Hoe kies ik de juiste laadpaal?
Heeft uw klant besloten om een extra laadpunt te installeren, dan resten hem hoe dan ook nog een aantal belangrijke afwegingen. Hoe verleidelijk het ook moge zijn om meteen voor de zwaarste laadpaal te kiezen; het is allerminst een garantie op het meest (kosten)efficiënte laadproces. Hoe snel er in de praktijk geladen kan worden, wordt immers ook bepaald door de wagen, de aansluiting op het net en de laadkabel. De zwakste van al deze schakels zal doorslaggevend zijn.
Netaansluiting
Laadstations bestaan in verschillende uitvoeringen en configuraties, van eenfasige laadpalen met een stroomsterkte van 16 A tot driefasige stations met een stroomsterkte van 63 A. Geen enkele laadpaal kan echter een hoger vermogen leveren dan de netaansluiting toelaat. Heeft uw klant een monofasige aansluiting op het 3,230 V-net, met 40 A, dan heeft het met andere woorden weinig zin om een driefasig laadstation te plaatsen.
Hou er ook rekening mee dat elektrische voertuigen die driefasig laden ondersteunen, steeds een spanning van 400 V verwachten. Plaatst u een driefasige laadpaal bij een driefasige aansluiting op het 3,230 V-net, dan zal u bijkomend dus nog een scheidingstransformator moeten plaatsen. Verder zijn er ook hier wagens of kabels die een nulgeleider vereisen, en kan ook dat aanleiding geven tot de installatie van een scheidingstransformator. Een ander aandachtspunt, en dat geldt in alle gevallen, is gelijktijdigheid. Plaatst u een laadstation waarvan het vermogen dat van de netaansluiting evenaart, dan is het mogelijk dat er tijdens het laden van de wagen onvoldoende stroom of vermogen overblijft voor andere huishoudelijke verbruikers. Om overbelasting en dus stroomonderbreking te vermijden, kan u in zo’n geval bijvoorbeeld een laadpaal met een lager vermogen aanbevelen, een voorrangsrelais plaatsen of opteren voor intelligente, dynamische sturing.
Tot slot bestaat er ook altijd de mogelijkheid om de netaansluiting te verzwaren, al gaan daar onvermijdelijk extra kosten mee gepaard. Ga daarom altijd na of een dergelijke verzwaring wel degelijk nuttig is. Ligt het laadvermogen van de wagen lager dan het vermogen dat met de verzwaring beoogd wordt, dan zal uw klant er immers geen enkel voordeel uit halen.

Voertuig
In de specificaties van elk elektrisch voertuig wordt opgenomen of de wagen eenfasig dan wel driefasig kan laden en aan welk vermogen AC-laden maximum mogelijk is. Omdat ook deze factoren in het laadproces een beperkende rol kunnen spelen, kan u zich afvragen of het interessant is om een laadstation te kiezen dat ze overtreft. Anderzijds is het niet slecht om al even vooruit te denken. Een wagen gaat immers niet oneindig lang mee, en de kans is groot dat we naar steeds hogere laadvermogens zullen evolueren. Overweegt uw klant om in de (nabije) toekomst een ander EV te kopen, dan kan het geen kwaad om het laadstation nu al enigszins te overdimensioneren.
Laadkabel
Er is keuze tussen laadstations met en laadstations zonder geïntegreerde kabel. Omdat de aansluiting aan de voertuigzijde niet gestandaardiseerd is (er zijn twee types in omloop: de Yazaki- of type 1-connector en de Mennekes- of type 2-connector) en laadkabels in geen geval verlengd of van een verloopstuk voorzien mogen worden, moet u er in beide gevallen op letten dat de EV-connector van de laadkabel overeenstemt met de aansluiting van het voertuig. Wordt de laadkabel apart aangekocht, dan is ook het geleidend vermogen een aandachtspunt. AC-laadkabels bestaan immers voor monofasig en driefasig laden en dat in diverse ampèrages. De keuze van de kabel moet uiteraard afgestemd zijn op het laadpunt.
Plaatsing
Ten slotte moeten er bij de keuze van een laadpunt ook een aantal eerder praktische overwegingen gemaakt worden. Kiest uw klant bijvoorbeeld voor een binnen- of een buitenopstelling, en wordt het laadstation aan de vloer of aan de wand bevestigd? De exacte parkeerplaats van de wagen en de beschikbare kabellengte zullen daar alvast een bepalende rol in spelen. Een langere laadkabel biedt weliswaar meer flexibiliteit, maar zal ook zwaarder zijn in gebruik.