Hoe de juiste grote bestelwagen kiezen?
ZWARE BESTELWAGENS (MTM > 3 TON) OP JOUW MAAT
Gedreven door specifieke individualisering, diversifieerde het marktaanbod van zware bestelwagens snel en wordt de zakelijke klant vandaag met een uitgebreide en complexe lijst van aankoopmogelijkheden geconfronteerd. De moderne, zware bestelwagen evolueerde immers tot een voertuig dat zich handig laat afstellen op vaak sterk uiteenlopende wensen van professionele klanten en eindgebruikers uit gevarieerde marktsectoren.

KOETSWERKVARIANTEN
Enig inzicht is daarom vereist in het bestaan van courante koetswerkvarianten en wielbasisuitvoeringen (wielbasis = afstand van voor- tot achteras). Dit alles in de diverse laadlengtes, dak- en laadhoogtes, laadopeningen, in de nuttige laadbreedtes tussen de wielkasten, in til- of laaddrempelhoogtes, in nuttig laad- en eventueel trekvermogen, voor het slepen van aanhangers.
Het marktaanbod voorziet in bestelwagens die voorkomen in liefst zes koetswerkvarianten, vier verschillende koetswerklengtes, drie laadhoogtes en dit in de evenwichtsklasse van 3 tot 5,5 ton.
We onderscheiden gesloten bestelwagens met zijdelingse schuifdeuren en met verticaal scharnierende, symmetrisch of asymmetrisch openende achterportieren, al dan niet met of zonder ramen. Vaak onderverdeeld in verschillende laadlengtes, laadhoogtes en telkens in diverse gewichtsklassen.
AANDRIJVING
Meerdere bestelwagens worden (in een aantal gevallen) - in hun diverse uitvoeringen - bovendien aangeboden met de keuze uit achterwiel- en voorwielaandrijving. Of met enkele en dubbele achterwielen. Dubbele achterwielen om zwaardere laadlasten te transporteren. Stabiliteits- en tractiebevorderende vierwielaandrijving wordt tevens aangeboden omdat niet verhard of geaccidenteerd werkterrein (bouwwerven), winterse verkeersomstandigheden of bij het trekken van aanhangers ook bestelwagens een niet te ontkennen meerwaarde bijbrengt.
Ook de zwaardere bestelwagens raken stilaan in de ban van alternatieve aandrijving. Vooral cng- (bv. IVECO Daily CNG), waterstof- (bv. Renault Master ZE Hydrogen) en batterijgedreven (elektrische) modellen beginnen aan een opmars in deze bestelwagencategorie, waarin diesel uiteraard nog steeds de scepter zwaait.
CHASSIS/CABINECOMBINATIES
Voor de sector personenvervoer worden bestelwagens in Tourer-koetswerk (bus) aangeboden. Verder zijn er de chassis/cabinecombinaties met enkele of dubbele cabines (met tweede stoelrij). Er bestaan zelfs op zware bestelwagenmodellen gebaseerde trekkers, die als oplegger inzetbaar zijn.
De chassis/cabinecombinaties lenen zich voor de opbouw van o.m. stevige, volumineuze en gewichtsbesparende laadkasten die een laadvolume tot 22 m³ aankunnen. Chassis/cabinecombinaties worden ook gebruikt voor de opbouw van open laadbakken (pick-ups) en kiepauto's. Gespecialiseerde koetswerkom- en -opbouwers alsook conversiespecialisten bedenken en construeren individuele en vaak zeer specifieke oplossingen. Naast oplossingen met open laadbakken, kiepwagens en bestelwagens met gesloten laadkasten denken we aan de op chassis/cabinecombinaties gebouwde koelwagens, marktwagens, mobiele keukens, mobiele herstelinstallaties etc.