BekistingswerkenPremium

BEKISTING BIJ GROOTSTE SLUIS TER WERELD

Uitdagende beton- en bekistingswerken voor deurganckdoksluis

Met een lengte van 500 meter, een breedte van 68 meter en een diepte van 28 meter is de Deurganckdoksluis in de Waaslandhaven de grootste sluis ter wereld. Op het vlak van betonwerken en de noodzakelijke bekistingswerken werd voor dit gigantische project niets als dagelijkse kost omschreven. Er diende immers dagelijks tot zo'n 3.000 m³ beton gestort te worden dankzij performante en betrouwbare bekistingsoplossingen. Een enorme uitdaging op zowel bouwkundig als logistiek vlak.

PROJECTBESCHRIJVING

Deurganckdoksluis
Achteraanzicht op de betonnerings- en bekistingswerken van de deurkamers

Mechanisme

De nieuwe Deurganckdoksluis en bijbehorende toegangsgeul vanuit het Waaslandkanaal zijn zo ontworpen dat de sluis toegankelijk is voor de nieuwe generatie van 14000 TEU-containerschepen. De sluis bestaat uit een schutkolk waar de schepen liggen om te versassen en aan elk uiteinde twee roldeuren. Hoewel aan elke kant telkens maar een deur wordt gesloten bij het gebruik van de sluis, zorgt de tweede deur voor bedrijfszekerheid bij onderhouds- of herstellingswerken aan de deuren. De deuren rollen gesteund op een speciale onderrolwagen heen en weer op bodemrails en worden ook gesteund door bovenrails in de deurkamer. Elektrisch aangedreven kabels zetten de deuren in beweging.

Bruggen voor weg en spoor

Om het weg- en spoorvervoer in de Waaslandhaven niet door teknippen ter hoogte van de sluis, zorgen twee gemengde spoor-/wegbruggen ervoor dat het verkeer voortdurend over de sluis kan rijden en dat de bedrijven op de linker Scheldeoever vlot bereikbaar zijn. Ook fietsers en voetgangers kunnen op die manier de sluis kruisen. Aan beide kanten van de sluis werd een beweegbare basculebrug (breedte 20,55 m) met twee rijstroken voor het autoverkeer, een fietspad en een afgescheiden treinspoor opgetrokken. Bedoeling is om het complex later uit te breiden met twee aparte wegbruggen (breedte 14,55 m).

Andere gebouwen

Naast de sluis worden enkele gebouwen opgetrokken. Een centraal bedieningsgebouw of sluisgebouw, twee machinegebouwen, een loods voor de technische diensten en een gebouw voor de sleepdiensten.

BEKISTINGSOPLOSSINGEN

Dagelijks diende tot zo'n 3.000 m³ beton te kunnen worden gestort, dankzij performante en betrouwbare bekistingsoplossingen. Koen Lamers, algemeen directeur Doka: “Doka voldeed aan de vooropgestelde criteria inzake technische knowhow en engineering, beschikbaarheid van de enorme hoeveelheden bekistingsmateriaal binnen een efficiënte logistieke organisatie en de vlotte on-site realisatie met respect voor rendement en veiligheid."

Deurganckdoksluis
Zoolwapening, zoolbekisting en wandbekisting van de L-vormige sluiskolkmuren

L-vormige sluiskolkmuren

De 28 m hoge sluiskolkmuren dienden te worden gebetonneerd in vijf fasen, waaronder in het bijzonder drie opeenvolgende klimfasen van elk 8 m hoog. Als algemeen criterium voor de dikke massieve muren (van 5,50 m aan de basis tot 2,50 m aan de top) werd een zelfdragend systeem ontworpen zonder doorgaande trekkers. Dit in tegenstelling tot een courant bekistingsontwerp, waar de drukkrachten uitgeoefend op de bekisting doorgaans opgevangen worden door doorgaande trekkers. Om dit te kunnen realiseren, zijn er speciale zelfdragende stalen spanten ontworpen en gefabriceerd, in combinatie met zelfdragende consoles, die naast de ondersteuning van de bekisting en stalen spanten, tevens fungeren als veilig werkplatform. Bovenaan werd de bekisting samengehouden door een stalen loopbrug, die ook de trekkrachten tot boven het te realiseren betonniveau opnam en overdroeg. Vanaf de loopbrug kon het betonneren en trillen (verdichten) van het vers gestort beton in alle veiligheid verlopen.

Overige onderdelen

Voor de overige onderdelen werd het bekistingssysteem ontworpen als enkelzijdige wandbekisting, waar Doka gebruik maakte van de standaard 8 m hoge zelfdragende bokken voor de eerste betonneringsfase aan de basis. De daaropvolgende fases worden telkens over een hoogte van 4 m gerealiseerd door gebruik te maken van dambekistingsconsoles D22, die de betondrukken overdragen naar de ankerpunten onderaan in het al bij de voorgaande fase gestort en verhard beton.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ing. Danny Van Parys MSc

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Bekisting voor waterbouwkundige werken

Waterbouwkunde stelt bekistingsfirma’s voor specifieke uitdagingen

Bekistingen zijn er in alle maten en gewichten. de techniek heeft intussen haar deugdelijkheid al meer dan bewezen, maar toch gaan ingenieurs allerhande steevast op zoek naar nieuwe technieken en toepassingen. de waterbouwkunde vormt daarbij specifieke uitdagingen, waardoor sommige gangbare oplossingen niet altijd even toepasbaar zijn. zo werd er bijvoorbeeld voor de realisatie van de deurganckdoksluis een zelfdragend bekistingssysteem gebruikt zonder doorgaande trekkers. infrastructure maakte een algemene round-up en bracht twee indruk­wekkende projecten voor het voetlicht.

De slimste sluis

In nederland is een groot aantal sluizen verantwoordelijk voor het reguleren van het waterpeil en het dagelijks 'verwerken' van doorgaand scheepvaartverkeer. ruim vijftig stuks zijn de komende twee decennia aan renovatie toe, maar wie alle werkzaamheden op een rijtje zet, komt uit op een onhaalbaar project. team 'multiwaterwerk' bij rijkswaterstaat is daarom aan de slag gegaan om deze werkzaamheden met een maximale efficiëntie te kunnen uitvoeren. daarbij wordt zo veel mogelijk gebruikgemaakt van bestaande en nieuwe innovaties die als standaardbouwstenen worden ingezet.

Hoe een betonnen keukenwerkblad maken

Wie in het keukenontwerp een eiland opneemt, kiest vaak voor een keuken die een statement mag maken. een werkblad uit beton past daar dan perfect bij. het vraagt wat geduld, maar zo'n werkblad is ook een perfecte doe-het-zelfmogelijkheid.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine