HOE JE BESTELWAGEN INRICHTEN?
Hoe meer meenemen en de boel toch overzichtelijk houden? Van een hamvraag gesproken. Een grotere bedrijfswagen aanschaffen is niet altijd de oplossing. Niet nodig ook, want met een slimme bestelwageninrichting kom je immers al een heel eind. Logisch want efficiënt werken, veilig rondrijden en gereedschap beschermen tegen diefstal worden zo een pak makkelijker.
ALGEMENE OVERWEGINGEN

Gewicht
De massa van de inrichting is erg belangrijk. Ten eerste betekent een zwaardere inrichting minder laadvermogen, ten tweede heeft het gewicht een impact op het brandstofverbruik. En ten derde vormt een zwaardere inrichting ook een groter potentieel gevaar.
Veiligheid
Om te voldoen aan een veilig transport van goederen, moet de inrichting crashbestendig zijn, maar anderzijds is ook de montage van de inrichting cruciaal. De montage van de inrichting moet steeds gebeuren volgens de voorschriften en bij voorkeur worden uitgevoerd door een specialist. Een inrichting is pas veilig als die met een crashtest in geladen toestand is getest.
Ergonomie
Alles wordt ontworpen met het oog op gebruiksgemak. Veel lades kunnen bijgevolg met één hand worden bediend. Vaak hoeft de klant ook niet meer in de wagen te klimmen. En dat spaart de rug.
Duurzaamheid & flexibiliteit
Veel inrichtingen overleven de tijdspanne voor het afschrijven van de wagen. Daarom is het wenselijk om een bestaande inrichting eenvoudig te kunnen overplaatsen naar een nieuw voertuig.
DE OPTIMALE CONFIGURATIE
Ontwerp & advies
Hoewel het ideale scenario andersom is, bestelt de klant meestal eerst zijn voertuig, en begint hij dan de zoektocht naar een passende inrichting. Hiervoor kan de klant bij tal van spelers terecht. Veel leveranciers doen een beroep op buitenlandse producten, maar enkelen ontwikkelen en produceren alles zelf. Klanten kunnen kiezen voor een standaardopstelling of maatwerk.
Componenten
Vloerplaat
Wanneer men ervoor kiest om een inrichting te laten plaatsen bij een professionele inrichter, is de eerste stap veelal de installatie van een vloerplaat die ervoor zorgt dat de bodem van je wagen niet doorbuigt.
Vloerlades
Men kan ervoor kiezen om ook enkele lades te voorzien onder de vloerplaat, waardoor er opbergruimte ontstaat zonder veel te moeten inboeten aan laadruimte. Deze zijn vooral handig bij kleine en middelgrote voertuigen.
Wandbekleding
In de meeste gevallen worden de zijwanden van de laadruimte eerst 'uitgekleed', om er vervolgens een stevige wandbekleding tegenaan te brengen. Voor deze bekleding heeft men vandaag nog steeds de keuze tussen een lichte houten bekleding, een zwaardere houten bekleding, slagvaste pvc-panelen of aluminium traan- of perfoplaten. Aan die laatste kan men met behulp van speciale klemmen ook gereedschap ophangen.
Andere mogelijkheden
Na de basiscomponenten zijn de mogelijkheden quasi onbeperkt. Opbergkasten, legborden (al dan niet in combinatie met een geleidersysteem), ladekasten of -blokken, kofferkasten of rekken, alles valt te combineren. Als u met gassen of gasvormende stoffen in contact komt, kan men ook over beluchting en ontluchting beschikken.
MERKEN INRICHTERS BESTELWAGEN
- ABECO
- ACX SYSTEMS
- ALGEMENE BEDRIJFSWAGEN INRICHTINGEN (A.B.I.)
- ALL-CONSTRUCT
- ALUCA
- ARCXIS
- AUTOINRICHTING
- AVIETECH
- BOB SYSTEM
- BRU SYSTEMS
- CARVAL
- CTM
- DMI
- HEROMA
- MOBIRACK
- MODUL-SYSTEM
- RS EQUIPMENT
- SORTIMO
- SYNCRO SYSTEMS
- VANCARE
- VTC