Snelbouwkranen brengen efficiëntie naar ongekende hoogte
Vandaag zijn bouwprojecten steeds vaker gebonden aan een strak tijdschema. Traditionele torenkranen vragen sowieso wat tijd om volledig opgebouwd te worden. Snelbouwkranen - of onderdraaiers - hebben door hun snelle ontvouwing en demontage dit nadeel niet, maar zijn wel beperkter in capaciteit.
Werking
De werking van een snelbouwkraan is in alles vergelijkbaar met die van een torenkraan, met dat verschil dat alles erop gericht is om zo snel mogelijk de kraan op te zetten en weer neer te halen. Dat proces verloopt via automatisch gestuurde hydraulische cilinders die de mast uitvouwen en de giek uitklappen. Dat proces kan ook via afstandsbediening verlopen.
De exact benodigde tijd hangt wat af van de fabrikant en de capaciteit van de snelbouwkraan, maar duurt hooguit enkele minuten. Ze combineren dus de flexibiliteit van een mobiele kraan met de reach van een torenkraan.
De stempeling op de werf moet zeer aandachtig gebeuren. Vandaag zijn er systemen beschikbaar met hydraulische drukplaten die zich automatisch vastzetten op de bodem.
Voor diverse toepassingen
Snelbouwkranen – of onderdraaiers – dienen typisch op werven waaronder woningbouw, kleine appartementsgebouwen, villabouw en kleine kmo-gebouwen. Voor dit soort toepassingen vallen torenkranen te duur uit voor de beperkte werklast die deze gebouwen vragen. Hun grondoppervlak is beperkt, zodat ze ook in stedelijke omgevingen prima uit de voeten kunnen. Steden en gemeentes blijken bovendien de bijdrages voor inname van openbare ruimtes stilaan te verhogen, waardoor de eigen werfruimte inzetten de voorkeur wegdraagt.
De tijd die de opbouw van een torenkraan vraagt wordt makkelijk uitgevlakt bij grotere werven zoals ziekenhuizen, torenflats en utiliteitsbouw, maar dat is niet het geval bij die kleinere opdrachten waar het gebruik vaak beperkt is tot één of enkele dagen. Daarnaast staan ook de producenten niet stil, vandaag zijn er ook al snelbouwkranen met gieklengtes van 60 meter met capaciteiten die richting de 10.000 kg gaan.
Mobiele snelbouwkranen in opmars
Mobiel uitgevoerde snelbouwkranen – als aanhangwagen of zelfstandig op wielen – vormen een uiterst efficiënte hijsoplossing. Met de ruimere mobiliteit breidt de actieradius sterk uit. Zo komen ze ook in beeld als alternatief bij toepassingen met een beperkte last en duur. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele aluminium dakwerker-kranen die maximaal enkele dagen ter plaatse blijven.