BimPremium

BIM-misverstand 5: “BIM maakt de dingen moeilijker”

BIM

Nieuwe software, nieuwe informatiedragers, nieuwe samenwerkingsverbanden … Ondanks alle beloften inzake faalkost­beperking of een geoptimaliseerde planning, lijkt het voor velen alsof BIM de dingen vooral moeilijker maakt. Opnieuw hangt echter heel wat af van de schaal van het project en de functie die BIM binnen uw praktijk krijgt toe­gedicht. Zoals reeds gesteld vraagt BIM voor de kleine aannemer niet noodzakelijk een aan­passing van de werkmethodiek of gespecialiseerd personeel. Een korte opleiding volstaat doorgaans om met een BIM-viewer aan de slag te kunnen.

Kinderziekten

Toch valt het niet te ontkennen dat BIM nog met een aantal kinderziekten kampt. Het informatieverlies bij het exporteren en uitwisselen van modellen werd eerder al aangehaald, maar ook incomplete modellen en het gebrek aan modelleerstandaarden kunnen het u danig moeilijk maken.

Onthoud dat BIM ook voor heel wat architecten nog relatief nieuw is en dat er dus al eens wat fouten in een model kunnen sluipen. Werkt iedere architect bovendien met andere parameters en classificaties, dan zal u zich bij elk project opnieuw vertrouwd moeten maken met het toegepaste systeem. Zo kan het moeilijk zijn om de juiste informatie terug te vinden, en kunnen geautomatiseerde processen al eens spaak lopen. Geen pretje, maar het zijn problemen die zich wellicht vooral in de aanvangsfase zullen stellen.

Controle, afspraken en ervaring

Goede afspraken en een gedegen controle kunnen in ieder geval al heel wat problemen voorkomen. Verschillende instanties, waaronder het WTCB, publiceerden daarom al een nationaal BIM-protocol en werken nu aan modelleerrichtlijnen om de gegevensinput en -overdracht te standaardiseren. In afwachting daarvan is het vooral van belang dat de auteur van het model een duidelijke classificatie gebruikt en die ook aan de aannemer meedeelt.

Hoe dan ook blijft BIM een leerproces. Hoe meer u ermee vertrouwd geraakt, hoe sneller u de vertaalslag naar uw eigen praktijk zal kunnen maken. Bovendien zullen de fouten die u vandaag maakt, u in de toekomst wellicht voor erger behoeden.

Andere BIM-misverstanden

“BIM is enkel voor ontwerpers”
“BIM is enkel interessant in projectbouw”
“Door BIM moet ik heel mijn werkmethode aanpassen”
“Mijn softwarekeuze bepaalt mijn toekomst”
“BIM is duur”

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Elise Noyez
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine