BIM VERENIGT BOUWPARTNERS OP DIGITAAL PLATFORM
WAT IS BIM?

Building information modeling

Building information management
Om het belang van uitwisseling, communicatie en beheer te onderstrepen, pleiten verschillende instanties voor een alternatieve invulling van de term BIM, namelijk als Building Information Management. Dankzij BIM kan men namelijk niet enkel hoeveelheden en meetstaten uit een model afleiden, maar kan men alle informatie en modellen van de verschillende partijen ook delen, bundelen en raadplegen. Dat gebeurt op een gedeelde server of in de 'cloud'.
Werken de verschillende partijen met dezelfde software, dan kunnen de modellen rechtstreeks met elkaar gedeeld worden; werken ze met verschillende softwarepakketten, dan worden de modellen eerst omgezet naar referentiebestanden in het ISO-gecertificeerde IFC-formaat (Industry Foundation Classes). Dankzij BCF (BIM Collaboration Format) kunnen problemen en pijnpunten in de modellen overigens op een eenduidige manier aangeduid en omschreven worden, zonder dat men de zware modellen opnieuw moet rondsturen. De uitwisseling van informatie gebeurt daardoor sneller en efficiënter, en de verschillende partners kunnen vroeger in het ontwerp- en bouwproces betrokken worden.
DRIE MISVERSTANDEN OVER BIM
“BIM is een tekenpakket"
Voor veel mensen staat BIM gelijk aan een tekenpakket dat 3D-modelleren mogelijk maakt. “Voor veel bedrijven is het 3D- modelleren inderdaad de instap," zegt BIM-consultant, Stefan Boeykens, “maar uiteindelijk zijn al die softwarepakketten slechts het gereedschap. De 3D-modellen laten je toe om informatie te genereren en om met verschillende partijen op een eenduidige manier over een project te spreken, maar zelf zijn ze niet het doel."
“BIM is enkel voor architecten"
Net omdat BIM regelmatig met een tekenpakket wordt gelijkgesteld, heerst het idee dat het vooral voor architecten is weggelegd. De echte meerwaarde van BIM toont zich echter pas wanneer de verschillende partijen in het bouwproces
architecten, studiebureaus, aannemers, installateurs, schrijnwerkers … ermee werken en het integraal gebruikt wordt als communicatie- en ontwerpmiddel.
“Iedereen werkt in hetzelfde model"
Tenzij bij heel kleine projecten, zijn er doorgaans meerdere modellen per project. Zo werken de verschillende partijen elk in een eigen disciplinemodel dat, indien nodig, nog verder opgesplitst kan worden. Door de modellen op vooraf bepaalde tijdstippen met elkaar te synchroniseren, wordt alles wel op elkaar afgestemd.