Dumpers & dozersPremium

KNIKDUMPER VERSUS STARRE DUMPER

Soort dumper afhankelijk van terrein

Dumpers worden gebruikt om bouwmaterialen te transporteren op de werf. De knikdumper van vandaag is een efficiënte, hoogtechnologische machine die ontworpen is om op moeilijk werkterrein (steile hellingen, gladde ondergrond, oneffenheden, zachte grond …) te opereren. Het knikdraaigewricht dat, in tegenstelling tot de starre dumper, de cabine en dumpbak met elkaar verbindt, maakt de machine erg bestuurbaar en toegankelijk onder moeilijke wegomstandigheden.


BASISONDERSCHEID

Dumpers worden gebruikt om bouwmaterialen te transporteren. We zien het gebruik van deze machines vooral op werven, want de dumper is in het algemeen te belastend voor wegtransport. Er zijn bovendien meer efficiënte en goedkopere alternatieven voor het transport van de materialen over de reguliere weg. Als we het over dumpers hebben, maken we een basisonderscheid tussen twee types, namelijk de knikdumper en de starre dumper.


Knikdumper

Een knikdumper bestaat essentieel uit twee delen: de cabine en de dumpbak. Beide delen zijn verbonden met een knikstuk dat zich achter de cabine bevindt. Dit knikstuk is in staat om te scharnieren (van links naar rechts draaien) en te roteren (zodat de assen de weg beter volgen). Deze koppeling zorgt ervoor dat de knikdumper efficiënt ingezet kan worden op slechte ondergronden.


Starre dumper

De starre dumper bestaat niet uit twee delen. De twee assen worden bij deze machineop een vast chassis gemonteerd. De starredumper wordt daarom ook wel eens een vaste of rigide dumper genoemd. Cabine en dumpbak vormen hier dus een geheel. Door het ontbreken van een knikstuk is de draaicirkel van deze dumper, in tegenstelling tot die van de knikdumper, groter.


MARKTSITUATIE EN -EVOLUTIE

Als we de verkoopcijfers bekijken van zowel starre als knikdumpers, merken we een bewogen geschiedenis op. De crisis van 2009 liet zich zeer duidelijk voelen. We zien daarbij de verkoopcijfers spectaculair dalen. Zo werden er in 2008 bijvoorbeeld nog 152 knikdumpers verkocht ten opzichte van een magere 21 in 2009. De laatste jaren zien we opnieuw veeleer een stijgende trend. In 2016 volgde echter een ontnuchtering met eendaling van de verkoop in knikdumpers van72 naar 56 eenheden (-22,2%). We wijzen er wel op dat het hier gaat om kleinere aantallen, waardoor elke stijging en/of daling een groter percentage vormt. Als we daarnaast een vergelijking maken van de verkoop in 2016 van starre dumpers (5 eenheden) en knikdumpers (56 eenheden) merken we al snel een verschil in populariteit. De reden hiervoor is het feit dat starre dumpers beter inzetbaar zijn in grote terreinen zoals mijnen. Omdat dat in België zelden van toepassing is, zien we dus ook dat knikdumpers hier meer in gebruik zijn.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door KEB

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In deze magazine