Auto rijtestenPremium

Significante stap in VW's elektrificatiestrategie

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo

De introductie van de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo vormt een significante stap in de elektrificatiestrategie van de Volkswagen-groep. Als puur elektrisch aangedreven minibusje of van rijden ze op het bekende MEB-platform (Modularer E-Antriebs-Baukasten), het modulaire serieplatform voor EV's. Een platform dat meerdere modellen van de VW Group ondersteunt. Modellen die thuishoren in verschillende marktsegmenten en door alle merken van de groep gecommercialiseerd worden.

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo

Steunend op dat steeds vaker gebruikte modulaire MEB-platform laten de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo – als personenwagen of bestelwagen – ons met meer technische noviteiten kennismaken dan hun puur elektrische aandrijving. We denken daarbij onder meer aan intelligente connectiviteit, moderne rijhulp- en datasystemen, over-the-airsoftware-updates en geborgde compatibiliteit met de nieuwste mobiliteitsconcepten. De ID. Buzz en ID. Buzz Cargo worden dit najaar op de Europese markten gelanceerd. De voorverkoop, echter, gaat over enkele weken al van start.

Elektrificatie

Beide ID. Buzz-versies worden in Europa aangeboden met een lithiumionbatterij van 82 kWh (77 kWh bruikbaar). Die batterij voedt een in de achteras geïntegreerde e-motor (150 kW/310 Nm) die de achterwielen aandrijft. De topsnelheid van beide ID. Buzz-modellen werd elektronisch begrensd op 145 km/u. Het (AC-)oplaadvermogen bedraagt 11 kW. Met CCS-stekker kan (DC-)snellading gebeuren bij een maximaal laadvermogen van 170 kW. In het laatste geval wordt de batterij dan in 30 minuten van 5 tot 80% herladen.

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Met visuele herinneringen aan de legendarische VW T1 ...

Vorm volgt functie

De ontwerplijnen van de ID. Buzz-conceptstudie, zoals die al in 2017 in Detroit (US) werd gepresenteerd, werden consequent doorgetrokken naar de uiteindelijke productieversies. Bewust, zo horen we. Want, met visuele herinneringen aan de legendarische VW T1. Net als bij die T1 zit de bestuurder ook in de ID. Buzz pal boven de vooras. En ook de T1 confronteerde destijds met superkorte overhangen voor en achter.

De totale koetswerklengte bedraagt 4.712 mm, waardoor de wielbasis van 2.988 mm vrij lang is uitgevallen. Ook dat was een van de kenmerken van de T1 en – zoals dat bij de T1 van meet af aan duidelijk was – zo ook blijkt in het geval van de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo dat het totale ontwerp ondergeschikt was aan de functionaliteit. Anders gezegd: functievolgende vormgeving. Vormgeving naar functie vertaalde zich in de ID. Buzz-modellen trouwens niet enkel in opvallende ruimtebenutting: omdat de ID. Buzz niet rijdt op een multiaandrijfplatform maar op een compromisloos op e-aandrijving becijferd onderstel, mocht dat uiteraard ook bijdragen tot die optimale ruimtebenutting.

Verder heeft het zonderlinge ID. Buzz-lijnenspel – naast maximale ruimtebenutting – ook kunnen bijdragen tot een voorbeeldige luchtstroomgeleiding. Met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,285 voor de ID. Buzz en van 0,29 voor de ID. Buzz Cargo.

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Omdat de ID. Buzz niet rijdt op een multiaandrijfplatform maar op een compromisloos naar e-aandrijving becijferd onderstel, heeft dat ook een gunstige invloed gekend bij het streven naar een optimale ruimtebenutting

Open ruimte

Ook de draaicirkel van 11,1 meter is beperkt te noemen. Zeker voor een bestelwagen of minibusje van deze omvang. Zoals die maximale ruimtebenutting doet voorspellen – en in tegenstelling tot wat de compacte contouren van de ID. Buzz-versies op het eerste gezicht doen vermoeden – wordt er in een royaal plaatsaanbod voorzien. Vijf personen krijgen een ruim onderkomen terwijl er dan nog 1.121 liter aan kofferruimte overblijft. Met de achterbankleuning neergeklapt, groeit de kofferruimte tot 2.205 liter.

Er worden intussen ID. Buzz-versies met verlengde wielbasis aangekondigd, in zes- of zevenzitsconfiguratie. De cargoversies komen met drie zitplaatsen voor, of – indien gewenst – met twee stoelen. Tussen cabine en laadruimte (3,9 m³) komt een vaste scheidingswand. In die laadruimte kunnen er overigens twee europaletten worden vervoerd.

Even vergelijken met de VW T6.1: de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo hebben een wielbasis (2.988 mm) die bijna overeenkomt met die van de huidige VW T6.1. Beide ID. Buzz-versies zijn ook 4.712 mm lang. De T6.1 is 192 mm langer bij eenzelfde wielbasis. De ID. Buzz-modellen zijn tussen 1.937 mm en 1.938 mm hoog. De T6.1 is 1.985 mm hoog. De twee ID. Buzz-versies zijn 1.985 mm breed: 81 mm breder dan de T6.1.

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Het zonderlinge lijnenspel resulteerde ook in een voorbeeldige luchtstroomgeleiding. Met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,285 voor de ID. Buzz en van 0,290 voor de hier getoonde ID. Buzz Cargo

ID. Buzz als vijfzitter

De ID. Buzz wordt standaard gelanceerd in de normale lengte met vijf zitplaatsen (twee voorin, drie achterin). De bestuurder en voorpassagier hebben stoelen die zijn uitgerust met verstelbare armsteunen. De achterste passagiers zitten op een in de lengte verschuifbare bank waarvan de rugleuningen in twee delen (60/40) neerklapbaar zijn. Standaard zijn alvast de twee zijdelingse schuifdeuren. Achter de klassieke, horizontaal scharnierende achterklep zit een kofferruimte van 1.121 liter, gemeten tot aan de bovenrand van de rugleuningen. In tweezitsconfiguratie laat die kofferruimte zich uitbreiden tot 2.205 liter.

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
De digitale cockpit bestaat uit een 5,3-duimsbeeldscherm en een centraal op de boordplank zwevend aanraakscherm dat afhankelijk van het uitrustingsniveau 10 of 12 duim meet

ID. Buzz Cargo als bestelwagen

Standaard wordt de Cargo gelanceerd met drie zitplaatsen vooraan: bestuurdersstoel en tweezitsbank. Optioneel ook te bestellen met enkele passagiersstoel voorin. Optioneel kan de scheidingswand worden voorzien van een doorkijkraam en/of doorlaadopening. In de laadruimte kunnen er twee europaletten terwijl het toegestane totaalgewicht van de ID. Buzz Cargo 3.000 kg bedraagt. Het maximale laadvermogen bedraagt 650 kg. De ID. Buzz Cargo heeft een schuifdeur aan de passagierszijde. Optioneel wordt er een tweede schuifdeur gemonteerd.

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Vanaf de basisversie beschikt de ID. Buzz over We Connect en We Connect Plus online services, App-Connect Wireless smartphone-integratie en DAB+-radio-ontvangst. In de Cargo-versies worden App-Connect en DAB+ optioneel aangeboden

Gedigitaliseerd

De digitale cockpit wordt gevormd door een 5,3-duimsbeeldscherm en een centraal op de boordplank zwevend opgesteld aanraakscherm. Standaard (Ready 2 Discover-systeem) meet dat aanraakscherm 10 duim. Optioneel, en met Discover Pro-navigatie wordt een 12 duim groot scherm geïnstalleerd. Vanaf de basisversie beschikt de ID. Buzz over We Connect en We Connect Plus online services en App-Connect Wireless voor smartphone-integratie en DAB+-radio-ontvangst. In de Cargo-versies worden App-Connect en DAB+ optioneel aangeboden.

Met digitale knoppen en aanraakgevoelige schuifregelaars onder het infotainmentsysteem kunnen interieurtemperatuur, infotainment(volume), airconditioning, rijhulpsystemen en in- en uitparkeerfuncties worden ingesteld.

De ID. Buzz wordt uitgerust met acht USB-C-aansluitingen en een opbergvak met inductieve smartphonelader. De ID. Buzz Cargo wordt gecommercialiseerd met vijf USB-C-aansluitingen.

De topuitvoeringen van de ID. Buzz krijgen meer dan dertig rijhulpsystemen aan boord. Op termijn zal ook de software van een toenemend aantal besturingseenheden via over-the-airupdates actueel worden gehouden.

De ID. Buzz wordt standaard aangeboden met vijf zitplaatsen (twee voorin, drie achterin). De bestuurder en voorpassagier zitten op stoelen die zijn uitgerust met verstelbare armsteunen
De ID. Buzz wordt standaard aangeboden met vijf zitplaatsen (twee voorin, drie achterin). De bestuurder en voorpassagier zitten op stoelen die zijn uitgerust met verstelbare armsteunen

 

Commerciële VW-voertuigen en hun specifieke platforms
De ID. Buzz en ID. Buzz Cargo zijn niet de eerste als bus of van gecommercialiseerde VW-bestelwagens die op een specifiek platform worden gebouwd. Vorig jaar nog introduceerde Volkswagen Commercial Vehicles een model op het MQB-platform (Modularer Querbaukasten): met name de nieuwe Multivan, intern gekend als de T7. Die T7 werd gebouwd in aanvulling op de T6.1, gekend als Transporter, Caravelle, California en Multivan 4Motion met optionele mogelijkheden op PHEV-aandrijving. Dat uitgebreide voertuiggamma wordt nu aangevuld met een derde op een specifiek platform gebouwde (ID. Buzz-)familie die – zoals alle ID.'s bij VW – rijdt op het Modularer E-Antriebs-Baukasten- ofte MEB-platform.

Bidirectionele acculading en Plug & Charge-software
VW zal de nieuwe ID. Buzz en ID. Buzz Cargo uitrusten met bidirectionele laders. Daarmee kunnen EV's naast bijladen hun overtollige elektriciteit thuis in het elektriciteitsnet injecteren (Vehicle-to-Home of V2H). Alle ID.-modellen trouwens, indien uitgerust met een 77kWh-batterij, zullen in de toekomst bidirectionele laders krijgen. Intussen al geleverde voertuigen zullen die technologie geleidelijk ter beschikking krijgen via over-the-airsoftware-updates.
Het elektrische VW-gamma zal in de toekomst ID.-software met inbegrip van een Plug & Charge-functie kunnen downloaden. Daarmee zal de ID. Buzz zich meteen kunnen authentificeren zodra hij aan een Plug & Charge-snellader (DC/gelijkstroom) wordt gekoppeld. Een oplaadkaart voor betaling is dan niet meer nodig en de facturatie steunt op een We Charge-contract met Volkswagen. Plug & Charge zal worden gebruikt in de netwerken van Ionity, Aral, BP, Enel, EON, Iberdrola en Eviny.

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo

Links: Achter de klassieke, horizontaal scharnierende achterklep van de ID. Buzz zit een kofferruimte van 1.121 liter, gemeten tot aan de bovenrand van de rugleuningen. In tweezitsconfiguratie laat die kofferruimte zich uitbreiden tot 2.205 liter.
Rechts: In de laadruimte van de ID. Buzz Cargo kunnen twee europaletten, terwijl het toegestane totaalgewicht 3.000 kg bedraagt. Het maximale laadvermogen bedraagt 650 kg

Presentatie Volkswagen ID. Buzz en ID. Buzz Cargo

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine