Benut bestelwagenruimte optimaal met een aangepaste inrichting
inrichten van uw bestelwagen
Dankzij een slimme inrichting past al het materiaal dat u nodig hebt voor een bepaalde job gemakkelijk in uw bestelwagen, terwijl alles toch overzichtelijk blijft. Er bestaan immers verschillende componenten en oplossingen – zoals vloer‑ lades, wandbekleding, dakdragers enz. – waardoor alles veilig en efficiënt kan worden opgeborgen.
Inrichten
Standaardoplossing versus maatwerk
Een standaardoplossing voor de inrichting van uw bestelwagen is beduidend goedkoper en is daarom ideaal voor een beginnende schilder. Bent u echter al wat meer ervaren en wenst u een voertuig dat 100% bij u past, dan is maatwerk de meer geschikte optie. Uiteraard moet daarbij steeds worden nagedacht over de noden waaraan het voertuig moet voldoen. Maar tegenwoordig zorgen leveranciers van bestelwageninrichtingen er ook voor dat hun maatwerk in zekere mate flexibel is, zodat er indien nodig achteraf gemakkelijk zaken kunnen worden aangepast. Wanneer dan bijvoorbeeld de grootte van een verpakking verandert, kan een legbord met enkele simpele aanpassingen hoger of lager gehangen worden.
Vloeroplossing
De vloerplaat is cruciaal voor de veilige montage van de inrichting. De plaat bestaat vaak uit een paneel uit multiplex met een minimale dikte van 9 mm (in het merendeel van de gevallen is wel een dikte van 12 mm noodzakelijk). Om de veiligheid voor de gebruiker te verhogen, wordt de plaat bovenaan voorzien van een vet- en zuurbestendige antisliplaag. Als schilder opteert u idealiter voor een grijze antisliplaag, omdat die makkelijker te onderhouden is en verfresten erop minder opvallen dan op een donkere plaat.
Daarnaast wordt dikwijls geopteerd voor een zwevende vloerplaat, waarmee het gereedschap aan de onderkant kan worden vastgemaakt. In middelgrote voertuigen is het ook handig om onder de vloerplaat nog vloerlades te voorzien. Zo kan nog extra opbergruimte gecreëerd worden.
Wandoplossing
De wand van uw bestelwagen kan in eerste instantie voorzien worden van een aluminium wand met gaten, waaraan met speciale klemmen gereedschap kan worden opgehangen. In plaats van aluminium kan ook geopteerd worden voor een grijze kunststofplaat, die gemakkelijker te onderhouden is.
Voor het opbergen van verfpotten worden langs de wanden best open schappen of rekken voorzien. Door die schappen dan uit te rusten met een valklep, kunnen de potten veilig worden opgeborgen zonder verlies van hoogte. Om de inrichting te optimaliseren kunnen die open rekken nog worden aangevuld met schuiflades en/of lades voor gereedschapskoffers. Daarin kunnen dan borstels, rollen, specifieke machines … worden opgeborgen.

waaraan met speciale klemmen gereedschap kan worden opgehangen
Dakdrager (voor ladders)
Om ladders op te bergen, wordt de bestelwagen van schilders meestal ook voorzien van een dakdrager (enkel in grote bestelwagens kunnen ladders eventueel in het voertuig zelf worden bewaard). De standaardoplossing is een klassieke bagagedrager, voorzien van een laadrol om de ladders gemakkelijk te transporteren. Een veiligere – maar bijgevolg ook duurdere – oplossing is een ladderlaadsysteem dat ofwel achter de bestelwagen ofwel aan de zijkant naar beneden komt.
Verlichting en stroomvoorziening
Als verlichting in bestelwagens wordt tegenwoordig vooral gekozen voor led(strips). Led verbruikt namelijk zeer weinig en is bijgevolg minder belastend voor de batterij van het voertuig. Om de batterijen van tools op te laden wordt in de bestelwagen soms ook een kleine omvormer naar 220 V voorzien. Leveranciers geven echter aan dat schilders niet per se zo’n omvormer nodig hebben.
Belang bestelwageninrichting
Naast tijdswinst levert een doordachte inrichting van de bedrijfswagen ook meer werfcomfort op. Dat heeft enkel voordelen, want gereedschap dat veilig wordt opgeborgen gaat veel langer mee. Bovendien is een opgeruimde en efficiënt ingerichte bestelwagen een mooi visitekaartje voor de klanten.

Veiligheid
Crashtests
De inrichting moet uiteraard op de correcte manier gemonteerd worden in de bestelwagen. Bij een ongeval aan een snelheid van ongeveer 50 km/u wordt de lading immers blootgesteld aan krachten tot 30G. Dat is dertig keer het gewicht van de inrichting en de lading samen. Dat kan verschrikkelijke gevolgen hebben, maar door een stevige verankering met een beugel of riemen kunnen die in sterke mate beperkt worden. Om de veiligheid te verzekeren, worden alle aspecten van de inrichting – dus bijvoorbeeld ook de bevestingsrails en vloerogen die worden gebruikt om ladingen te verankeren – onderworpen aan zware crashtests.
Diefstal voorkomen
Om diefstal te voorkomen kan het beter lijken om een bestelwagen te kiezen zonder ramen, maar dan moet u natuurlijk inboeten aan verkeersveiligheid. Daarom kunnen de vensters eventueel worden verstevigd met traliewerk of raamroosters. Ook interne grendels of interne sloten op de deuren kunnen worden geïnstalleerd om het voertuig verder te beveiligen tegen diefstal. Zo vragen verzekeringsmaatschappijen steeds meer externe bolsloten.
Naast dergelijke mechanische beveiligingssystemen is het ook mogelijk om een bestelwagen elektronisch te verzekeren, bijvoorbeeld met een alarmsysteem of een ‘track and trace’ volgsysteem. Een alarmsysteem kan echter gemakkelijk gehackt worden, dus stevige grendels en sloten zijn steeds prioritair.
Tegelijk is een goede inrichting al een beveiliging op zich. Wanneer al het materiaal netjes is opgeborgen in laden, is het niet zichtbaar voor potentiële dieven. Bovendien kunnen veel lades nog eens afzonderlijk worden afgesloten, een dubbele beveiliging dus.