Fossiel aangedreven personenwagens

Uitbreiding van het elektrische, hybride- en ICE-aanbod

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE

Na de eerder geïntroduceerde MG3 Hybrid+ en kennismaking met de spectaculair ogende, elektrische sportcoupé of de MG Cyberster, breidt MG zijn elektrische, hybride- en ICE-modellijn uit met de komst van de MG ZS Hybrid+, de MG HS PHEV+ en de MG HS ICE.

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE 1
De nieuwe MG HS PHEV+ is een stekkerhybride waarvan het ‘fossiele’ hoofdstuk wordt gevormd door een rechtstreeks geïnjecteerde, turbo-aangejaagde 1.5-literbenzinemotor

De MG ZS Hybrid+ en MG HS PHEV+ combineren hun verbrandingsmotor met deeltijds elektrische ondersteuning. MG introduceert dus twee nieuwe benzine/hybridemodellen: zelfopladend, in het geval van de in het B-SUV-marktdeel uitgespeelde ZS Hybrid+, en een stekkerhybride voor wat de royaler bemeten C-SUV of de HS PHEV+ betreft.

Elektrisch, deels elektrisch en puur ICE

Met die nieuwe hybridemodellen knipoogt MG naar klanten die bereid zijn hun ecologische voetafdruk te minimaliseren maar daarvoor weinig willen toegeven wat prestaties of autonomie aangaat. MG blijft ongetwijfeld een voorloper op gebied van auto-elektrificatie. Zonder daarbij echter de technologische aandacht voor de traditionele verbrandingsmotor te verliezen.

Want – zo oordeelt men terecht bij MG – een groot deel van het autopubliek acht zich (nog) niet klaar (of is niet bereid financieel op te draaien) voor daadwerkelijke deelname aan de elektromagnetische expeditie. Niet wat hybriderijden betreft en al helemaal niet voor het full electric-avontuur. Was MG trouwens niet de constructeur die al veeleer begrip toonde voor dit publiek? En daarom een oorspronkelijk als batterijwagen in de markt gezet model nadien alsnog met een verbrandingsmotor op de markt bracht?

Strategische voorzichtigheid wat elektrificatie betreft, toont MG nu opnieuw. Want naast de nieuwe HS PHEV+, blijft ook een niet-hybride HS-versie aangeboden worden. Met een traditionele, benzinegevoede verbrandingsmotor onder de kap: de MG HS ICE.

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE 2
Waaraan deze MG ZS Hybrid+ dat extra plusteken verdient? Vooreerst beschikt hij over een batterij met 1,83 kWh aan opslagcapaciteit en bovendien levert de e‑motor een flink aandeel van het systeemvermogen

Betaalbare hybridetechniek

De MG ZS Hybrid+, de MG HS PHEV+ en de MG HS ICE vullen dus het uitgebreide MG-gamma aan. Dit nadat eerder dit jaar de MG Cyberster werd geïntroduceerd en we intussen al uitgebreid mochten kennismaken met de MG3 Hybrid+. Test trouwens waaraan we graag herinneren, omdat het (zelfopladende) full-hybridedrijfwerk van deze hatchback de blauwdruk vormt van de ZS Hybrid+-aandrijving.

Het mag daarbij ook niet worden vergeten dat de Chinese SAIC Group – die in onze regio onder meer onder de Europese merknaam MG opereert – de factor betaalbaarheid niet uit het oog verloor bij het ontwikkelen van het betreffende drijfwerk. De conclusies uit onze test met die MG3 Hybrid+ hatchback indachtig – het was trouwens de eerste MG die met dergelijke full-hybridetechnologie werd gezegend – doen alvast het beste voorspellen voor de ZS Hybrid+ B-SUV.

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE 3
Zoals in de MG3 Hybrid+ hatchback herbergt ook deze nieuwe ZS full-hybrid-SUV een eerder bescheiden ICE-vermogen dat wel rijkelijk wordt aangevuld met een e‑motor van 136 pk vermogen en 250 Nm aan werkijver

Zoals in de MG3 hatchback Hybrid+

De MG3 Hybrid+ was dus de eerste full hybride van het merk. Een B-segmenthatchback met zelfopladende benzinehybride, waarvan het fossiele deel – eindelijk – eens niet werd ingevuld door een met veel te weinig aan cilinderinhoud roffelende driecilinder. Hier zoemde een viercilinder met een gezonde longinhoud. Waarmee ook MG aantoonde (zoals Toyota dat al eerder meermaals heeft geïllustreerd) dat ‘bandeloze’ verlaging van de cilinderinhoud (of erger nog: te weinig cilinders) zich maar zelden in een lager brandstofverbruik heeft vertaald. Wel integendeel, zoals onze verbruikcijfers met de MG3 Hybrid+ overigens bewezen.

Ook in de nu gepresenteerde MG ZS (SUV) Hybrid+ zal een dergelijke 4-cilinder volgens de Atkinson-cyclus functioneren. Modus dus waarbij de inlaatkleppen pas gesloten worden op het moment dat de zuiger zijn opwaartse beweging (compressieslag) al heeft aangevat. Hierdoor wordt een deel van de ingespoten brandstof door de omhoog bewegende zuiger teruggedreven in het inlaatspruitstuk. Zodat de verbrandingskamer zo ook nooit compleet gevuld raakt.

Voordeel? Minder brandstofverbruik. Nadelen? Minder vermogensdichtheid en – wegens magere volumevulling tijdens de compressie – daling van de gemiddelde effectieve cilinderdruk en een terugval in motorkoppel. Maar dat lager motorkoppel hoeft in een hybrideopstelling niet per se een nadeel te zijn. Want een e‑motor zal voor de nodige ruggensteun zorgen.

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE 4
Deze ZS Hybrid+ beschikt met een koffervolume van 443 l/1.457 l over competitieve cijfers

Discrete ICE-power, bovengemiddeld systeemvermogen

Ook in de ZS Hybrid+ – nu in een SUV-koetswerk – vindt deze 4-cilinder-lijnmotor dwars voorin zijn onderkomen. Hij is atmosferisch beademd en draait dus volgens de Atkinson-regels. Hij heeft 4 kleppen per cilinder, heeft een exacte zuigerverplaatsing van 1.490 cc en wordt gevoed via Multipoint ‘manifold’-injectie. Dus onrechtstreeks ingespoten.

Als 1.5-literbenzinemotor ontwikkelt hij eerder een bescheiden vermogen van 102 pk/75 kW en een koppel van 128 Nm. Zoals in de MG3 Hybrid+ wordt ook in de nieuwe ZS full hybrid dat bescheiden vermogen rijkelijk aangevuld met een vooraan gemonteerde e‑motor van 136 pk/100 kW, die voorziet in 250 Nm maximale werkijver. Een tweede e‑motor fungeert daarbij als starter/generator.

De voorwielaangedreven ZS Hybrid+ heeft selecteerbare rij- en oplaadmodi, wat het perspectief biedt op elektrisch rijden of rijden in mixed mode. Belangrijk om weten blijft dat in deze opstelling bescheiden maar wel brandstofzuinige ICE-power en pittig e‑vermogen resulteren in een – voor het B-SUV-marktsegment – bovengemiddeld systeemvermogen van 194 pk en een maximumsysteemkoppel van meer dan 400 Newtonmeter.

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE 5
Strategische voorzichtigheid wat auto-elektrificatie betreft, toont MG hier andermaal door naast een nieuwe HS PHEV+ ook een niet-hybridebenzineversie aan te bieden, de MG HS ICE

MG ZS Hybrid+: grote B-SUV full hybrid met ‘Plus’-energieopslag

De nieuwe ZS Hybrid+ mag een concurrent genoemd worden van de Toyota Yaris Cross, Renault Captur, Nissan Juke of Hyundai Kona. Wel is de nieuwe MG ZS zowat de grootste in zijn segment. In vergelijking met zijn voorganger werd hij trouwens langer en breder maar wel 14 mm lager. Hij meet 4.430 x 1.818 x 1.653 mm (l x b x h). Dimensies waarmee hij zelfs tot het SUV-C-segment zou kunnen horen.

Groter dan de Yaris Cross, Nissan Juke of een al evenmin karig bemeten Renault Symbioz of Dacia Duster. Verder beschikt de ZS Hybrid+ met een koffervolume van 443 l/1.457 l over competitieve cijfers. Minder dan een Renault Symbioz (492 l/1.582 l) of Hyundai Kona. Meer weliswaar dan een Dacia Duster (400 l/1.312 l) of een Nissan Juke (354 l/1.237 l).

Maar het is niet alleen vanwege zijn royale afmetingen dat deze MG ZS Hybrid een '+' achter zijn naam krijgt. Dat plusteken verdient hij wel aan een – naar full-hybridemaatstaven – stevige energieopslag. Ook in de ZS is de batterij onder de vloer geplaatst, ter hoogte van de achterbank. Het is een lithiumionaccu die werkt onder een bedrijfsspanning van 350 volt en waarvan de brutocapaciteit 1,83 kWh bedraagt.

Dat draagt er onder meer toe bij dat deze ZS Hybrid+ een elektrische topsnelheid van 80 km/u kan scoren en dat hij zich ook vlugger aanzet om te rijden in e‑modus. En dat de MG ZS Hybrid+ in vergelijking met zijn concurrenten over een echte ‘plus’-batterij beschikt, wordt bewezen door de batterijcapaciteit van de Yaris Cross HEV (0,8 kWh) of een Renault Captur (1,2 kWh) die het als full-hybrideconcurrenten met minder e‑energieopslag moeten stellen.

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE 6
Om in dit MG PHEV+-verhaal het plusteken te rechtvaardigen wordt de aandrijflijn van deze C-SUV met een energieopslag van 21,4 kWh bedacht. Verder krijgt deze HS PHEV+ een e‑motor van 184 pk en 340 Nm als ruggensteun. De elektro-inbreng wordt zo frappanter waardoor de aandrijving vlugger geneigd is om de e‑modus in te schakelen en de ICE in rust te zetten

MG HS PHEV+: C-SUV-stekkerhybride met belangwekkend elektroaandeel

De nieuwe MG HS PHEV+ is een stekkerhybride waarvan het 'fossiele' hoofdstuk gevormd wordt door een rechtstreeks geïnjecteerde, turbo-aangejaagde 1,5-literbenzinemotor. Dit in tegenstelling tot de ICE-partij van het ZS Hybrid+-aandrijfgeheel. Daarin betreft het immers een atmosferische, onrechtstreeks geïnjecteerde benzinemotor. Beide 1.5-literbenzinemotoren hebben dus nog weinig met elkaar van doen.

Bij MG vertelt men ons daarbij dat de in de HS PHEV+ gebruikte 1,5-litermotor een nieuwe en door SAIC ontwikkelde benzinemotor is. Deze turbomotor – goed voor 170 pk aan maximumvermogen en 275 Nm aan koppel – wordt in de HS ICE-uitvoering gecombineerd met een manuele zesbak. In de PHEV-versies wordt die motor gekoppeld aan een 7-DCT-transmissie.

In de PHEV-modellen wordt die ICE stevig ondersteund door een e‑motor van 184 pk en 340 Nm aan werkijver. Die cijfers bewijzen op zich dat de elektro-inbreng in deze hybrideopstelling frappant groot is. Wat ertoe bijdraagt dat onder normale rijomstandigheden de MG HS PHEV+ vlugger geneigd is om in e‑modus te acteren. Waardoor ook het gemiddeld stroomverbruik wel hoger uitvalt maar het fossiele energieverbruik daalt.

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE 7
Zoals de nieuwe ZS Hybrid+ uit het B-SUV-marktsegment behoort ook deze MG HS PHEV+ in het C-SUV-marktsegment tot de royaler bemeten modellen

Om in dit MG PHEV+-verhaal dat plusteken te rechtvaardigen, wordt de aandrijflijn van deze C-SUV met een energieopslag van 21,4 kWh bedacht. Dat levert de HS PHEV+ trouwens een elektrisch rijbereik van 100 km op. Naar opslagcapaciteit positioneert MG zich daarmee bij de absolute toppers in dit specifieke marktdeel. Ter vergelijking: de Hyundai Tucson PHEV heeft een energieopslag van 13,8 kWh, de stekkerhybride BMW X1-variant rijdt met een energieopslag van 14,2 kWh.

MG HS PHEV+ & HS ICE: royaal bemeten C-SUV

Tot de belangrijkste concurrenten van de MG HS PHEV+ moeten we de stekkeruitvoeringen van de BMW X1, Audi Q3, VW Tiguan, Hyundai Tucson en Mercedes-Benz GLA rekenen. De HS ICE mag zich aan concurrentieel weerwerk verwachten van de niet-PHEV-versies à la Volvo XC40, Mazda CX5, Audi Q3, VW Tiguan, Hyundai Tucson, Kia Sportage of Ford Kuga.

Nieuw: MG ZS Hybrid+, MG HS PHEV+ en MG HS ICE 8
MG breidt zijn aanbod van elektrische, hybride- en ICE-modellen uit met de komst van een ZS Hybrid+ en deze MG HS. Die laatste verkrijgbaar als plug-inhybride of met een niet-elektrisch ondersteunde benzinemotor onder de kap

Zoals de nieuwe ZS Hybrid+ zich tot de absoluut grootsten uit het B-SUV-marktsegment mag rekenen, zo wordt de MG HS PHEV één van de grootsten binnen het C-SUV-segment. In vergelijking met de vorige ZS is het nieuwe model 60 mm langer en 14 mm breder geworden maar is de daklijn wel 22 mm lager. De nieuwe MG ZS meet nu 4.670 x 1.890 x 1.663 mm (l x b x h). Groter dus dan de al evenmin krap bemeten Hyundai Tucson, Ford Kuga, Kia Sportage, Toyota RAV4, Cupra Terramar of VW Tiguan.

In de discipline laadruimte beschikt de nieuwe HS met 507 l/1.484 l (volumes voor zowel de HS ICE- als HS PHEV+-uitvoering) over minder laadvolume dan een Tucson, X1, Kuga, Terramar of Tiguan als het over de niet-PHEV-modellen gaat. Als PHEV-model biedt diezelfde HS minder volume dan de stekkervarianten van de Tucson, Kuga en Sportage. De vergelijkbare PHEV-concurrenten zoals de BMW X1, Cupra Terramar en VW Tiguan bieden dan weer minder bagagevolumes dan de MG HS PHEV+.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door Ferre Beyens
Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine