HOE GAAT DE SCHILDER IN DE PRAKTIJK OM MET ZIJN/HAAR VERFAFVAL?
Gaan schilder-decorateurs correct om met hun verfafval? Nemen jullie jullie lege verfpotten mee vanop de werf? Hoe bewaren jullie verfklieken? Brengen jullie lege verfpotten naar het containerpark? En wat met jullie gebruikte verfrollen en borstels? We ondervroegen meer dan 100 van uw collega schilder-decorateurs over wat ze doen met hun verfresten.
Op welke manier probeert u uw verfresten te beperken?
Een positieve noot in dit verhaal is alvast de inspanning die schilders leveren om hun verfafval te beperken! 34% van de ondervraagden rekent zijn of haar verfverbruik goed uit op voorhand, om zo verfoverschotten te voorkomen. 40% gebruikt zijn of haar verfresten dan weer in een volgend project, bijvoorbeeld als primer! Ideaal dus om verfresten te voorkomen!
wat doet u met uw verfresten op de werf?
Het overgrote deel van de schilders neemt hun verfresten mee. Dat is volgens de regels van de wet. Verfresten ontstaan door de werkzaamheden van de schilder, dus u als schilder bent de afvalstoffenproducent. U moet de afvalstoffen dus meenemen vanop de werf en correct verwerken. Geen enkele van de ondervraagden giet verfresten weg op de werf, maar een vierde van de respondenten laat de verfresten wel op de werf achter.
hoe verzamelt u uw verfresten?
Bewaar uw verfresten bij voorkeur in de originele verpakking, goed gesloten en op een vorstvrije plaats. Het samengieten van verf is geen goed idee. Breng verfresten ook zo snel mogelijk naar een inzamelpunt. Verf die lange tijd staat gestockeerd gaat is mogelijks niet meer te recycleren. Bijna 70% van de respondenten bewaart elke verfrest in de oorspronkelijke pot. Maar 3 op de 10 doet dat nog niet!
Wat doet u met uw lege of bijna lege verfpotten?
Verfresten van een schilder behoren tot de groep van (klein) gevaarlijk afval. U bezorgt uw lege verfpotten bij voorkeur aan een geregistreerde inzamelaar. In uw recyclagepark kunt u ze ook kwijt, en dat blijkt in de praktijk ook hetgene wat de meest schilders doen. Bijna 50% brengt hun lege verpakkingen naar het containerpark. 16% bezorgt ze aan een geregistreerde inzamelaar en 13% brengt ze naar een afvalpunt bij de groothandel.
Slechts zo'n 15% laat lege verfpotten achter bij de klant. Dat is een riskante onderneming, want in feite dient elke schilder een register bij te houden van zijn afvalproductie. U moet bij controles dus in staat zijn om aan te tonen dat u uw afval correct heeft laten verwerken (aan de hand van facturen, transportdocumenten, verwerkingsattesten enz.).
WEETJES
• Bij meer dan de helft van de ondervraagden zijn hun afgedankte verfpotten voornamelijk 10 liter potten of kleiner
• Maar weinig weggegooide verfpotten bevatten nog bruikbare verf. Bij 8 op de 10 ondervraagden bevat maar 0 tot 25% van hun potten nog bruikbare verf
• Een kleine 30% van de ondervraagden is bereid om lege verpakkingen schoon te maken vooraleer die weg te gooien. De overige 60% is niet bereid de verpakkingen te reinigen voor het weggooien.
wat doet u met het afvalwater na het reinigen van verfborstels/rollen/spuitapparatuur?
De schilder zelf zijn verfpotten laten reinigen is waarschijnlijk ook geen zo'n goed idee, want uit onze ondervraging blijkt dat schilders niet goed omgaan met hun afvalwater na het reinigen van verfgereedschap. Bijna 50% laat hun afvalwater gewoon weglopen in de gootsteen.
Nochtans dient u het afvalwater op te vangen en milieuvriendelijk te verwerken, want eenmaal verfresten en het afvalwater in de riolering terechtkomen, raken ze zwaar verdund en vallen ze nog moeilijk uit water te zuiveren.
ONZE CONCLUSIE?
Jullie zijn goed bezig, al zijn er wel nog wat misvattingen die de wereld uit moeten!
• Volgens de wet mogen schilders hun verfafval niet achterlaten op de werf!
• Bewaar elke verfrest in de oorspronkelijke pot. Verf samengieten is geen goed idee!
• Laat afvalwater bij het reinigen van verfborstels e.d. nooit zomaar in de gootsteen weglopen! Ook al gaat het om watergedragen verven, afvalwater in de gootsteen lozen is not done!