BEKISTING BIJ GROOTSTE SLUIS TER WERELD
Uitdagende beton- en bekistingswerken voor deurganckdoksluis
Met een lengte van 500 meter, een breedte van 68 meter en een diepte van 28 meter is de Deurganckdoksluis in de Waaslandhaven de grootste sluis ter wereld. Op het vlak van betonwerken en de noodzakelijke bekistingswerken werd voor dit gigantische project niets als dagelijkse kost omschreven. Er diende immers dagelijks tot zo'n 3.000 m³ beton gestort te worden dankzij performante en betrouwbare bekistingsoplossingen. Een enorme uitdaging op zowel bouwkundig als logistiek vlak.
PROJECTBESCHRIJVING
Mechanisme
De nieuwe Deurganckdoksluis en bijbehorende toegangsgeul vanuit het Waaslandkanaal zijn zo ontworpen dat de sluis toegankelijk is voor de nieuwe generatie van 14000 TEU-containerschepen. De sluis bestaat uit een schutkolk waar de schepen liggen om te versassen en aan elk uiteinde twee roldeuren. Hoewel aan elke kant telkens maar een deur wordt gesloten bij het gebruik van de sluis, zorgt de tweede deur voor bedrijfszekerheid bij onderhouds- of herstellingswerken aan de deuren. De deuren rollen gesteund op een speciale onderrolwagen heen en weer op bodemrails en worden ook gesteund door bovenrails in de deurkamer. Elektrisch aangedreven kabels zetten de deuren in beweging.
Bruggen voor weg en spoor
Om het weg- en spoorvervoer in de Waaslandhaven niet door teknippen ter hoogte van de sluis, zorgen twee gemengde spoor-/wegbruggen ervoor dat het verkeer voortdurend over de sluis kan rijden en dat de bedrijven op de linker Scheldeoever vlot bereikbaar zijn. Ook fietsers en voetgangers kunnen op die manier de sluis kruisen. Aan beide kanten van de sluis werd een beweegbare basculebrug (breedte 20,55 m) met twee rijstroken voor het autoverkeer, een fietspad en een afgescheiden treinspoor opgetrokken. Bedoeling is om het complex later uit te breiden met twee aparte wegbruggen (breedte 14,55 m).
Andere gebouwen
Naast de sluis worden enkele gebouwen opgetrokken. Een centraal bedieningsgebouw of sluisgebouw, twee machinegebouwen, een loods voor de technische diensten en een gebouw voor de sleepdiensten.
BEKISTINGSOPLOSSINGEN
Dagelijks diende tot zo'n 3.000 m³ beton te kunnen worden gestort, dankzij performante en betrouwbare bekistingsoplossingen. Koen Lamers, algemeen directeur Doka: “Doka voldeed aan de vooropgestelde criteria inzake technische knowhow en engineering, beschikbaarheid van de enorme hoeveelheden bekistingsmateriaal binnen een efficiënte logistieke organisatie en de vlotte on-site realisatie met respect voor rendement en veiligheid."
L-vormige sluiskolkmuren
De 28 m hoge sluiskolkmuren dienden te worden gebetonneerd in vijf fasen, waaronder in het bijzonder drie opeenvolgende klimfasen van elk 8 m hoog. Als algemeen criterium voor de dikke massieve muren (van 5,50 m aan de basis tot 2,50 m aan de top) werd een zelfdragend systeem ontworpen zonder doorgaande trekkers. Dit in tegenstelling tot een courant bekistingsontwerp, waar de drukkrachten uitgeoefend op de bekisting doorgaans opgevangen worden door doorgaande trekkers. Om dit te kunnen realiseren, zijn er speciale zelfdragende stalen spanten ontworpen en gefabriceerd, in combinatie met zelfdragende consoles, die naast de ondersteuning van de bekisting en stalen spanten, tevens fungeren als veilig werkplatform. Bovenaan werd de bekisting samengehouden door een stalen loopbrug, die ook de trekkrachten tot boven het te realiseren betonniveau opnam en overdroeg. Vanaf de loopbrug kon het betonneren en trillen (verdichten) van het vers gestort beton in alle veiligheid verlopen.
Overige onderdelen
Voor de overige onderdelen werd het bekistingssysteem ontworpen als enkelzijdige wandbekisting, waar Doka gebruik maakte van de standaard 8 m hoge zelfdragende bokken voor de eerste betonneringsfase aan de basis. De daaropvolgende fases worden telkens over een hoogte van 4 m gerealiseerd door gebruik te maken van dambekistingsconsoles D22, die de betondrukken overdragen naar de ankerpunten onderaan in het al bij de voorgaande fase gestort en verhard beton.