Juridisch adviesPremium

FRANSE NUTRISCORE KOMT NAAR ONS LAND

Ondanks aanhoudende meningsverschillen over juridisch statuut

Op basis van de testen in Frankrijk voert nu ook België de nutriscore in, ondanks de aanhoudende onzekerheden over het juridische statuut van het systeem. Is er sprake van een vrijwillige vermelding, zoals omschreven in verordening EU nr. 1169/2011 (de zogenaamde FIC-verordening), of van een voedingsclaim wanneer een product een 'groene' score krijgt?

 

VERPLICHTE EN VRIJWILLIGE INFORMATIE

Katia Merten-Lentz
Katia Merten-Lentz

Ter herinnering: artikel 35 van de FIC-verordening stelt dat, naast de verplichte voedingswaardevermelding, “de energetische waarde en de hoeveelheden nutriënten [...] in andere uitdrukkingsvormen vermeld en/of gepresenteerd mogen worden met gebruikmaking van andere grafische vormen of symbolen". Bij de Franse kennisgeving van de nutriscore aan de Europese Commissie had de Franse overheid erop gewezen dat de nutriscore in het kader van die bepaling past.

Een verklarende interpretatie van artikel 35 van de FIC-verordening heeft de Europese Commissie er echter toe gebracht te stellen dat er geen sprake is van een dergelijke bijkomende uitdrukkingsvorm, omdat de nutriscore strikt genomen de informatie van de voedingswaardevermelding, met name de energetische waarde en de hoeveelheden nutriënten, niet herneemt. Ze acht dan ook dat de nutriscore als een vrijwillig verstrekt bijkomend informatiesysteem moet worden beschouwd volgens artikel 36 van de FIC-verordening. Dat artikel maakt het voor operatoren mogelijk om informatie op de etikettering van het product toe te voegen, op voorwaarde dat die niet misleidend of dubbelzinnig is en dat die op relevante wetenschappelijke gegevens is gebaseerd.

 

Hoewel het gebruik van groen of de letter A probleemloos valt onder de definitie van een 'claim', is het delicater om te stellen dat er sprake is van een 'voedingsclaim'

 

CLAIM OF VOEDINGSCLAIM

De Commissie stelt ook nog dat de nutriscore - voor zover die een notatiemechanisme omvat waardoor een product op voedingsvlak als heilzaam kan worden voorgesteld, door middel van vermeldingen of kleuren, zoals groen of de letters A of B - aan de definitie van een voedingsclaim zou voldoen. Namelijk: “Elke boodschap of aanduiding die niet verplicht is op grond van de EU- of nationale wetgeving, met inbegrip van illustraties, grafische voorstellingen of symbolen, ongeacht de vorm, waarmee de indruk gewekt of geïmpliceerd wordt dat een levensmiddel bepaalde heilzame voedingseigenschappen heeft met betrekking tot de energetische waarde die het levert, of de nutriënten of andere stoffen die het bevat'.

Uitsluitend de voedingsclaims die uitdrukkelijk worden opgesomd in de bijlage van verordening nr. 1924/2006 zijn echter toegelaten. Hoewel het gebruik van groen of de letter A probleemloos valt onder de definitie van een 'claim', is het delicater om te stellen dat er sprake is van een 'voedingsclaim'.

 

MENINGSVERSCHILLEN

Gezien het succes van de nutriscore, die voortaan in meerdere landen wordt goedgekeurd (Spanje zou de nutriscore als derde Europese land invoeren), wordt het in ieder geval essentieel om het statuut van dit systeem te verduidelijken. Indien de meningsverschillen aanhouden, kan alleen een arrest van het Hof van Justitie, dat als enige bevoegd is om bepalingen van Europees recht te interpreteren, deze kwestie definitief regelen.

 

GEBRUIK

Het Koninklijk Besluit betreffende het gebruik van het logo 'Nutri-Score' dat op 28 september 2018 via de TRIS-procedure bij de diensten van de Commissie werd betekend, zou officieel vanaf dit voorjaar in werking kunnen treden, zelfs al hebben een aantal Belgische operatoren het al enkele maanden geleden ingevoerd. Elke fabrikant kan dit systeem naar believen blijven gebruiken, ook al verduidelijkt het Koninklijk Besluit dat de nutriscore, wanneer die wordt gebruikt, betrekking moet hebben op alle categorieën van levensmiddelen die eenzelfde operator onder zijn eigen merk op de markt brengt. 

 

JURIDISCH ADVIES

Katia Merten-Lentz is als advocaat-vennoot verbonden aan het kantoor Keller & Heckman. Ze adviseert bedrijven over de Europese en nationale wetgeving op het gebied van landbouw en voeding (veiligheid, etikettering, aansprakelijkheid, marketing, claims etc.). Keller & Heckman is een internationaal kantoor gespecialiseerd in voedings- en levensmiddelenrecht, aanwezig in Brussel, Parijs, San Francisco, Shanghai enWashington. Deze internationale aanwezigheid biedt Katia en haar team de mogelijkheid om klanten te begeleiden bij hun exportactiviteiten,zowel naar Azië als naar de Verenigde Staten.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Katia Merten-Lentz

Meer weten over

Gerelateerde artikels

Carrosseriebedrijf polycar kiest voor omia-uitrustingen

Nadat polycar zich in 2013 in hannuit vestigde, rustte het carrosseriebedrijf zich uit met de spuitcabines van het franse merk omia, dat in belgië door csb² wordt vertegenwoordigd. deze franse fabrikant is een recente speler op de belgische markt, maar volgens yves polet en denis gilbert, de eigenaars van polycar, is de investering ideaal voor een carrosseriebedrijf. de werking verschilt weliswaar van die van de cabines van concurrenten, maar beide heren oordelen dat ze technologisch geavanceerd en zeer rendabel zijn.

Vermelding oorsprongsland

De fod volksgezondheid plaatste eind vorig jaar op haar site de recente wijzigingen omtrent de belangrijkste verplichte vermeldingen voor voedingsmiddelen. wat het land van oorsprong of de plaats van herkomst betreft; die moeten worden vermeld als het weglaten ervan de consument zou kunnen misleiden. dit geldt bijvoorbeeld als de informatie op het etiket kan impliceren dat het voedingsmiddel een andere herkomst of oorsprong heeft. de verplichte vermelding gold al voor rundvlees, en betreft nu ook voor vers, gekoeld en ingevroren varkensvlees, geitenvlees, schapenvlees en gevogelte. als de oorsprong of herkomst van een voedingsmiddel verplicht of vrijwillig wordt vermeld, maar de voornaamste ingrediënten een andere oorsprong hebben, dan zal die laatste verplicht moeten worden aangeduid. deze bepaling zal pas van toepassing worden wanneer de europese commissie een uitvoeringsverordening hieromtrent goedkeurt.

Welke rol speelt waterstof in energietransitie?

Als we sommige ronkende krantenkoppen over waterstof van de voorbije jaren mogen geloven, dan is waterstof dé oplossing in de strijd tegen de klimaatverandering. we zouden ermee verwarmen, onze auto’s mee aandrijven … maar is dat wel het geval of is waterstof niet meer dan een niche? welke rol zal waterstof daadwerkelijk spelen in de energietransitie? een poging tot antwoord.

Chinese automotive tijger komt naar europa

Docent en spreker mark pecqueur van thomas more hogeschool trok met zijn studenten autotechnologie en automotive management naar shanghai in china, de grootste stad van het land en een van de drie grootste metropolen ter wereld. samen lieten ze zich verbazen door de straffe innovaties en de vele nieuwe spelers binnen de automotive markt. china steekt dan ook met kop en schouders boven de europese automarkt uit, iets wat ontelbare keren in de gedachten schoot van mark pecqueur en zijn studenten.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine