Juridisch adviesPremium

PERIODIEK DIEP REINIGEN VAN MACHINES

Handel proactief in plaats van problemen reactief aan te pakken

In de column van september had ik het over het implementeren van een hygiënisch ontwerp als standaard. Machines kunnen complex zijn en installaties die onze fabrieken binnenkomen, hebben aandachtspunten wat de reiniging betreft. Daarnaast hebben we vaak te maken met een al bestaande situatie met meerdere moeilijk schoon te maken punten; de erfenis van tijden waarin een hygiënisch ontwerp nog niet hoog in het vaandel stond. Hoe pakt u die reiniging het best aan?

VOORBIJ DE ROUTINE

Doordat machines - bestaande en soms ook nieuwe - punten hebben die moeilijk te reinigen zijn, kunnen we op lange termijn met de normale routineschoonmaak de hygiëne niet garanderen. Het volledig verwijderen van vervuiling is moeilijk als we kijken naar wat we 'sandwichpunten' noemen en andere moeilijk bereikbare plekken. Dat resulteert in perfecte verstopplaatsen voor micro-organismen, soms diep binnen in machines. Het risico bestaat erin dat deze micro-organismen bij het product komen en een negatief effect hebben op de houdbaarheid of, nog erger, de veiligheid van onze producten. Dan rijst de vraag: wat kunnen we nog meer doen buiten de normale, routinematige reiniging om deze risico's te voorkomen?


Proactief handelen

Het antwoord is een proactieve aanpak door middel van een goed geplande, periodieke dieptereiniging van machines. Ik vergelijk dit bijvoorbeeld met mijn gebit. Onze tanden zijn functioneel en doen effectief wat ze moeten doen, maar het hygiënisch ontwerp van ons gebit is niet perfect. Ik poets mijn tanden tweemaal per dag, doe dit dagelijks op dezelfde manier (procedure), gebruik een goede kwaliteit van borstel (gereedschap) en een A-merk van tandpasta (chemicaliën). Naast deze dagelijkse routinereiniging ga ik evenwel nog tweemaal per jaar naar de tandarts voor een 'dieptereiniging' van mijn gebit, om te voorkomen dat er op lange termijn problemen ontstaan. Die tandarts kan plekken bereiken waar ik zelf niet of zeer moeilijk bij kan tijdens mijn dagelijkse poetsbeurten.Hetzelfde geldt voor de machines in onze productie. In de praktijk resulteren hygiënische ontwerpuitdagingen in sandwichpunten en/of moeilijk bereikbare plekken in de machine. Dit worden punten waar micro-organismen zich kunnen verstoppen en ontwikkelen. De Periodieke Diepte Reiniging (PEC - Periodic Equipment Cleaning) is een onderdeel van het managen, zodat dit geen risico's levert voor de voedselveiligheid.


PREVENTIEVE ASSESSMENTS

Het garanderen van de productkwaliteit en het voorkomen van eventuele voedselveiligheidsrisico's is wel degelijk mogelijk. Hiertoe hebben we niet alleen toewijding nodig, maar ook kennis, planning en een perfecte uitvoering. In plaats van problemen reactief aan te pakken, is het doel om een proactieve en preventieve aanpak te kiezen door middel van een periodieke dieptereiniging. Hiervoor moeten we eerst een plan maken en preventieve assessments oplijsten. Hiermee kunt u exact bepalen wat er nodig is voor een effectieve periodieke dieptereiniging. Deze assessments moeten veel dieper gaan dan het demonteren van machines tijdens een routinereiniging, inspectie of hygiëneverificatietesten (APC, ATP, allergenen en pathogenen). Het doel is om alle mogelijke punten te vinden waar micro-organismen zich kunnen verstoppen en vermenigvuldigen. Vergeet dan ook niet te kijken naar punten in de machine waar een product zich accumuleert of waar er vreemd materiaal in de productstroom kan terechtkomen.


CONCLUSIE

Soms moeten we roeien met de riemen die we hebben, en een moeilijk schoon te maken ontwerp toch zien te managen.
Een periodieke dieptereiniging helpt daarbij. Hou echter altijd in gedachten dat, wanneer de mogelijkheid er is, het ontwerp aanpassen en daarmee de schoonmaakbaarheid verbeteren altijd de beste langetermijnoplossing is.



ADVIES OVER VOEDSELVEILIGHEID

Karin Blacow is werkzaam bij Commercial Food Sanitation, 'an Intralox company'. Als foodsafetyspecialiste komt zij wekelijks bij voedselverwerkende bedrijven over de vloer. In deze column deelt zij haar ervaringen en juist dié zaken die volgens haar het verschil maken als het gaat om voedselveiligheid.


ZELF EEN VRAAG OVER VOEDSELVEILIGHEID?

Wordt u zelf geconfronteerd met een vraagstuk over voedselveiligheid? Leg uw vraag voor aan bladmanager Wouter Verheecke.
De meest interessante inzendingen worden in een volgend nummer behandeld.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine