Plaatsing van aluminium gevelbekleding
De montage van aluminium gevelelementen gebeurt traditioneel door ze te bevestigen op houten kepers. Daarna komt de draagstructuur (in hout of aluminium) en finaal worden de elementen daarop verankerd.
Bij de plaatsing dien je nog goed op te letten dat zowel de draagstructuur als de eigenlijke lamellen of panelen correct uitgelijnd worden. Indien er ook andere elementen in de gevel moeten komen – denk aan een videofoon, verlichting of een deurbel, dan hou je daar uiteraard ook rekening mee, met uitsparingen in de gevelelementen en de voorziening van elektriciteit.
Zowel de draagstructuur als de eigenlijke profielen of panelen
moeten correct uitgelijnd worden


op een draagstructuur uit hout, aluminium of staal (foto: Renson)
Verankering
De verankering van de gevelelementen kan op een draagstructuur uit hout, aluminium of staal. Enerzijds kun je werken met verlijming; de verankering is onzichtbaar maar de verwerkingsvoorschriften zijn dan wel behoorlijk streng. Anderzijds is er de mechanische verankering via schroeven, wat de architect en bouwheer wat meer gemoedsrust geeft: de kans dat een gevelelement naar beneden valt, is klein als die mechanisch bevestigd is aan de draagstructuur.
Intussen staat de evolutie in dit verhaal niet stil en zoekt men naar de gulden middenweg waarbij men op zoek gaat naar een onzichtbare verankering die de nodige zekerheid garandeert. Zo bestaan er reeds blinde mechanische bevestigingen, waarbij plaathaken bevestigd worden op de achterkant van de gevelelementen, die inhaken op horizontale profielen in de draagstructuur en daarop dan worden verankerd. Nog een andere manier is met een kliksysteem, waarbij de profielen dan in clips worden geklikt, die op de achterliggende structuur bevestigd zijn. Op die manier zorg je ook voor een mechanische doch onzichtbare bevestiging die bovendien losgemaakt kunnen worden bij beschadiging of om bijvoorbeeld bekabeling achter de gevelbekleding te trekken.
De keuze hiervoor hangt af van de smaak van de architect en het budget van de bouwheer: dergelijke bevestigingen vragen bijvoorbeeld aangepast materiaal.


in een bepaalde RAL-kleur, al kan aluminium ook in een
anodisatie afgewerkt worden (foto: Deceuninck)
Afwerking
Een gevel in aluminium is in de meeste gevallen gepoederlakt in een bepaalde RAL-kleur. Structuurlak biedt een stevige bescherming voor lange tijd en is daarnaast bestand tegen krassen. Daarnaast kan het aluminium ook afgewerkt worden in een anodisatie, iets wat de laatste tijd terug in opmars is gekomen in het kader van duurzaamheid. De anodisatie kan ook in kleur aangeboden worden.
De keuze van afwerking wordt bepaald in samenspraak met de architect en de eindklant.
Idealiter verkrijg je een naadloze afwerking, al is dat niet evident. In het geval van profielen kun je werken met clipsen, die mits een goede positionering op de draagstructuur kunnen zorgen voor een naadloze afwerking. In het geval van (vlakke) panelen is dat minder evident omdat je steeds rekening moet houden met de uitzettingscoëfficiënt.
Het uiteindelijke resultaat is een gevel met een eigen gezicht, dat ook op andere vlakken de nodige bescherming biedt tegen externe factoren zoals o.a. temperatuur, wind, neerslag en akoestiek.
Met dank aan Aliplast, Deceuninck, FAC, Renson en Reynaers Aluminium