AfvalverwerkingPremium

WAT KAN U DOEN OM DE MILIEU-IMPACT VAN VERF IN TE PERKEN?

RECYCLEERT U UW VERFAFVAL ZOALS HET HOORT?

U als schilder kan bijdragen tot de verduur­zaming van verf door in de eerste plaats uw verfafval te beperken en als u er toch hebt, die correct te verwerken.

Verfresten
Een restje verf kan in een volgend project worden gebruikt als primer

Voorkom verfresten!

Enkele tips kunnen al helpen om verfresten in te perken:

  • Verffabrikanten bieden tools aan waarmee de schilder gemakkelijk kan berekenen hoeveel liter verf hij/zij nodig heeft. Aangeraden wordt om de verf helemaal op te schilderen. Als er nog heel veel verf over blijft, dan wil dat zeggen dat er te mager geschilderd werd en dat er het best nog een extra laag wordt aangebracht.
  • Meestal is er per kleur wel wat verf over. Hoe minder verschillende kleuren er gekozen worden in een project, des te minder verfresten er zullen overblijven. Daarom is het interessant om per project een passend kleurenpalet te kiezen en de kleuren uit dat palet in de verschillende ruimtes te laten terugkomen.
  • Een restje verf kan in een volgend project worden gebruikt als primer.
  • Kleine verfrestjes kunnen eventueel worden achtergelaten bij de eindklant. Voor de eindklant kan het handig zijn om die te houden voor mocht een retouche nodig zijn in de toekomst.
  • Verfrestjes kunnen een mooi cadeau zijn voor jeugdbewegingen, toneelverenigingen, scholen. Zij zullen blij zijn met de schenking en voor de schilder is het meteen mooie reclame.
  • Door rollen en borstels na gebruik luchtdicht te bewaren, hoeven ze niet dagelijks te worden uitgewassen, maar pas als de verfklus er helemaal op zit. Dat levert minder afvalwater met verfresten op.
  • Als materiaal met solventgedragen verf wordt proper gemaakt in white spirit, kan het bovenste laagje van het mengsel van verf en white spirit, na bezinken, worden hergebruikt.

Hou u aan de afvalstoffenwetgeving

Verfresten van een schilder behoren tot de groep van (klein) gevaarlijk afval. Het zijn bovendien bedrijfsafvalstoffen. De afvalstoffen zijn ontstaan door de werkzaamheden van de schilder, dus de schilder is de afvalstoffenproducent. Hij/zij moet de afvalstoffen dus meenemen vanop de werf en correct verwerken. De verplichtingen hieromtrent zijn in de afvalstoffenwetgeving (Vlarema) vastgelegd.

“Elke producent van afvalstoffen dient een register bij te houden van zijn afvalproductie en moet in staat zijn om bij controles aan te tonen dat hij zijn afval correct heeft laten verwerken (aan de hand van facturen, transport­documenten, verwerkingsattesten enz.)”, aldus Baudouin Ska, deputy general manager van go4circle, Belgische federatie van de afval- en recyclagesector. “Onder verfresten worden niet alleen verfoverschotten verstaan, maar ook lege verpakkingen van verf, besmeurde verfborstels en verfdoeken. Kortom, alles waarop nog verf zit. Verzamel al dat afval apart (gebruikte borstels, lege verfpotten, volle verfpotten, poetsdoeken …).”

Baudouin Ska“Elke producent van afvalstoffen dient een register bij te houden van zijn afvalproductie en moet in staat zijn om bij controles aan te tonen dat hij zijn afval correct heeft laten verwerken”

- Baudouin Ska
go4circle

Verzamel verfresten op een correcte manier

De manier waarop je verfresten verzamelt en bewaart, bepaalt in sterke mate of de verfresten nadien nog kunnen worden gerecycleerd. “Verfresten worden standaard verbrand in een installatie voor meeverbranding. Dat wil zeggen dat de energie die nog in het afval zit, wordt gebruikt als brandstofbron”, vertelt Dries De Pauw, Director Sales and Marketing bij afval­verwerker en recyclagebedrijf Renewi. Renewi werkt nauw samen met de verfindustrie voor de recyclage van verf. “Enkel watergedragen verven kunnen worden gerecycleerd, als ze ten minste de voorcontrole hebben doorstaan: de verfpotten moeten minstens halfvol zijn, de verf mag niet beschimmeld, uitgehard of bevroren zijn, de verf mag niet gemengd zijn met andere materialen, zoals andere types verf, vodden, borstels, solventen enz.”

Om die reden bewaart u verfresten bij voorkeur in de originele verpakking, goed gesloten en op een vorstvrije plaats. Het overgieten van verf is ook niet raadzaam, omdat de verf dan meer in contact komt met omgevingslucht, waardoor sneller schimmelgroei ontstaat. Aangeraden wordt om de verfresten zo snel mogelijk naar een inzamelpunt te brengen. Lange tijd stockeren in een garage of tuinhuis zorgt ervoor dat de kwaliteit van de verf achteruit gaat, waardoor die niet meer te recycleren is.

“Het is belangrijk dat u de verf in het oorspronkelijke recipiënt bewaart, omdat hierop de samenstelling van de verf staat vermeld. Voor producenten van gerecycleerde verf is het van belang om te weten over welke verf het gaat, zodat er een safetysheet kan worden opgesteld, conform de Europese REACH-verordening. Deze producenten hebben namelijk producent­verantwoordelijkheid en moeten daarom de kwaliteit kunnen garanderen.”

Dries De Pauw“Enkel watergedragen verven kunnen worden gerecycleerd, als ze ten minste de voorcontrole hebben doorstaan: de verfpotten moeten minstens halfvol zijn, de verf moet nog in goede staat zijn, mag niet gemengd zijn met andere verven of materialen enz.”

- Dries De Pauw
Renewi

Wat met afvalwater bij het reinigen?

U mag geen vaste stoffen lozen die het grondwater kunnen verontreinigen en daar hoort uiteraard onbehandeld afvalwater met vaste stoffen van verfresten bij. Reinig verfborstels en -rollen dus nooit onder de lopende kraan. Giet de verfresten en het afvalwater ook nimmer in de gootsteen of het toilet. Eenmaal in de riolering, raken ze zwaar verdund en vallen ze nog moeilijk uit water te zuiveren.

U dient het afvalwater op te vangen en milieuvriendelijk te verwerken. Ofwel schakelt u hiervoor een gespecialiseerde ophaaldienst in, ofwel reinigt u uw verfgereedschap zelf via reinigingsapparatuur voor borstels en rollen.

Bezorg uw verfresten aan de juiste instantie

Voor de verwerking van de door u geproduceerde afvalstoffen heeft u verschillende mogelijkheden:

  • U contacteert een geregistreerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of -makelaar (IHM), die het afval ophaalt en verwerkt;
  • U brengt de afvalstoffen zelf naar een geregis­treerde inzamelaar, afvalstoffenhandelaar of
    -makelaar (IHM);
  • U brengt uw afval naar een recyclagepark, op voorwaarde dat deze ook afval van kmo’s, mits betaling van de reële kosten, aanvaardt. Een recyclagepark heeft immers niet de verplichting om bedrijfsafvalstoffen aan te nemen.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine