Auto rijtestenPremium

Nostalgie slim gesynthetiseerd met elektromagnetische aandrijving

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo

Vijf jaar nadat de eerste prototypes opdoken, wordt de frappant aan de oorspronkelijke conceptdoelstelling trouw gebleven VW ID. Buzz in zijn definitieve hoedanigheid voorgesteld. Visueel herinnerden de eerste conceptstudies immers aan een gerenommeerd VW-verleden en met de productierijpe ID. Buzz is dat niet anders. Nostalgie doorkneed met vooruitstrevende technologie, zo mag men stellen. Want, retroaccenten van het beroemde VW-minibusje worden vandaag gewiekst gesynthetiseerd met batterijgevoede, elektromagnetische aandrijving.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo

De productieversies van de ID. Buzz brengen echter meer dan alleen maar nostalgie alleen. Technisch heeft de ID. Buzz immers nog weinig van de roemrijke T1. Alhoewel. De achterin gemonteerde motor die de achterwielen aandrijft, de extreem korte koetswerkoverhangen, een topsnelheid van maximaal 145 km/u, een bestuurder die dicht bij de vooras zit ... Als dat geen nostalgische herinneringen oproept aan het oerminibusje van weleer.

PRODUCTIE IN HANNOVER (D)
De ID. Buzz en ID. Buzz Cargo worden samen met de in 2021 gelanceerde Multivan (T7) (optioneel als PHEV beschikbaar) en de T6.1 (zowel Transporter, Caravelle als California) geassembleerd in de VW-fabriek van Hannover, Duitsland. Fabriek trouwens waar de hoofdzetel van Volkswagen Commercial Vehicles gevestigd is.

Voor het eerst sinds 1990

Zoals de allereerste VW-minibus wordt de ID. Buzz ook op de achterwielen aangedreven. Tenminste in de tweewielaangedreven versies, want vierwielaandrijving staat nu al op de planning met modellen waarin een tweede e-motor de voorwielen aandrijft.

Voor de tweewielaangedreven versies was de intentie van achterwielaandrijving weliswaar niet in nostalgisch desideratum te vinden. Want – naar voorbeeld van ID.3, ID.4, ID.5 en alle technisch soortgelijke Škoda- en Seat/Cupra-derivaties – rust ook de ID. Buzz op dat elektrospecifieke e-MEB-platform. Wetende weliswaar dat – in een streven naar maximale interieurruimte – de wielbasis werd verlengd tot net geen 3 meter.

Dat e-MEB-platform maakt van de ID. Buzz dus een "achterwielaandrijver". En voor zover het geheugen ons niet in de steek laat, was die eigenschap sinds 1990 verdwenen bij de voorgangers van VW's roemrijke minibus. Intussen werd de productiestart van de ID. Buzz noodgedwongen opgeschoven. Want de toelevering van halfgeleiders blijft ook bij VW sputteren, zodat de eerste leveringen nu ten vroegste begin volgend jaar mogen verwacht worden.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
De VW ID. Buzz brengt meer dan alleen maar nostalgie. Technisch immers heeft de ID. Buzz nog weinig van de roemrijke T1. De achterin gemonteerde motor, achterwielaandrijving, korte koetswerkoverhangen en een bestuurder die dicht bij de vooras zit uitgezonderd

ID. Buzz als vijfzitter

De ID. Buzz is 4.712 mm lang en heeft een wielbasis van 2.989 mm. De koetswerkbreedte bedraagt 1.985 mm en de (opvallend lage) laaddrempel is slechts 632 mm. Die maten zijn identiek voor zowel de ID. Buzz als de ID. Buzz Cargo. Wel is er een verschil in hoogte: de vijfzitter meet 1.927 mm, de Cargo 1.951 mm.

De twee schuifdeuren zijn standaard in de vijfzitter, waarin bestuurder en voorste passagier op afzonderlijke stoelen zitten en een verstelbare armsteun krijgen. De driezitsbank achter is in 40:60-verhouding opgesplitst en beide delen zijn 150 mm in de lengte te verschuiven.

Via de grote achterklep beschikt men – in vijfzitsconfiguratie en gemeten tot de bovenrand van de rugleuningen – over 1.121 liter kofferruimte. Met volledig neergeklapte achterbank ontstaat een kofferruimte van 2.205 liter.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Achterwielaandrijving? Bij de voorgangers van VW's minibus was die eigenschap al sinds 1990 verdwenen

ID. Buzz Cargo als bestelwagen

Van bij de lancering wordt er naast de ID. Buzz als vijfzitter dus ook een ID. Buzz Cargo voorgereden. In tegenstelling tot de minibus beschikt die vooraan niet over aparte stoelen. Wel een driezitsbank met één zit voor de bestuurder en een dubbele zit voor de meerijdende voorpassagiers. Optioneel wordt een enkele stoel voor de bijrijder gemonteerd.

In de Cargo-versies worden de achterste zijruiten vervangen door gesloten koetswerkpanelen. Achter de stoelen komt een tussenschot dat de laadruimte scheidt van het passagierscompartiment. Optioneel komt in dat tussenschot een doorkijkvenster en/of een doorgang naar de cargoruimte. Extern is de laadruimte toegankelijk via de grote achterklep en een schuifdeur aan passagierszijde. Wie het wenst kan optioneel over een extra schuifdeur aan bestuurderszijde beschikken. Het cargovolume bedraagt 3.900 liter en kan twee Europalletten herbergen.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
In de Cargo-versies is de laadruimte toegankelijk via een grote achterklep en een schuifdeur aan passagierszijde. Optioneel wordt in de Cargo aan bestuurderszijde een extra schuifdeur gemonteerd

ID. software 3.2 & OTA als nieuwe updatenorm

De boordplank herinnert terstond aan de cockpit van de ID.3/ID.4. Achter het stuurwiel zien we dus die compacte, digitale telleropstelling en in het centrum pronkt het 10 duims-infotainment-aanraakscherm.

Zowel de ID. Buzz Pro als de ID. Buzz Cargo verlaten de montagefabriek geprogrammeerd met de recentste ID. Software 3.2. Programmering waarmee o.a. Plug & Charge wordt gerund bij het laden aan compatibele DC-snellaadstations.

PLUG & CHARGE
De batterij van de ID. Buzz kan via de netwerkstekker thuis of aan openbare AC-laadpunten met 11 kW vermogen worden opgeladen. Aan DC-snellaadstations kan tot max 170 kW worden gechargeerd. Met dat vermogen wordt de batterij in 30 minuten van 5 tot 80% heropgeladen. Aan dergelijke (compatibele) DC-snelladers kan de ID. Buzz ook via Plug & Charge zijn energie opslaan. Met Plug & Charge communiceert een ID. Buzz via de stekker met het oplaadstation. Activering en facturatie verlopen dan automatisch en dit zonder het gebruik van een laadkaart of andere specifieke applicaties.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Geen achterste zijruiten in de Cargo-modellen, waar de zijruiten vervangen worden door gesloten koetswerkpanelen

Software ook die het plannen van lange ritten minder complex maakt, omdat het navigatiesysteem de oplaadpunten automatisch opneemt in de e-routeplanning. Dezelfde software verfijnt bovendien de instelmogelijkheden van persoonlijke voorkeuren, zoals (bijvoorbeeld) oplaadtijdoptimalisatie waarbij niet onnodig lang wordt gechargeerd tijdens de laatste laadbeurt vóór de eindbestemming. Ook de intuïtieve spraakbediening ("Hello ID") wordt met de ID. Software 3.2-update op een hoger niveau getild.

VEHICLE-TO-GRID VIA OVER-THE-AIRUPDATES
De ID. Buzz wordt Volkswagens eerste elektrische voertuig met bidirectionele laadeigenschappen. De batterij van de ID. Buzz kan dus niet enkel geladen worden via een stekker uit het netwerk, maar de batterij kan ook energie leveren aan dat netwerk (vehicle-to-grid). De ID. Buzz kan dus ingeschakeld worden om piekbelastingen van het netwerk te helpen afzwakken. Vehicle-to-grid maakt van de ID. Buzz ook een mobiele thuisbatterij, waarin overdag energie wordt opgeslagen met zonnestroom. Op momenten dat er geen zon is kan een deel van de opgeslagen batterijenergie omgezet worden in netstroom. Volkswagen geeft trouwens te kennen dat deze bidirectionele eigenschappen weldra via over-the-airupdates ook in de overige ID.-modellen beschikbaar zullen zijn.

Over-the-airupdates (OTA) houden de software van de ID. Buzz up-to-date. De updates worden rechtstreeks naar gecentraliseerde en krachtige boordcomputers van de ID.-voertuigen gestuurd. Die snelle computers hebben intussen de functies overgenomen die nog niet zo lang geleden verspreid waren over meerdere, tragere besturingseenheden.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Visueel herinnerden de eerste conceptstudies sterk aan een gerenommeerd VW-verleden. In de definitieve productieversies is dat niet anders

Gekende elektroaandrijving

Technisch zijn de ID. Buzz en ID. Buzz Cargo dus gebaseerd op het modulaire e-MEB-platform. Voor beide bestaat dat MEB-systeem uit een synchrone, permanent magnet (PSM) e-motor, vermogenselektronica, een automatische versnellingsbak met één verhouding en de twaalf modules van de in de voertuigbodem geïntegreerde lithiumionenergieopslag. Die laatste heeft een energiecapaciteit van 82 kWh bruto waarvan 77 kWh effectief bruikbaar is. De vermogenselektronica controleert de energiestroom tussen motor en batterij en vormt de in de energieopslag gestockeerde gelijkstroom om naar wisselstroom. Met behulp van een DC/DC-omvormer blijft de boordspanning van 12 V gegarandeerd.

AUTOMATISCH PARKEREN MET GEHEUGENFUNCTIE
Optioneel wordt Travel Assist met geassisteerde rijstrookwissel beschikbaar. Ook Park Assist Plus met geheugenfunctie voor automatisch inparkeren in de thuisgarage, carport of op vaste parkeerplaatsen, wordt optioneel aangeboden. Rijhulp zoals Car2X-waarschuwingen voor diverse gevaren in de onmiddellijke omgeving van het voertuig, Front Assist met voetganger- en fietserdetectie of noodremassistentie zijn standaardvoorzieningen.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
De boordplank herinnert ogenblikkelijk aan de ID.3/ID.4.-cockpit

De in de achterasconstructie geïntegreerde e-motor van 150 kW (204 pk) en 310 Nm aan werklust doet beide ID. Buzz-modellen in 10,2 seconden van 0 tot 100 km/u versnellen. De topsnelheid wordt elektronisch begrensd op 145 km/u. Het WLTP-rijbereik van de ID. Buzz bedraagt 423 km bij een gemiddeld energieverbruik van 21,7 tot 20,5 kWh/100 km. De Cargo zou tussen twee laadbeurten 425 km ver geraken en tekent (WLTP) voor een gemiddeld verbruik van 22,2 tot 20,4 kWh/100 km.

Tijdens introductie is de VW ID. Buzz enkel leverbaar met een batterij van 77 kWh en een e-motor van 204 pk. Zoals bij de ID.3 zullen er in de nabije toekomst ook versies worden voorgesteld met een energieopslag van 50 kWh en een rijbereik van 300 km. Zoals gezegd mogen we ons ook verwachten aan een 400 pk straffe vierwielaandrijving die dan een tweede e-motor in de vooras gemonteerd krijgt.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Zowel de ID. Buzz als de ID. Buzz Cargo verlaten de montagefabriek geprogrammeerd met de recentste ID. Software 3.2. Met over-the-airupdates (OTA) wordt die software "actueel" gehouden

Energierecuperatie

Ook in een vertragende ID. Buzz wordt kinetische energie omgezet in elektrische. In automatische modus D (Drive) en van zodra de voet van het stroompedaal gaat, freewheelt de ID. Buzz. Zonder weerstand te bieden blijft de e-motor dan vrij meedraaien wat het uitrollen bevordert en het rijbereik doet toenemen. In de automatische B-Modus remt de ID. Buzz van zodra de voet van het stroompedaal wordt gehaald. Het recuperatie-effect neemt dan toe. Anders gezegd: er wordt zo meer kinetische remenergie omgezet in elektrische energie. De elektrische rembekrachtiger (eBV) speelt daarbij een doorslaggevende rol. Tot snelheidafnames van 0,3 g – wat goed is voor een recuperatievermogen van 100 kW – remt de ID. Buzz alleen op de e-motor.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
Via de grote achterklep beschikt men – in vijfzitsconfiguratie en gemeten tot de bovenrand van de rugleuningen – over 1.121 liter kofferruimte. Met volledig neergeklapte achterbank ontstaat in de ID. Buzz als vijfzitter zelfs een kofferruimte van 2.205 liter

Compacte multilink

Vooraan wordt de wielgeleiding verzekerd door een compacte McPherson-as met veerdemperelementen, achteraan met een geëvolueerde en compacte multilinkopstelling die dwars- en langskrachten effectief van elkaar scheidt. Het compacte ontwerp van de vooras heeft een kleine draaicirkel van 11,09 m mogelijk gemaakt en de grote spoorbreedte heeft bijgedragen tot extra laadbreedte tussen de wielkasten.

Voor de ID. Buzz zijn wielmaten van 18, 19, 20 en 21 duim beschikbaar. De maximale wielmaat van de ID. Buzz Cargo bedraagt 20 duim. Als elektrisch voertuig worden de velgen geschoeid met banden met lage rolweerstand. Ook zijn de voorbanden smaller dan de achterbanden. Vooraan worden afhankelijk van de velgmaat schijfremmen tot 382 mm gemonteerd, achteraan slijtvaste trommelremmen.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
In de ID. Buzz Cargo beschikt men over een laadvolume van 3.900 liter en kunnen twee Europaletten worden ondergebracht

Goed en minder goed nieuws

Het uiterlijke van de ID. Buzz – zowel van de minibus als van de cargo – zal niet onopvallend blijven in het verkeer. Beide zullen als charmante gedaantes het straatbeeld sieren. De aandrijftechnologie is gekend, aan de prestaties en het rijbereik moet men niet twijfelen. Op het vlak van praktische bruikbaarheid zal de geëlektrificeerde minibus van VW een aantal sterke troeven uitspelen. Immers: interieurruimte is er overvloedig, aan cargoruimte helemaal geen gebrek, koffervolume is te over.

Tot daar het goede nieuws. Minder leuk is dat Volkswagen ook met deze minibus niet brengt wat jaren geleden werd aangekondigd als een op termijn "betaalbare" elektrificatie. De prijzen van de ID. Buzz tonen alvast dat het elektrisch rijden voor dat beloofde voordelig(er)e bedrag nog niet voor morgen is. De Cargo-versie zal € 43.930 kosten, zonder btw. De minibus staat geprijsd vanaf € 50.165, zonder btw.

Presentatie VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo
De aandrijving van zowel de ID. Buzz als de ID. Buzz Cargo vertoont herkenbare, modulaire e-MEB-eigenschappen. Te weten: een synchrone, permanent magnet (PSM) e-motor, een automatische versnellingsbak met één verhouding en de twaalf modules van de in de voertuigbodem geïntegreerde lithiumionenergieopslag

Kort technisch VW ID. Buzz en ID. Buzz Cargo

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine