BIM-misverstand 1: “BIM is enkel voor ontwerpers”
BIM of Building Information Modelling wordt in heel wat middens nog gelijkgesteld met 3D-modelleersoftware. Gezien de oorsprong van het acroniem is dat niet erg verwonderlijk, al leidt het wel tot een miskenning van de potentiële waarde van BIM.
Informatie staat centraal
Belangrijker dan het 3D-model zelf is immers de info eraan gekoppeld. Hoeveelheden, oppervlaktes, materialen, isolatiewaardes … allemaal kunnen ze in een Building Information Model geïntegreerd worden. De informatie die traditioneel verspreid zit over plannen, snedes, aanzichten, meetstaten en correspondentie, wordt in BIM met andere woorden op een eenduidige manier gecentraliseerd en gedigitaliseerd. Dat schept tal van nieuwe mogelijkheden en zorgt voor een snellere, nauwkeurigere en correctere informatieoverdracht, ongeacht of u de informatie zelf aan het model toevoegt of er enkel gebruik van maakt.
Efficiëntere werfvoorbereiding
Aannemers kunnen de informatiemodellen bijvoorbeeld inzetten om hun offertes en werfvoorbereidingen te optimaliseren. Zo kan u de software snel en exact het totale volume van de vloer – en dus de benodigde hoeveelheid beton – laten berekenen, of kan het productieproces van geprefabriceerde elementen ermee aangestuurd worden.
De driedimensionale weergave geeft u ondertussen snel inzicht in het project. Fouten worden sneller opgemerkt en kunnen bijgevolg al vóór de aanvang van de werken opgelost worden en ook de planning kan gestroomlijnd worden. Het is immers meteen duidelijk op welke verdieping uw materialen geleverd moeten worden, of er zich toegankelijkheidsproblemen voordoen …
Met de juiste software kan u planning en model zelfs rechtstreeks koppelen, zodat u alle verschillende stappen in het bouwproces ook chronologisch kan visualiseren.
Opvolging en ondersteuning op de werf
Ook tijdens de uitvoering bewijst BIM overigens zijn nut. Niet dat we meteen met virtualrealitybrillen aan het metselen zullen gaan, natuurlijk. De kans is groot dat 2D-plannen op de werf nog lang de referentie zullen blijven. Maar uiteindelijk zijn ook zij een exponent van het BIM-model, dat meer interactie toelaat. Bij twijfel en onduidelijkheden kan het driedimensionale model er bijvoorbeeld eenvoudig bijgehaald worden en wanneer er een extra snede nodig is, kan u die zelf uit het model genereren. U hoeft dus niet langer te wachten tot de ontwerper ze voltooid heeft.
Bestaat er tevens een digitale koppeling tussen planning en model, dan kunnen eventuele vertragingen eenvoudig geregistreerd en de planning aangepast worden. Ook vorderingsstaten worden in dat geval snel gegenereerd.
Andere BIM-misverstanden
2 “BIM is enkel interessant in projectbouw”
3 “Door BIM moet ik heel mijn werkmethode aanpassen”
4 “Mijn softwarekeuze bepaalt mijn toekomst”
5 “BIM maakt de dingen moeilijker”
6 “BIM is duur”