HOE GAAT DE SCHILDER IN DE PRAKTIJK OM MET ZIJN/HAAR VERFAFVAL?
DECORATIE ONDERVROEG MEER DAN 100 SCHILDER-DECORATEURSBEDRIJVEN
Uw vakblad Decoratie ondervroeg 103 schilder-decorateursbedrijven over hoe ze omgaan met hun verfresten.
Het antwoord: vrij goed! De ondervraagden doen om te beginnen al erg hun best om verfoverschotten te beperken. Dat doen ze door hun verfverbruik op voorhand exact uit te rekenen (35%) en verfoverschotten als primer te gebruiken in een volgend project (43%).
Op welke manier probeert u uw verfresten te beperken?
Zijn er toch verfresten op de werf, dan handelt het merendeel van de ondervraagden (60%) correct en neemt die mee. 29% kiest voor een minder keurige aanpak en laat de verfresten bij de bouwheer achter onder het mom van ‘Hij/zij weet er wel raad mee’. 5% giet verfresten zelfs weg op de werf. Wie de verfresten toch bijhoudt, doet dat meestal wel zoals het moet. 67% bewaart elke verfrest in de oorspronkelijke pot. 17% leeft wel nog de overtuiging dat watergedragen verven mogen worden samengevoegd in één pot, terwijl het samengieten van verfresten geen goed idee is.
WAT DOET U MET UW VERFRESTEN OP DE WERF?
WAT DOET U MET UW INGEZAMELDE VERFRESTEN?
Meer dan 90% van de ondervraagden brengt hun verfresten naar het containerpark als (klein) gevaarlijk afval of vertrouwt die toe aan een geregistreerde inzamelaar. Lege verfpotten, verfborstels, -rollen en -doeken met verfresten dienen ook als (klein) gevaarlijk afval te worden ingezameld, maar worden helaas nog te vaak in de vuilniszak gegooid als brandbaar afval. 18% van de schilder-decorateurs maakt zich hieraan schuldig. Ook over wat te doen met het afvalwater na het reinigen van verfborstels/-rollen en spuitapparatuur bestaan nog wat misvattingen. 43% van de ondervraagden laat het afvalwater gewoon weglopen via de riool, terwijl dit eerst moet worden gefilterd.