluchtnetwerk. Het gebeurt nog al te vaak dat men vertakking na vertakking bijplaatst, om dan plots te moeten vaststellen dat de compressor eigenlijk niet langer geschikt is voor zijn nieuwe taken. Het is dus zaak om u er zich bij elke wijziging van te vergewissen of uw compressor wel nog optimaal is. In vele gevallen is het raadzaam om een grotere compressor in te schakelen of over te schakelen naar meerdere kleine compressoren.

Frequentieregeling kan soelaas bieden

Door de inzet van frequentiegeregelde compressoren is het mogelijk om de kosten van de perslucht te reduceren, maar let wel dat dit niet altijd het geval is. Vooral bij persluchtnetten die niet voortdurend op vollast draaien, kunnen frequentiesturingen interessant zijn. Let wel: de compressor mag dan niet te lang te laag of te hoog belast worden, want zo wordt het energieverbruik net hoger.

Waar staat de compressor?

Daarnaast is ook de positie van de compressor van belang: plaats die in een ruimte die droog, vorstvrij en stofvrij is, en waar er voldoende ventilatie mogelijk is.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Energie-efficiëntie van persluchtinstallaties

Circa 8% van de totale jaarlijkse elektriciteitsafname in de industrie wordt gebruikt voor de productie van perslucht. schattingen gaan uit dat tot 25% van die energie verloren gaat aan verkeerd gebruik en lekkages. veel van de mogelijke maatregelen zijn laaghangend fruit met een directe return, waarvan een mens zich afvraagt waarom dit nog vermeld moet worden in een artikel. helaas leert de praktijk dat er nog installaties bestaan die de trein met bestemming energie-efficiëntie ruimschoots gemist hebben.

Lucht recycleren met persluchtretoursystemen

Het wordt ons van alle kanten voorgehouden: perslucht is duur - niet duurzaam. perslucht is milieu- en klimaatonvriendelijk en verspilt onevenredige hoeveelheden kostbare energie. perslucht drukt dus zwaar op de beperkte middelen die een lean and mean productiebedrijf tegenwoordig ter beschikking heeft. daar schuilt veel waarheid in, en het loont dan ook de moeite om een persluchtsysteem zo efficiënt mogelijk te maken. bovendien biedt de pneumatiek tegenwoordig ook onverwachte besparingsmogelijkheden.

Besparen op perslucht via onderhoud

Een goed en tijdig onderhoud van de compressoren en het leidingsysteem mag niet onderschat worden. sommige installaties hebben een lekpercentage van 20 tot 30% van de totale persluchtproductie­capaciteit. in goed onderhouden systemen kan dit verlies worden gereduceerd tot minder dan 10%. interne drukvallen door vervuilde filters veroorzaken al snel een verlies van duizenden euro's per jaar.

Besparen op perslucht via warmterecuperatie

Bij het creëren van druk is de logische fysische reactie dat de temperatuur stijgt. de recuperatie van warmte-energie is vrij eenvoudig. het is enkel zaak om de warmte zo goed mogelijk af te voeren via bv. koelwater of ventilatiekanalen.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine