PERIODIEK DIEP REINIGEN VAN MACHINES
Handel proactief in plaats van problemen reactief aan te pakken

VOORBIJ DE ROUTINE
Doordat machines - bestaande en soms ook nieuwe - punten hebben die moeilijk te reinigen zijn, kunnen we op lange termijn met de normale routineschoonmaak de hygiëne niet garanderen. Het volledig verwijderen van vervuiling is moeilijk als we kijken naar wat we 'sandwichpunten' noemen en andere moeilijk bereikbare plekken. Dat resulteert in perfecte verstopplaatsen voor micro-organismen, soms diep binnen in machines. Het risico bestaat erin dat deze micro-organismen bij het product komen en een negatief effect hebben op de houdbaarheid of, nog erger, de veiligheid van onze producten. Dan rijst de vraag: wat kunnen we nog meer doen buiten de normale, routinematige reiniging om deze risico's te voorkomen?
Proactief handelen
Het antwoord is een proactieve aanpak door middel van een goed geplande, periodieke dieptereiniging van machines. Ik vergelijk dit bijvoorbeeld met mijn gebit. Onze tanden zijn functioneel en doen effectief wat ze moeten doen, maar het hygiënisch ontwerp van ons gebit is niet perfect. Ik poets mijn tanden tweemaal per dag, doe dit dagelijks op dezelfde manier (procedure), gebruik een goede kwaliteit van borstel (gereedschap) en een A-merk van tandpasta (chemicaliën). Naast deze dagelijkse routinereiniging ga ik evenwel nog tweemaal per jaar naar de tandarts voor een 'dieptereiniging' van mijn gebit, om te voorkomen dat er op lange termijn problemen ontstaan. Die tandarts kan plekken bereiken waar ik zelf niet of zeer moeilijk bij kan tijdens mijn dagelijkse poetsbeurten.Hetzelfde geldt voor de machines in onze productie. In de praktijk resulteren hygiënische ontwerpuitdagingen in sandwichpunten en/of moeilijk bereikbare plekken in de machine. Dit worden punten waar micro-organismen zich kunnen verstoppen en ontwikkelen. De Periodieke Diepte Reiniging (PEC - Periodic Equipment Cleaning) is een onderdeel van het managen, zodat dit geen risico's levert voor de voedselveiligheid.
PREVENTIEVE ASSESSMENTS
Het garanderen van de productkwaliteit en het voorkomen van eventuele voedselveiligheidsrisico's is wel degelijk mogelijk. Hiertoe hebben we niet alleen toewijding nodig, maar ook kennis, planning en een perfecte uitvoering. In plaats van problemen reactief aan te pakken, is het doel om een proactieve en preventieve aanpak te kiezen door middel van een periodieke dieptereiniging. Hiervoor moeten we eerst een plan maken en preventieve assessments oplijsten. Hiermee kunt u exact bepalen wat er nodig is voor een effectieve periodieke dieptereiniging. Deze assessments moeten veel dieper gaan dan het demonteren van machines tijdens een routinereiniging, inspectie of hygiëneverificatietesten (APC, ATP, allergenen en pathogenen). Het doel is om alle mogelijke punten te vinden waar micro-organismen zich kunnen verstoppen en vermenigvuldigen. Vergeet dan ook niet te kijken naar punten in de machine waar een product zich accumuleert of waar er vreemd materiaal in de productstroom kan terechtkomen.
CONCLUSIE
Soms moeten we roeien met de riemen die we hebben, en een moeilijk schoon te maken ontwerp toch zien te managen.
Een periodieke dieptereiniging helpt daarbij. Hou echter altijd in gedachten dat, wanneer de mogelijkheid er is, het ontwerp aanpassen en daarmee de schoonmaakbaarheid verbeteren altijd de beste langetermijnoplossing is.
ADVIES OVER VOEDSELVEILIGHEID
Karin Blacow is werkzaam bij Commercial Food Sanitation, 'an Intralox company'. Als foodsafetyspecialiste komt zij wekelijks bij voedselverwerkende bedrijven over de vloer. In deze column deelt zij haar ervaringen en juist dié zaken die volgens haar het verschil maken als het gaat om voedselveiligheid.
ZELF EEN VRAAG OVER VOEDSELVEILIGHEID?
Wordt u zelf geconfronteerd met een vraagstuk over voedselveiligheid? Leg uw vraag voor aan bladmanager Wouter Verheecke.
De meest interessante inzendingen worden in een volgend nummer behandeld.