Een hoger marktsegment en deels elektrisch
Rijtest MG EHS Plug-in Hybrid
Een beetje kennis van elektriciteit, chemie en energiebeleid volstaan om terechte vragen te stellen bij het elektrificeren van de wereldwijde autovloot. Maar twijfelen aan de elektromagnetische weldadigheid die in deze tijden de strategische krijtlijnen voor onze autotoekomst bepalen, is niet langer ‘done’. Bij MG twijfelt men alvast niet nu de elektrohype haar merknaam op de autokaart heeft gezet. Na introductie van de MG ZS EV – een elektrische B-segment-SUV – testen we een tweede nieuwkomer van MG. Geen full electric model zoals de ZS EV. Wel een in het hogere C-SUV-marktsegment uitkomend, deeltijds elektrisch model: de MG EHS stekkerhybride.
Met de merknaam MG werd oorspronkelijk verwezen naar M(orris) G(arage) en het tweede model (op het Europese vaste land) van het onder Chinees beleid (SAIC) herboren MG krijgt de letterbenaming EHS opgekleefd: refererend naar E(lectric) H(ybrid) S(UV). Het betreft een Plug-in Hybrid SUV waarvan niet enkel de afmetingen en de intelligent bedachte, deeltijdse elektrische aandrijving doen vermoeden dat de EHS zich in een hoger marktsegment positioneert. De rijke standaarduitrusting en een uitgebreide reeks comfort- en veiligheidsvoorzieningen bevestigen dat vermoeden.
Overgens zal het MG-aanbod in onze contreien niet lang beperkt blijven tot ZS EV en deze EHS. Men maakt zich op voor de lancering van de MG5, wereldwijd de eerste in zijn soort. Want het wordt de eerste full electric break op de markt, gezegend met en laadruimte van 1.455 liter en gepowerd met een e-motor van 184 pk/280 Nm. Een full electric break “pur sang” met een rijbereik van 400 km.
Naast deze MG5 zal men nog dit jaar de Marvel R in de MG showroom zien verschijnen: intussen al te begroeten in de rand van dit EHS-testverslag (zie kaderstuk onderaan). En dan hebben we het nog niet gehad over de door MG al eerder aangekondigde, full electric roadster: de Cyberster. Voorlopig nog een conceptstudie waarvan het afgeleide productiemodel door de Chinese constructeur met Britse autogenen wordt aangekondigd als een moderne – maar designtechnisch beslist geen retomoderne – verre nakomeling van de legendarische MG A en MG B.

Degelijk en stijlvol
Of design niet meteen MG’s grootste troef is? Dat kan zijn, maar het lijnenspel van de EHS oogt alvast aantrekkelijker dan dat van de compactere ZS EV-broer. Niet dat autoliefhebbers dit lijnenspel massaal als oogstrelend gaan betitelen. In vergelijking met de ZS zorgt een evenwichtiger lijnenspel voor extra persoonlijkheid. Het EHS-koetswerk mag er dus best wezen, al zal deze stekker-SUV zijn klanten vooral met een degelijk en stijlvol afgewerkt interieur kunnen boeien. Zowel de kwaliteit van de gebruikte materialen als het afwerkingsniveau tonen dat de ontwerpers aandacht hadden voor comfort, kwaliteit en duurzaamheid.
Afmetingen en wielbasis maakten al duidelijk dat de EHS ruimer bemeten is dan de meeste C-SUV-segmenters. Waarbij de intelligente opstelling en inbouw van de elektrische aandrijfcomponenten er toe bijdroeg dat de achterpassagiers met – een voor deze wagenklasse – royale been- en schouderruimte worden verwend. Overigens beschikken de passagiers achterin over een verstelbare rugleuning, ruime ventilatiemonden, USB-poorten en een uitklapbare armleuning met bekerhouders en opbergruimte.

MG Pilot
Naast het instrumentenpaneel (12,3 inch) staat centraal op de boordplank een (10,1 inch) aanraakscherm waarmee de infotainmentsystematiek kan ingesteld en gecontroleerd worden. Toegang daarmee tot TomTom-navigatie, realtime verkeersinformatie incluis, D(igital) A(udio) B(roadcasting) en Android Auto of Apple CarPlay. Waarbij het jammer blijft dat het instellen van de airco enkel via dit aanraakscherm kan.
Het zal niet verbazen dat de MG EHS Plug-in Hybrid – naar het goede voorbeeld van de kleinere ZS EV – vijf sterren scoorde in de Euro NCAP veiligheidstests. Mede te danken aan een uitgebreide reeks veiligheidssystemen die gegroepeerd zitten onder MG’s Pilot rijhulpsystematica. Tot de belangrijkste behoren o.m. Adaptive Cruise Control, Automatic Emergency Braking, Forward Collision Warning, Blind Spot Information System en Lane Departure Warning.
Asynchrone e-motor & beproefde 4-cilindertechnologie
De intelligent bedachte, deels elektrische aandrijftechniek van de MG EHS bestaat uit een rechtstreeks geïnjecteerde, met uitlaatgasturbo geladen, benzinemotor. Een 1,5 liter viercilinder lijnmotor met 4 kleppen per cilinder die 119 kW/162 pk vermogen en 250 Nm aan werkijver genereert. Die verbrandingsmotor werkt samen met een asynchrone, permanente e-motor die 90 kW/122 pk en 230 Nm maximale output ontwikkelt. Beide “vermogenleveranciers” bezorgen de EHS een systeemvermogen van 190 kW/258 pk terwijl ze een gecombineerde trekkracht van 370 Nm garanderen. De energie nodig voor de compacte maar – zoals de cijfers tonen – potente e-motor wordt gestockeerd in een 16,6 kWh lithium-ionbatterij. Zuiver theoretisch beschouwd heeft de EHS PHEV aan deze energieopslag genoeg om 52 km (WLTP) in elektrische modus te rijden.

Mixed transmissie
Verbrandingsmotor en e-motor zetten de aandrijfenergie via een tientrapstransmissie op de voorwielen. Tientraps? Nu ja, het aandrijfkoppel van de drukgeladen benzinemotor wordt overgebracht via een zestrapsautomaat terwijl de e-motor zijn opgewekte aandrijfenergie via een elektronisch gecontroleerde vierversnellingsoverbrenging loslaat op de voorwielen. De e-motor zet zijn vermogen via een elektronisch geregelde transmissie-unit (vier verhoudingen) op diezelfde voorwielen.
In de praktijk betekent dit dat zowel de e-motor als de verbrandingsmotor over hun eigen transmissie beschikken. Maar omdat de onderlinge samenwerking van beide transmissies elektronisch gecontroleerd en gecommandeerd wordt, kan men over een “mixed transmissie” met tien verhoudingen spreken. Nu is het principe van dergelijke mixed transmissie geen technisch item dat voor het eerst in een productiewagen wordt toegepast. Voor zover we ons herinneren heeft hybridepionier Lexus (Toyota) dergelijke – elektronisch gesuperviseerde – mixt transmissies al een poos in het gamma.
PHEV’s & testverbruik

Meerdere uitvoerige tests met PHEV’s hebben ons geleerd dat het bijster moeilijk is om het gecombineerd testverbruik van dergelijke voertuigen exact te bepalen. Bij elke plug-inhybride wordt dat in de eerste plaats bepaald door laaddiscipline en de afgelegde trajecten. Wie met de EHS na iedere laadbeurt dagelijks maar 40 km ver rijdt zal dus nog minder brandstof verbruiken dan de 1,9 l/100 km die in de technische fiche als gecombineerd WLTP-brandstofverbruik wordt opgegeven. Wie tussen twee laadbeurten een afstand van 300 km rijdt zal met een brandstofverbruik geconfronteerd worden dat ruimschoots die 1,9 l/100 km overtreft. Bij de officiële PHEV-labeling moet men dus altijd rekeninghouden met consumentengedrag (batterij tijdig laden), de afgelegde km-aantallen tussen twee laadbeurten en rijgedrag. Onafhankelijk uitgevoerde PHEV-tests illustreren alvast dat PHEV’s in de meeste gevallen veel minder brandstofzuinig zijn dan de officiële PHEV-labeling ons wil doen geloven.
Comfortabel
Het gebruik van staal met een ultrahoge treksterkte in de carrosseriestructuur maakt dat de EHS weinig kan verweten worden over zijn algemeen weggedrag. De vering voelt eerder comfortabel aan maar dit staat de rijdynamiek geenszins in de weg. De demping is stug genoeg om in snelle bochten de rolneigingen van het koetswerk onder controle te houden. Slechts één opmerking: bij hogere snelheid mag het wegfilteren van wegoneffenheden wel iets efficiënter.

Wie fors op het gas gaat, voelt meteen dat de elektronisch aangestuurde XDS-differentieelvergrendeling – de snel en kordaat ingrijpende elektronica ten spijt – moeite heeft om maximale tractie te garanderen. Lees: motriciteitsproblemen. Onvermijdelijk wanneer men – zoals in deze EHS – een systeemvermogen van 190 kW/258 pk en 370 Nm aan trekkracht loslaat op de voorwielen. Maar, zoals diezelfde prestatiecijfers doen vermoeden, is de EHS een pittige SUV die in een kleine 7 seconden accelereert van 0 naar 100 km/u.
Nog melden dat we in deze EHS – in tegenstelling tot zowat alle PHEV’s die we reden – met volgeladen batterij niet meteen in elektrische modus uit de startblokken gaan. Zolang de periferie energie vraagt (airco, verwarming) zal de verbrandingsmotor draaien en is er dus geen sprake van 100% elektrisch rijden. Van zodra die periferie geen of (veel) minder energie vraagt zal de EHS automatisch zijn 100% elektrische modus inschakelen. Waarom? Om op deze manier het vooropgestelde rijbereik te vrijwaren. Een minder leuk gevolg daarvan is dat de overschakeling van elektrisch naar deels elektrisch (verbrandingsmotor) sneller gebeurt dan we in andere PHEV’s gewoon zijn.
De samenwerking van e-motor en benzinemotor in combinatie met die elektronisch gesuperviseerde mixed transmissie verloopt niet altijd soepel. Wie rustig rijdt ervaart dat niet maar wie wat vinniger op het gas gaat, zal de overgangen tussen de versnellingen wel goed aanvoelen. Maar, de EHS is een SUV die werd geconstrueerd om normaal te rijden en te genieten van het geboden comfort. Niet om à la Verstappen op het circuit te stormen en na iedere bocht maximaal het voorhanden zijnde vermogen aan te spreken.
MG MARVEL R ELECTRIC: MET TWEE OF DRIE E-MOTOREN
Nog in de herfst van dit jaar verschijnt MG’s Marvel R Electric in de showroom. Het wordt een full electric, hightech SUV die net als de EHS PHEV wordt uitgespeeld in het C-SUV-marktsegment, aangeboden met achterwiel- of vierwielaandrijving en gepowerd door twee of zelfs drie e-motoren.
Met de Marvel R Electric wil MG zich nog duidelijker profileren op de markt van elektrisch aangedreven voertuigen. Met nieuwsoortige elektrische aandrijving en hoogstaande prestaties. Met acceleraties van 0 tot 100 km/u in minder dan 5 seconden en topsnelheden van om en bij de 200 km/u. Keuze komt er uit twee aandrijflijnen. In de vierwielaangedreven versies zullen drie e-motoren de dienst uitmaken. Die voorzien in een systeemvermogen van 212 kW (288 pk) en beloven een actieradius van 370 km. De achterwielaangedreven versies krijgen twee motoren op de achteras, goed voor 132 kW (180 pk) systeemvermogen en een actieradius van 402 km. De lithium-ion-energieopslag van 70 kWh kan via een geïntegreerde driefasige oplader van 11 kW (AC) worden bijgeladen. Via snellader (DC) kan de batterij in iets minder dan 40 minuten tot 80% gechargeerd worden.
MG iSMART infotainment
Uiteraard wordt de Marvel R bedacht met de jongste in de MG Pilot systematiek gebundelde veiligheidsattributen. Op de boordplank prijkt een zwevend opgesteld 19,4 duims aanraakscherm waarmee het MG iSMART infotainmentsysteem wordt bediend. Spraaktechnologie maakt handsfreebediening mogelijk en de systeemsoftware wordt over-the-air up-to-date gehouden. Dit infotainment geeft toegang tot de instellingen van DAB+ en bluetooth. Met wifihotspot, USB-connectie en uiteraard compatibel met zowel Apple CarPlay als Android Auto. Voor toegang tot o.m. realtime verkeersnavigatie, weersvoorspellingen, het zoeken naar laadpunten of Amazon Prime muziekstreaming. MG iSMART zorgt ook voor extra connectiviteit via een smartphoneapp. Zo kan op afstand het voertuig gezocht worden, een statuscontrole uitgevoerd, de onderhoudsgeschiedenis opgevraagd, de routeplanning georganiseerd of het oplaadprocess worden beheerd.