Water & rioleringswerkenPremium

Kerntaken van De Vlaamse Waterweg

Zullen ondernemers automatisch de weg naar de binnenwateren vinden?

“Gelukkig maken al heel wat bedrijven gebruik van vervoer te water en wie er eens voor gekozen heeft, blijft meestal trouw aan het water. We willen echter nog meer ondernemers overtuigen om op z'n minst vervoer via de binnenvaart te overwegen. Vaak denkt men dat wanneer het vertrek of de aankomst van goederen niet vlak naast een waterweg is gelegen, de binnenvaart geen vervoersoptie is. Niets is minder waar: ook in dat geval kan de binnenvaart perfect een schakel vormen van de logistieke keten, waarbij enkel de last mile via de weg wordt afgelegd. De tijd dat enkel bulk en containers vervoerd werden via het water, ligt intussen ver achter ons. Tegenwoordig worden er via het water goederen vervoerd waar vijf jaar geleden nog niemand aan dacht: biervaten, tal van afgewerkte producten, gepalletiseerde bakstenen en noem maar op. De mogelijkheden zijn enorm. Bij de renovatie van de Scheldekaaien in Antwerpen bv. (zie verder in dit nummer), wordt momenteel een drijvende betoncentrale ingezet, waarvoor de grondstoffen per schip worden aangevoerd en ter plaatse worden verwerkt. Er rijdt geen enkele betonmixer meer richting de werf, bijna 10.000 ritten worden zo vermeden, wat een enorme winst is voor de mobiliteit in Antwerpen."

Staat De Vlaamse Waterweg bedrijven ook bij om de keuze voor vervoer via water te maken?

“Onze transportdeskundigen staan dagelijks klaar om bedrijven te adviseren over de mogelijkheden en opportuniteiten van de bevaarbare binnenwateren. Verder beschikken we over heel wat innovatieve ideeën omtrent vervoers- en overslagconcepten die oplossingen op maat kunnen aanbieden aan heel wat ondernemers. Anderzijds proberen we ook via een aantal initiatieven de drempel te verlagen om de binnenvaart te gebruiken. Zo investeren we in de bouw van kaaimuren, we bekostigen 80% van het kostenplaatje en verwachten in ruil van het aanpalende bedrijf dat de kaaimuur effectief en substantieel gebruikt wordt. En dat systeem werkt, het maakt dat bedrijven de binnenwateren meer gebruiken. Sinds het jaar 2000 hebben we in Vlaanderen al meer dan honderd kaaimuren kunnen realiseren. Daarnaast zijn er tal van projecten die erop gericht zijn om watergebonden terreinen aan te bieden langs onze waterwegen. Ruimte langs het water en een kaaimuur om te laden en te lossen: zo willen we het investeerders makkelijk maken."

Transport is één zaak, wat hebben de waterwegen nog meer te bieden?

“De Vlaamse Waterweg focust, naast het economische aspect, ook op waterbeheersing. We zorgen dat Vlaanderen waterwegen heeft die de problemen van overstromingen aankunnen. De uitvoering van het Sigmaplan met de aanleg van overstromingsgebieden en verhoogde Scheldekaaien is hiervan het meest sprekende voorbeeld. Onze aandacht gaat verder ook naar de watertekorten. Daarvoor bouwen we op de sluizen van het Albertkanaal grote pompinstallaties die water kunnen recupereren. Als er voldoende water is, werken ze bovendien als waterkrachtcentrale en kunnen we energie uit water opwekken. Tot slot hebben we een voortdurende bekommernis om de jaagpaden langs de kanalen in te schakelen als fietsroutes, om jachthavens aan te leggen en op die manier een meerwaarde te creëren voor het toerisme en de recreatie."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Steeds meer opportuniteiten in binnenvaartsector

Dat het met de mobiliteit van ons land de verkeerde kant uitgaat, is een open deur intrappen. we staan jaar na jaar steeds meer uren in de file. niet zelden gaat de beschuldigende vinger in de richting van het talrijke vrachtverkeer in deze logistieke draaischijf van europa. maar het had nog erger gekund. bijvoorbeeld indien de binnenvaartsector er niet was geweest. die sector transporteerde vorig jaar immers 72 miljoen ton goederen, goed voor 3,5 miljoen vrachtwagens en een marktaandeel van 15%. dat aandeel wil de vlaamse waterweg nv, o.a. dankzij investeringen in automatisering, tegen 2030 opdrijven naar 20%. infrastructure had dan ook een boeiend gesprek met kersvers operationeel directeur krista maes over ambities, investeringen en fusies.

Renovatie en stabilisatie antwerpse scheldekaaien

De antwerpse scheldekaaien schuiven, scheuren en kantelen. het grote stabiliteitsprobleem leidde tot een overkoepelend project waarbij tot en met 2031 de kaaien over een lengte van in totaal 7 kilometer vernieuwd, gerenoveerd en gestabiliseerd zullen worden. door een unieke samenwerking tussen de vlaamse waterweg nv en de stad antwerpen zal ook meteen de omgeving op en rond de kaaien mee in het project worden aangepakt. infrastructure had een gesprek met projectingenieur koen segher die het geheel, samen met enkele collega's, in goede banen moet leiden.

Vrachtverkeer stimuleren over binnenvaart

Vlaams minister ben weyts sprak tijdens een interview met infrastructure over hoe de binnenvaart bedrijven een realistisch en broodnodig alternatief voor de organisatie van logistieke processen is. hij gaat daarbij dieper in op het beschikbare budget voor de stimulering van de binnenvaart en hoe we bedrijven kunnen aanmoedigen van dit alternatief gebruik te maken.

Elektrische fiets maakt fietspad langer en breder

Fietsen wordt steeds populairder. niet alleen recreatief. dankzij de opkomst van de elektrische fiets laten steeds meer vlamingen sinds kort ook de wagen op stal voor het woon-werkverkeer. zelfs in die mate dat we fietsland denemarken voorbij­staken qua aantal functionele fietsverplaatsingen. een dergelijke stijging kon er echter maar komen door verregaande investeringen in fietspaden, fietssnelwegen en knelpunten. daarom had infrastructure een verhelderend gesprek met tom roelants, administrateur-generaal van het agentschap wegen en verkeer, dat zo’n 7.700 kilometer fietspaden langs gewestwegen beheert.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine