BELANG VAN STOFAFZUIGING
Het belang van een goede stofafzuiging is niet te onderschatten. Onder meer stof, spanen, zaagsel, schaafkrullen en ander afval dat tijdens de bewerking van hout wordt geproduceerd moet worden verwijderd.
Die afvalstoffen kunnen immers:
- de goede werking van de machines en andere in het atelier aanwezige apparatuur in gevaar brengen, bijvoorbeeld een dalende bedrijfszekerheid (onvoorziene stilstanden) en een verminderde levensduur bij hoogtechnologische machines die veelal gevoeliger zijn voor indringend vuil en stofophoping;
- de gezondheid van de werknemers schaden (bijvoorbeeld door een verhoogde concentratie van stofdeeltjes in de lucht);
- de veiligheid in het gedrang brengen (bijvoorbeeld door explosie- en brandgevaar);
- de reinigingskosten van de werkomgeving de hoogte injagen.
Om goed, gezond en veilig te kunnen werken, is het dus nodig om restafval snel en efficiënt af te voeren, te filteren en op te slaan.
Basisonderdelen
De basisonderdelen van een stofafzuiging zijn:
• leidingsstelsel: strekt zich uit van de machines tot aan de filterkast;
• ventilator: zuigt de met stof en spanen vervuilde lucht aan;
• filter: filtert het houtafval uit de lucht en is in verschillende uitvoeringen beschikbaar. De filter kan manueel worden gereinigd (bv. manueel laten trillen), maar er is meestal een reinigingssysteem voorzien dat de filter automatisch van het stof ontdoet. Er bestaan verschillende reinigingssystemen (bv. persluchtreiniging, een trilmotor die de filtermouwen doet trillen, of een tegendrukreiniging met ventilatoren);
• radsluis: die zorgt dat het gefilterde stof vanuit de filter drukloos in de opslagruimte valt. De meeste filterinstallaties (behalve die met bv. een zakkenfilter of doorblaasfilter) beschikken over een radsluis.
• opvang van stof en houtkrullen: dat kunnen zakken, bakken, een brikettenpers, een silo of een container zijn.