Huur- en koopmarkt van snelbouwkranen
De markt van snelbouwkranen is deels een huurmarkt. Zeker grotere bedrijven blijken fervente huurders, de koopmarkt is dan weer populair bij bedrijven die bijvoorbeeld sleutel-op-de-deur- of volledige projecten aannemen.
Huur- en koopmarkt

Populariteit van huren verklaard
De populariteit van verhuren is vaak terug te voeren tot een financiële beslissing: de aankoop van een eigen kraan betaalt zich enkel terug als daar voldoende hijsbewegingen tegenover staan. Omdat we vandaag geconfronteerd worden met heel diverse woningtypes (kantoren, bedrijfsgebouwen, villa’s ...) is het vaak interessanter om een specifiek voor die taak uitgeruste snelbouwkraan te huren.
Dat u zich als aannemer en passant ook niet hoeft bezig te houden met keuringen en dergelijke is dan mooi meegenomen. Daar staat tegenover dat het huren van machines betekent dat u wellicht meerdere types en misschien zelfs merken zult huren. Dat betekent telkens een andere werking en andere accenten.
Veiligheid garanderen
Er is hier een zeer belangrijke taak weggelegd voor de verhuurder, die zich er van moet vergewissen dat zijn huurkraan veilig ingezet wordt. Zij voorzien daarom geregeld opleidingen voor hun klanten, maar toch is er een zekere manco in de wetgeving. Tot op vandaag is er de facto geen enkel ‘bewijs van kunnen’ nodig om een kraan te mogen besturen.
Snelbouwkranen worden in de praktijk in ons land niet met bestuurder verhuurd. Dat neemt niet weg dat aannemers aansprakelijk kunnen worden gesteld als er een incident gebeurt. We zouden daarom sterk aanraden om een van de vele kwalitatieve opleidingen ter zake te volgen. Als het tot een ongeluk komt op de werf, dan staat u sowieso al steviger in de schoenen. Let wel dat een opleiding tot torenkraanmachinist niet noodzakelijk dezelfde is als die tot snelbouwkraanmachinist.
Naast de veiligheid is dit ook gewoon zeer interessant omdat men beter op de hoogte is van de werking van de machine en zo op zijn beurt efficiënter kan werken.
Wat met huurplatformen?
Een nieuw fenomeen dat we momenteel zien opduiken zijn de huurplatformen die als enige tussenstap fungeren tussen machine-eigenaar en eindgebruiker. Gebruikers betalen een zekere periodieke fee om gebruik te kunnen maken van het platform en in ruil krijgen ze toegang tot het bestand met aangeboden machines van anderen.
Let er bij gebruik van dergelijke zaken altijd op om zeer duidelijke en concrete afspraken te maken zoals de toestand van de machine en een snelle opvolging van eventuele problemen. Een kraan die stilligt, moet meteen gerepareerd kunnen worden om stilstand van het werfpersoneel te vermijden.
Onderhoud door de aannemer?
Wie een kraan huurt moet daar in theorie weinig onderhoudstaken op uitvoeren. De verhuurbedrijven voeren periodiek zelf een preventieve onderhoudsbeurt uit op hun kranen. Bij kranen die voor een langere periode verhuurd worden, wordt in overleg met de aannemers een geschikt moment gezocht voor die onderhoudsbeurt.
De meeste uitvoeringen zijn vandaag voorzien van zaken als een automatisch smeersysteem, zodat zelfs een periodieke smering niet langer nodig is. Zo moet u zich enkel focussen op de eigen activiteiten.