Water & rioleringswerkenPremium

Nv De Scheepsvaart en Waterwegen en Zeekanaal nv worden De Vlaamse Waterweg

Waar ligt precies de oorsprong van de versmelting?

Chris Danckaerts: “In 2014 besliste de Vlaamse regering om een aantal Vlaamse entiteiten te clusteren, met als doel de versnippering tegen te gaan en de algemene efficiëntie te vergroten. De fusie tussen beide waterwegbeheerders maakte deel uit van dit voornemen. Het uitgangspunt om de fusie door te voeren was dat de waterwegbeheerders elk verantwoordelijk zijn voor een deel van de Vlaamse waterwegen, maar dat ze eenzelfde beleid voeren, met vergelijkbare doelstellingen en een overeenkomstig takenpakket. Er zijn natuurlijk wat verschillen in de aanpak, maar die werken we samen weg, en dat komt de waterweggebruiker, de burger, enkel ten goede. Binnen de organisatie zijn we er intussen alvast van overtuigd dat de fusie een opportuniteit is."

Hoe ver staat de fusie vandaag?

“De fusie gebeurt in twee fases: op 10 februari werd in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd dat 'De Scheepvaart' omgevormd is, op 1 januari 2018 wordt 'Waterwegen en Zeekanaal' daaraan toegevoegd.

Intern zijn we al volop bezig de efficiëntiestap te maken en functies samen te voegen. Er is al heel wat gebeurd: de organisatiestructuur is uitgetekend en krijgt een invulling, de statuten van de nieuwe organisatie zijn goedgekeurd, de Raad van Bestuur is samengesteld en onze medewerkers zijn aan de slag met de 102 gedefinieerde fusieprojecten. Al wat strikt vereist is om op 1 januari 2018 de fusie vorm te geven, ligt op schema.

Na 1 januari zullen er natuurlijk nog een aantal dingen afgewerkt moeten worden, dat beseffen wij zeker ook. Maar alle stappen die juridisch en organisatorisch genomen moesten worden, zijn gezet. Nu is het kwestie van de processen en het personeel in te passen in dat grotere geheel."

Wat zijn de grootste uitdagingen binnen het samenwerkingsverhaal?

“De grootste organisatorische uitdagingen zijn het verzekeren van de continuïteit van de dienstverlening en het streven naar één bedrijfscultuur. Beide organisaties hebben een hele voorgeschiedenis en hoewel we gelijkaardige dingen deden, zijn we anders georganiseerd. We definieerden een nieuwe missie, een visie en de strategische doelstellingen. Die vertaalden we tevens in gezamenlijke waarden en een gedeelde bedrijfscultuur. Bij dit alles is er aandacht voor interne inspraak, want De Vlaamse Waterweg wil een organisatie zijn die borg staat voor een uitstekende dienstverlening én voor goed werkgeverschap. Het wegwerken van de verschillen in het arbeidsreglement vormt dan ook een bijzonder aandachtspunt. Naast de interne organisatorische uitdagingen willen we ervoor zorgen dat 1 + 1 meer is dan 2. De fusie zal niet enkel een naamsverandering betekenen, maar zal zorgen voor een effectieve meerwaarde voor de waterweggebruikers, de burgers en de maatschappij. We zorgen ervoor dat een waterweggebruiker overal in Vlaanderen dezelfde service krijgt en zich in De Vlaamse Waterweg herkent. Duidelijkheid en transparantie naar de klanten toe zijn dan ook een van de belangrijkste objectieven van de fusie. Onze lokale bereikbaarheid en aanspreekbaarheid voor steden, gemeenten en ondernemingen behouden we omdat we dicht bij de klanten willen blijven staan. Overeenkomsten en afspraken uit het verleden blijven dus bestaan."

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium partner en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse newsletter met nieuws uit uw vakbranche
  • checkdigitale toegang tot 35 vakbladen en financiële sectoroverzichten
  • checkuw bedrijfsnieuws op een selectie van vakwebsites
  • checkmaximale zichtbaarheid voor uw bedrijf
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Steeds meer opportuniteiten in binnenvaartsector

Dat het met de mobiliteit van ons land de verkeerde kant uitgaat, is een open deur intrappen. we staan jaar na jaar steeds meer uren in de file. niet zelden gaat de beschuldigende vinger in de richting van het talrijke vrachtverkeer in deze logistieke draaischijf van europa. maar het had nog erger gekund. bijvoorbeeld indien de binnenvaartsector er niet was geweest. die sector transporteerde vorig jaar immers 72 miljoen ton goederen, goed voor 3,5 miljoen vrachtwagens en een marktaandeel van 15%. dat aandeel wil de vlaamse waterweg nv, o.a. dankzij investeringen in automatisering, tegen 2030 opdrijven naar 20%. infrastructure had dan ook een boeiend gesprek met kersvers operationeel directeur krista maes over ambities, investeringen en fusies.

Renovatie en stabilisatie antwerpse scheldekaaien

De antwerpse scheldekaaien schuiven, scheuren en kantelen. het grote stabiliteitsprobleem leidde tot een overkoepelend project waarbij tot en met 2031 de kaaien over een lengte van in totaal 7 kilometer vernieuwd, gerenoveerd en gestabiliseerd zullen worden. door een unieke samenwerking tussen de vlaamse waterweg nv en de stad antwerpen zal ook meteen de omgeving op en rond de kaaien mee in het project worden aangepakt. infrastructure had een gesprek met projectingenieur koen segher die het geheel, samen met enkele collega's, in goede banen moet leiden.

Vrachtverkeer stimuleren over binnenvaart

Vlaams minister ben weyts sprak tijdens een interview met infrastructure over hoe de binnenvaart bedrijven een realistisch en broodnodig alternatief voor de organisatie van logistieke processen is. hij gaat daarbij dieper in op het beschikbare budget voor de stimulering van de binnenvaart en hoe we bedrijven kunnen aanmoedigen van dit alternatief gebruik te maken.

Via pilootprojecten zelf bijleren en signaal geven aan de markt

Na een recente fusie met kumpen beschikt de willemen groep vandaag over 2.300 werknemers. daarmee behoren ze tot de grootste familiale bedrijven van ons land. hoog tijd dus voor een boeiend gesprek met ceo tom willemen over het reilen en zeilen binnen willemen construct, over de aanpak van de fusie, over de uitdagingen voor hedendaagse belgische bouwondernemingen en over hoe de krapte op de arbeidsmarkt een rem op de groei zet.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine