Nieuw in Autoland (begin november 2024)
Gamma-verbreding bij Audi en Porsche: Audi doet dat met de komst van een op de achterwielen aangedreven instapversie en een lager geprijsde quattro-variant voor het nog maar net geïntroduceerde A6 e-tron-gamma. Beide varianten worden zowel in het A6 Sportback e-tron- als A6 Avant e-tron-koetswerk aangeboden.
Bij Porsche worden we verwelkomd op een dubbele première met de nieuwe 911 GT3 en een daarop gebaseerde, bescheidener ogende, maar daarom niet minder prestigieuze GT3 Touring-versie. En alsof dat niet mocht volstaan, introduceert Porsche ook nog eens een nieuwe 911 Carrera T(ouring)-coupé en – voor het eerst nog wel – een daarop gebaseerde 911 Carrera T-cabrio.
Subaru Europe kondigt de komst aan van een nieuwe Forester die zal rijden op een geoptimaliseerd en (nog) stijver Subaru Global Platform (SGP). Abarth introduceert de Abarth 600e. Deze snelste Abarth ooit wordt aangeboden in twee versies. Eentje met gespierde look, namelijk de 240 pk sterke Abarth 600e Turismo, en een compleet uitgeruste 280 pk rijke ‘limited edition’, de Scorpionissima.
Abarth 600e: de krachtigste
Zoals veel van zijn Stellantis-neven, baseert de Abarth 600e zich op dat specifiek voor elektrische voertuigen ontwikkelde en frequent gebruikte eCMP-platform. Of dan toch op een aangepaste versie van betreffend platform. Voor deze elektrische Abarth spreekt men immers over een Perfo(rmance) eCMP-platform. Verder wordt deze elektrische Abarth aangedreven door een, op een Formule E-testbank beproefde, hoogvermogen-e‑motor. Om de pk’s deftig op de weg te krijgen, wordt een (JTEKT) Torsen-differentieelvergrendeling gemonteerd en wordt hij geschoeid met racebanden. Samen met een prestatieverhogende accukoeling leidde dat tot de Abarth 600e. Elektrisch dus, maar wel de krachtigste Abarth ooit.
Die Abarth 600e wordt aangeboden in twee versies. Eentje met gespierde look, zijnde de Abarth 600e Turismo (240 pk) en de compleet uitgeruste limited edition "Scorpionissima" (280 pk). Aangedreven met een e‑motor van 207 kW/280 pk – het hoogste vermogen dat ooit een Abarth ter beschikking kreeg – snelt de Scorpionissima in 5,85 seconden van 0 tot 100 km/u. De 240pk-versie, de Turismo, doet iets meer dan 6 seconden over deze acceleratie. Mede dankzij de 345 Newtonmeter aan trekkracht, scoren deze elektrische Abarths een gelimiteerde maximumsnelheid van 200 km/u. Afhankelijk van de gemonteerde banden wordt een WLTP-rijbereik tot 334 km vooropgesteld.
Beide versies van de nieuwe Abarth 600e kunnen in drie rijmodi gereden worden. De Turismo-modus biedt soepelere acceleratie en 110 kW vermogen in de Abarth 600e Turismo en 140 kW in de Scorpionissima. In beide gevallen wordt dan maximaal 300 Nm koppel ontwikkeld en is de maximumsnelheid beperkt tot 150 km/u. De tweede rijmodus is de Scorpion Street: maximaal 150 kW vermogen in de Turismo en 170 kW in de Scorpionissima, telkens met 345 Nm maximumkoppel en een snelheidsbeperking op 180 km/u. In de Scorpion Track-modus met een maximumsnelheid van 200 km/u en 345 Nm koppel beschikken beide modellen over hun maximumvermogen.

Audi A6 e-tron: gamma-uitbreiding
De A6 e-tron-familie breidt uit met een op de achterwielen aangedreven instapversie en een lager geprijsde quattro-variant. Zowel de A6 Sportback e-tron als de A6 Avant e-tron kunnen daardoor als achterwielaangedreven instapper of als beter betaalbare quattro-uitvoering worden aangeboden. De nieuwe achterwielaangedreven A6 e-tron heeft een systeemvermogen van 210 kW/286 pk (zelfs 240 kW/326 pk met Launch Control).
Audi voorspelt voor de achterwielaangedreven A6 Sportback e-tron een rijbereik van 624 km. Voor de A6 Avant e-tron tot 595 km. De nieuwe quattro-varianten beschikken over een systeemvermogen van 315 kW/429 pk (met Launch Control 340 kW/463 pk). Voldoende alvast om deze beter betaalbare A6 e-tron quattro’s in 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u te laten versnellen.

Een (nog) stijver Subaru Global Platform (SGP) voor de nieuwe Forester
Subaru Europe kondigt de komst van een nieuwe Forester aan. De nieuwe versie van deze go-anywhere-anytime-SUV belooft een nogmaals verbeterde rijdynamiek op de weg en in offroadomstandigheden. Daarvoor blijft hij uiteraard een beroep doen op zijn ervaren en kenmerkende permanente Symmetrical All-Wheel Drive, het al even karakteriserende e-Boxer mild-hybridedrijfwerk, gerealiseerd met een herrekende, direct geïnjecteerde 2,0-liter viercilinderboxermotor en een Lineartronic automatische transmissie.
Verbeterde rijdynamiek en offroadprestaties zijn ook toe te schrijven aan het verder geoptimaliseerde en verstevigde Subaru Global Platform (SGP). Een bijkomend binnenframe en extra inbreng van structurele lijm moeten resulteren in een verhoogde stijfheid van de ophangingsbevestigingen. De torsiestijfheid van het chassis nam toe met 10%. Ook de elektrische stuurbekrachtiging (dubbele tandheugel) werd verder geoptimaliseerd en belangrijke koetswerkonderdelen zoals de luchtinlaat vooraan, de beschermplaat onder de motor en de luchthappende vinnen rondom het koetswerk werden aerodynamisch verfijnd.
De standaard geleverde EyeSight Driver Assist Technology werd opgewaardeerd met een groothoek monoculaire camera en nieuwe radarsensoren vooraan. Het systeem beschikt over 15 functies waarvan vijf nieuwe en zeven verder geoptimaliseerd zijn. Onder de nieuwe functies begroeten we onder meer het voor het eerst op een Subaru toegepaste Emergency Driving Stop System.
Standaard blijft de nieuwe Forester ook uitgerust met X-Mode en Hill Descent Control. Met een bodemspeling van 220 mm blijft de Forester zo één van de beste leerlingen in zijn klas. Bedacht met gunstige aan- en afrijhoeken en de mogelijkheid om 1.870 kg aan geremde sleeplast de baas te zijn, blijft ook deze Forester – naast zijn hoger aan te schrijven offroadkenmerken – een welgekomen uitkomst voor het slepen van een caravan.

Nieuwe Porsche 911 Carrera T(ouring)-coupé of -cabrio
Porsche breidt het nieuwe 911-modelgamma uit met een lichter wegende 911 Carrera T. Die wordt overigens niet enkel beschikbaar in een coupé-koetswerk. Voor het eerst ook wordt de 911 Carrera T aangeboden als een cabrio.
Uitgerust met lichtgewicht ruiten, een lichtere handgeschakelde zesbak en geïsoleerd met lichtere materialen. Zo weegt de lichtste configuratie van de nieuwe 911 Carrera T, nog 1.478 kg of 40 kg minder dan de huidige 911 Carrera. Even herinneren: de 'T' staat voor Touring. Dat is al zo sinds 1968 toen de 911 T als toerwagen gehomologeerd werd. De 911 Carrera T positioneert zich tussen de Carrera en de Carrera S.
De nieuwe 911 Carrera T wordt aangedreven door de met dubbele turbo aangejaagde 3.0-zescilinderboxermotor, zoals we die kennen uit de 911 Carrera. Die ontwikkelt 290 kW/394 pk en een maximumkoppel van 450 Nm, gecombineerd met een standaard handgeschakelde zesbak.
Met het standaard geleverde Sport Chrono Pack sprint de Carrera T Coupé in 4,5 seconden naar 100 km/u (4,7 seconden voor de Cabriolet). De topsnelheid bedraagt 295 km/u (293 km/u voor de Cabriolet).
Het standaard geleverde Sport Chrono Pack, inbegrepen Track Precision App wordt in de 911 Carrera T – voor het eerst – verenigd met achterasbesturing in combinatie met een directere stuuroverbrenging. Porsche laat trouwens weten dat de afstelling van die achterasbesturing specifiek voor deze 911 Carrera werd ontwikkeld.

Porsche: nog een dubbele première met de nieuwe 911 GT3 en 911 GT3 Touring
Een dubbele première ter ere van de 25e verjaardag van de in 1999 gelanceerde 911 GT3. Ter gelegenheid daarvan wordt de nieuwe uitvoering van die GT3 voor het eerst in twee versies gelanceerd: een circuitbekwame, met opvallende achtervleugel getooide sportwagen voor de weg en een ‘bescheidener’ ogende maar daarom niet minder prestatierijke Touring-versie.
Porsche herlanceert dus de 911 GT3. Een onvervalste circuitrijpe sportwagen voor de weg, die getuigt van een doorgedreven lichtgewichtstrategie (In zijn lichtste configuratie weegt de 911 GT3 slechts 1.420 kg). De power-leverantie wordt gegarandeerd door een atmosferisch beademde 4.0-literboxermotor van 375 kW/510 pk en 450 Newtonmeter koppel. Om te kunnen voldoen aan de alsmaar striktere uitlaatgasnormen wordt deze boxermotor uitgerust met twee partikelfilters en vier katalysatoren.
Deze motor onderging ook een aantal optimalisatiemaatregelen. Zo werden de cilinderkoppen gereviseerd en moeten scherpere nokkenassen voor extra prestatie-ijver zorgen in de hogere regimes. Ook wordt de temperatuur van de individuele gaskleppen gecontroleerd met geoptimaliseerde oliekoelers. Zowel de dubbel ontkoppelde (PDK = Porsche Doppel Kupplung) automaat met 7 versnellingen als de handgeschakelde GT-versnellingsbak met 6 gangen worden gecombineerd met een 8% kortere eindoverbrenging.
Beide transmissies zijn beschikbaar in zowel de 911 GT3 als de 911 GT3 Touring. De nieuwe 911 GT3 met PDK spurt in 3,4 seconden vanuit stilstand naar 100 km/u en scoort een top van 311 km/u. De GT3 met handgeschakelde 6-bak snelt in 3,9 seconden naar 100 km en haalt een topsnelheid van 313 km/u.

Naast zijn sportief hoog aan te schrijven vermogencijfers, getuigt de nieuwe 911 GT3 van een fanatiek nagestreefd lichtgewichtdesign. Denk bijvoorbeeld aan de zilverkleurige velgen van licht aluminium die het ongeveerde gewicht met meer dan 1,5 kg verminderen in vergelijking met het vorige model. Optioneel zijn zelfs nog minder wegende magnesiumvelgen leverbaar. Dit via het Weissach-pack (Leichtbau-pack) waarmee tot 9 kg bespaard wordt. Daarnaast draagt een nieuwe lichte lithiumionbatterij (40 Ah) bij aan het verlagen van de massa door nog eens 4 kg te besparen.
Met deze modelvernieuwing wil Porsche de 911 GT3-varianten nog duidelijker definiëren, want de Touring-packversie is voor het eerst beschikbaar vanaf de marktintroductie. Met dat ‘Touring’-pack wordt herinnerd aan de uitrustingsvariant van de 911 Carrera RS 2.7 uit 1973. Sinds 2017 maakt dat pack trouwens deel uit van de 911 GT3-lijn. In de nieuw voorgestelde 911 GT3 wordt de Touring-impact nog markanter. De 911 GT3 Touring maakt alvast komaf met de vaste vleugel achteraan. Deze maakt plaats voor een uitschuifbare achterspoiler met een aerodynamische 'Gurney-lip'.