Fossiel aangedreven bestelwagensPremium

Hoe de juiste grote bestelwagen kiezen?

ZWARE BESTELWAGENS (MTM > 3 TON) OP JOUW MAAT

Gedreven door specifieke individualisering, diversifieerde het marktaanbod van zware bestelwagens snel en wordt de zakelijke klant vandaag met een uitgebreide en complexe lijst van aankoopmogelijkheden geconfronteerd. De moderne, zware bestelwagen evolueerde immers tot een voertuig dat zich handig laat afstellen op vaak sterk uiteenlopende wensen van professionele klanten en eindgebruikers uit gevarieerde marktsectoren.

Hoe de juiste zware bestelwagen kiezen?
Het gediversifieerde, op specifieke individualisering en daardoor ook modulair gestructureerde marktaanbod vraagt bijgevolg toelichting. Aankoop of leasing van een voertuig dat de transportopdrachten en/of nog andere specifieke bedrijfsdoelstellingen optimaal kan invullen en zo een onderneming vanaf de eerste kilometer meerwaarde oplevert, is met dergelijk complexe keuzeaanbod beslist geen eenvoudige opdracht.
Voor ondernemers moet het keuzegedrag in de eerste plaats worden ingegeven door het altijd terugkomende plaatje van de Total Cost of Ownership (TCO). Want het gaat voor een bestelwagen om zoveel meer dan de aanschafprijs. Hoe zit dat met de brandstofkosten? Met onderhouds- en reparatiekosten? En, wat is er van de  belangrijke en marktrealistische residu- of inruilwaarden? Wat mag vooropgesteld worden als realistische inruilprijs bij herverkoop of het inruilen van het voertuig?

KOETSWERKVARIANTEN

Hoe de juiste zware bestelwagen kiezen?

Enig inzicht is daarom vereist in het bestaan van courante koetswerkvarianten en wielbasisuitvoeringen (wielbasis = afstand van voor- tot achteras). Dit alles in de diverse laadlengtes, dak- en laadhoogtes, laadopeningen, in de nuttige laadbreedtes tussen de wielkasten, in til- of laaddrempelhoogtes, in nuttig laad- en eventueel trekvermogen, voor het slepen van aanhangers.

Het marktaanbod voorziet in bestelwagens die voorkomen in liefst zes koetswerkvarianten, vier verschillende koetswerklengtes, drie laadhoogtes en dit in de evenwichtsklasse van 3 tot 5,5 ton.

We onderscheiden gesloten bestelwagens met zijdelingse schuifdeuren en met verticaal scharnierende, symmetrisch of asymmetrisch openende achterportieren, al dan niet met of zonder ramen. Vaak onderverdeeld in verschillende laadlengtes, laadhoogtes en telkens in diverse gewichtsklassen. 

AANDRIJVING

Hoe de juiste zware bestelwagen kiezen?

Meerdere bestelwagens worden (in een aantal gevallen) - in hun diverse uitvoeringen - bovendien aangeboden met de keuze uit achterwiel- en voorwielaandrijving. Of met enkele en dubbele achterwielen. Dubbele achterwielen om zwaardere laadlasten te transporteren. Stabiliteits- en tractiebevorderende vierwielaandrijving wordt tevens aangeboden omdat niet verhard of geaccidenteerd werkterrein (bouwwerven), winterse verkeersomstandigheden of bij het trekken van aanhangers ook bestelwagens een niet te ontkennen meerwaarde bijbrengt.

Ook de zwaardere bestelwagens raken stilaan in de ban van alternatieve aandrijving. Vooral cng- (bv. IVECO Daily CNG), waterstof- (bv. Renault Master ZE Hydrogen) en batterijgedreven (elektrische) modellen beginnen aan een opmars in deze bestelwagencategorie, waarin diesel uiteraard nog steeds de scepter zwaait.

CHASSIS/CABINECOMBINATIES

Hoe de juiste zware bestelwagen kiezen?

Voor de sector personenvervoer worden bestelwagens in Tourer-koetswerk (bus) aangeboden. Verder zijn er de chassis/cabinecombinaties met enkele of dubbele cabines (met tweede stoelrij). Er bestaan zelfs op zware bestelwagenmodellen gebaseerde trekkers, die als oplegger inzetbaar zijn.

De chassis/cabinecombinaties lenen zich voor de opbouw van o.m. stevige, volumineuze en gewichtsbesparende laadkasten die een laadvolume tot 22 m³ aankunnen. Chassis/cabinecombinaties worden ook gebruikt voor de opbouw van open laadbakken (pick-ups) en kiepauto's. Gespecialiseerde koetswerkom- en -opbouwers alsook conversiespecialisten bedenken en construeren individuele en vaak zeer specifieke oplossingen. Naast oplossingen met open laadbakken, kiepwagens en bestelwagens met gesloten laadkasten denken we aan de op chassis/cabinecombinaties gebouwde koelwagens, marktwagens, mobiele keukens, mobiele herstelinstallaties etc.
Hoe de juiste kleine bestelwagen kiezen?
Hoe de juiste lichte bestelwagen kiezen?
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine